Predkonfigurovana sestava

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Pravidla sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1132453
FAQ sekce PC sestavy: viewtopic.php?t=1131824
Doporučené sestavy: viewtopic.php?t=1131316&all=1

!!! Čtěte, než se zeptáte !!! Respektujte, nebo budou vaše vlákna zamykána !!!

Odeslat příspěvekod jannk 29. 9. 2014 15:11

je prosim neco principialne spatne na koupi predkonfigurovane sestavy jako treba tahle:
http://www.alza.cz/hp-pavilion-500-205ec-d2122403.htm
Znamy chce novy desktop pro budouciho VS studenta, pry zadne hry (cemuz v tomhle pripade i verim :) ), max prehravani filmu + trochu narocnejsi vypocty (nejake simulace apod v Matlabu, pripadne jinych podobnych programech)

Jestli jde sestavit podobny o 1000Kc levneji je asi celkem jedno, jen jestli to neni uplny nesmysl.
Na doporucene sestavy jsem se dival, ale ty jsou spise zamyslene jako herni, dotycny by mozna prezil i s vestavenou grafikou, spise bych lepsi CPU - proto jsem se dival po i3.
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 29. 9. 2014 15:26

Paviany jsou multimedialni stroje a tak se to bere tzn.: hotova krabice, kterou si odneses a necekas zadny servis, nebo pozdejsi update. Fungovat to bude 2 - 3 roky a nic vic. V teto tride kvalita neni, to bys mel mozna lepsi koupit Autocon, nebo ty co stavi obchody, vyjde to totiz na stejno a mozna to bude uvnitr lepsi, rozhodne standardnejsi, protoze HP a nepouzivaji standardni PSU atd.

Proc by to neslo? Mesic bez cele krabice nebo mesic bez dilu vyjde na stejno.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dockalacek 29. 9. 2014 15:28

Matlab neznám, respektive mám spíše zkušenost s herními sestavami, takže nemůžu říct, jestli se v Matlabu uplatní externí grafika, ale tipnul bych si, že nikoliv. Za téměř 15 000 by šla pořídit sestava s i5:

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... C2012RBT01

Zbytek viz Mates. Takže za 15 tisíc můžete mít plnohodnotné čtyřjádro, případně i3 levněji:

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... BT012N1D01

Z toho mi vychází, že to HP není nikterak výhodnou koupí, nemá to žádnou nadstandartní záruku jako třeba Delly, takže já moc nevidím důvod do toho jít. Pokud na prvním místě spolehlivost, berte něco, co má opravu do druhého dne. Pokud spolehlivost na prvním místě není, koupil bych (ne)značkovou sestavu.
Jsem propiskovej magor:-) Fantastic Four - já, Shitman, KineCZek a soap mactravish:-) Už mám Be Quiet PP11 300W:-) Chceš mít mysl veselou? Snídej housku s nutellou! Nepiji, nekouřím, jsem hebký, přítulný a v nouzi mě lze použít jako mop:-)
dockalacek
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Matysek 29. 9. 2014 15:34

Matlab muze byt akcelerovan i pres Tesla, ale ... je to Matlab, coz je vsevysvetlujici zaver, at to zni jakkoliv podivne.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jannk 29. 9. 2014 15:41

dik - cili neco takoveho by davalo smysl?
http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... 00012F5601

pridal jsem 64b Win 8 a zrusil klavesnici s mysi
Extra o akceleraci Matlabu mi az tak nejde, spise o vypocetni nejakou rezervu.
jannk
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 29. 9. 2014 15:44

Microsoft a myslim, ze stale ma pro VS, kdy bylo mozne ziskat OS pres skolu.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cernakus 29. 9. 2014 15:46

Matlab je jednovlakno (pokud si to nenaprogramuje use jinak). Takze mu docky sloz tu sestavu s OC pentiem. Trochu se usetri a vykon bude znancne vyssi.

Co se oS tyce - nekupovat, pujde ziskat pres VS.
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 29. 9. 2014 16:09

To mě napadlo, ale nevěděl jsem, jestli Pentium nebude moc slabé, ale pokud je to jednovlákno, tak není o čem. Raději dávám Z87, at je to taktování i do budoucna tutovka:

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... UH011ZIS01
Naposledy upravil dockalacek dne 29. 9. 2014 16:10, celkově upraveno 1
Důvod: Upraveno na verzi bez OS, ale at se raději zeptá na škole
Jsem propiskovej magor:-) Fantastic Four - já, Shitman, KineCZek a soap mactravish:-) Už mám Be Quiet PP11 300W:-) Chceš mít mysl veselou? Snídej housku s nutellou! Nepiji, nekouřím, jsem hebký, přítulný a v nouzi mě lze použít jako mop:-)
dockalacek
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Matysek 29. 9. 2014 16:24

Matlab je totiz Matlab, nekde by stacila i vytocena P4, jinde zase masina postavena okolo Tesla GPU. V tom je ten vtip. Muze stacit, ale taky nemusi a pokud bude Matlab s ulohy pro CUDA, tak se bude hodit CUDA.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cernakus 29. 9. 2014 16:28

Nyni je to fajn.

Kdyby se naslo 1700Kc na 120GB SSD. klidne i za cenu jen 4GB ram, tak by to bylo imho optimalni. Matlab je balickovej a knihovnovej takze bambilion malejch souboru. 4gb ram by nebyl problem, protoze rozsirit se da vzdy a navic minimalne z pocatku bude studentik delat smesne skripty co si vystaci s par megabyte.

Matysek:
Budouci student. Nez si bude hrat s cuda, uplyne hodne vody (pokud kdy vubec).
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 29. 9. 2014 16:33

Netvrdim, ze bude, jen rikam to, co jsem uz psal "matlab je sam o sobe vse vysvetlujici" a kazdy, kdo prisel s matlab do styku to pochopi. Zbytek sveta zustava druhorady. Na druhou stranu, nebude se delat jen Matlab, takze Core i5 by mohlo byt optimalni volbou, nejlepe pretocene.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Python.p 29. 9. 2014 16:36

MatLab... no fuj, tady už není co psát, vše je popsané.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !
Python.p
Je to rebel!
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Matysek 29. 9. 2014 16:37

Vid, Core i3M vs Core i7ULV :)
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alfah4ns 29. 9. 2014 19:13

Vidis, jak ti to jede na tom Xku, Jirko?

Jiank, jak bylo receno, co nejvyssi vykon na jadro, SSD, ktere snese i nejakou malou zatez /crucial m550, intel 520/, ram dle rozpoctu, dal bych 8GB, pokud se vejdou. Grafiku neresit, igp staci.
alfah4ns
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jannk 29. 9. 2014 19:49

Diky vsem moc !
Porad trochu tihnu k i5, Matlab asi neni hlavni zalezitost ... ale asi proto, ze i5 mam sam jinde a jsem s ni spokojeny (aby taky ne:) )
par stovek navic neni problem, o SSD jsem taky premyslel (taky ho mam), ale klasicky problem: pokud bude na SSD system, tak tam neznaly uzivatel zacne ukladat i nejake soubory, at z neznalosti nebo nevedomky ... a casem se SSD zaplni a je potreba nekoho, kdo to opravi. Vam to asi zni divne, ale ja uz na tohle u 2 znamych dojel - nejprve nadseni z SSD, pozdeji opruz, protoze 'porad meli malo mista' treba na instalaci programu i kdyz 1TB disk byl cely volny. Takze fakt nevim ...
jannk
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků