Herní PC kolem 15k

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 11. 2014 15:20

Zdroj neschvalim, protoze zivotnost. Opravdu pokladas za rozumny pristup typu "ted usetrim 200, ale zdroj mi misto 5let vydrzi 2,5roku a pak shori, bude po zaruce a ja koupim za 2000 novy zdroj" ???

Ve finale je to "jsem osmnact stovek v minusu". Protoze tim ze ted 200 usetris, za ty dva, tri roky dvojku vyhodis z okna. Mne to rozumne neprijde.

Variantu bez SSD uz nahore ma, R7 270X +500W +G3258 OC 4,2GHz mu nabidne herniho vykonu dostatek a do 15k se vejde bez priplaceni.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod _newman 25. 11. 2014 15:31

Máš pravdu Kine, jen říkám, pokud nejsou peníze a nechce kupovat "jen" dvoujádro, dá se někde ušetřit...

rozhodne se stejně podle sebe, ať mu tady napíšeš cokoli:)
_newman
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 11. 2014 15:43

To ano ... to mas pravdu. Jen jsem prave psal, ze na zdroji moc setreni nedoporucim. Precijen 7950 alias R9 280 je karta zrava opravdu hodne. Je to stare highendove jadro. Vykon ta karta ma bezesporu fajn, cenu nyni take bezesporu fajn, okolo peti tisic.

Ale dostupnost je mizerna (dost se prodavaji) a provozni vlastnosti jsou umerne highendovym kartam, tzn topi to, zere to ... ale jede to. :))

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod _newman 25. 11. 2014 16:28

Ta spotřeba je hnus, raději nechci vědět, kde se to zastaví...
_newman
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 11. 2014 16:31

Ted lze vysledovat snahu o snizeni spotreby, nVidii se to docela dari. Drzme palce, aby se s Rx 3xx podarilo tez.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod _newman 25. 11. 2014 16:37

To ano, 970 ma na svuj vykon krasnou spotrebu, malinko mi to pripomina amd vs intel.)
_newman
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 25. 11. 2014 16:38

Spotřeba hnus, ale tolik výkonu za bůra?!?! To není zlé, za 15K si slušne zahraješ
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod _newman 25. 11. 2014 16:43

O vykonu zadna, ale beru to uz z pohledu cloveka, za ktereho rodice neplati ucty

mas to blbych 50w, ale...

pc,lednice,pracka,osvetleni, atd...a ono se to za rok nastrada:)
_newman
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 25. 11. 2014 16:49

50W ? Na http://www.anandtech.com/bench/GPU14/885 je to 5W, to bych už vážně neřešil ;)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod _newman 25. 11. 2014 16:53

Tak zase 970tka je vykonem jinde nez 280tka bez x...porovnej to karte od amd s adekvatnimvykonem te 970:) ...ale to tobe nemusim rikat:)
_newman
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 11. 2014 16:55

Ja bych do R9 280 take sel. Je ale pravda, ze po OC ta spotreba vyleze u 280 nahoru o desitky wattu. Lze se dostat na vykon 770, ale spotreba pak je druha vec.

J: 760 / 280 tam je cca 10-15W, ono je to hra od hry. Nekde je to i vic.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Python.p 25. 11. 2014 17:09

Dooobře... 50W, 8h denně, 7dní v týdnu, 4týdny v měsíci, 12 měsíců v roce -> 2,9kWh * 5kč/kWh = 15kč ?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 11. 2014 17:34

Nekde tam mas chybku, nebo spatne pocitam.

0,05kW (50/1000 pro prepocet W na kW) * 8 (hodin denne) * 365,25 (prumerny pocet dnu v roce, kazdy ctvrty je prestupny) mne vyslo, ze by bylo 146,1kWh * 5Kc (cca cena za kWh) mne vyslo 730Kc/rok.

V idle je ale rozdil mnohem mensi (5W?) a hrat, aby karta byla v zatezi, denne 8h nikdo (normalni) nejspis nebude. A tech 50W rozdilu to IMO v zatezi take nebude. Ikdyz po OC mozna ano, 760 moc taktovat nejde, R9 280 jde skvele ... dobre, i kdyby 50W, denne 6h idle (web, filmy) + 3h hrani (podle mne odpovida vic, nez 8h) ... to by rocne dalo MAXIMALNE 300,- Kc.

Jasne, pocitam to velmi hrubym odhadem, ale i tak si myslim, ze nebudu daleko od pravdy, kdyz reknu, ze realna usetritelna castka imo vetsiny majitelu o moc nepresahne 200Kc za rok. Tzn i kdybychom pocitali, ze si clovek tu grafiku necha bez upgradu 5let (coz necha malokdo), porad mi vychazi, ze se vyplati koupit R9 280 a mit vykon 770 za cenu 760.

Protoze i kdybych za 5let dal navic 1.000,- Kc za elektinu, rozdil v porizovaci cene (R9 280 s cenou stejnou jako GTX760 vs GTX770, na jejiz vykon s R9 280 dosahnes, ale s GTX760 nikoliv) jsou skoro dva tisice. A i kdyz vezmu, ze pro R9 280 s vysokym OC potrebuji vykonnejsi zdroj, nez pro GTX770, porad se vice vyplati dat 500 za zdroj + 1000 za elektrinu v rozmezi 5let. Ve finale stejne usetrim.

Nebo delam nekde chybu?

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Python.p 25. 11. 2014 17:48

No poprvé mi to vyšlo taky ~ 700kč, pak jsem to přepočítal a vyšlo to takhle a chybu jsem nenašel, ale je tam :D

Už jsem ju našel :D 8(h) * 365(dní) / 1000 (kW na W) a zapomněl jsem tam těch 50 (W) za hodinu :D takže můj výsledek * 50, se bude rovnat tomu tvému. Uvažoval jsem přesně jak píšeš ;)

Jo o to my šlo, 800kč (zaokrouhlíme nahoru) jedna večeře ;) se to prostě vyplatí i když si budu platit el. energii.

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 11. 2014 17:53

Jak jsem psal v PM, dnesek byl narocny. :)) Proto jsem chtel, at se na to podivas a rozseknes to. Pro dnesek uz asi koncim. ;)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Předchozí stránkaDalší stránka