Malý pasivní server do kanceláře

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 2. 6. 2015 13:33

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: Pasivní
UCEL PORIZENI SESTAVY: Server
FINANCNI LIMIT: 15000 Kč
OPERACNI SYSTEM: Win7 64 bit
SESTAVITE SI PC SAMI: Ano
BUDETE TAKTOVAT: Ne
MONITOR: N/A (server)
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN: pouze skříň

Ahoj,

Vymýšlím nový server, nebo spíše takový sdílený disk pro cca 10 uživatelů, jinak na tom kvůli lokální a vzdálené záloze poběží pouze Cobian + Google Drive. OS bych viděl na Win7, je k dispozici krabicová verze.

Bude v kanceláři takže je požadavek na nízkou hlučnost (hlavní důvod výměny je hluk ze současného Dellu kde odchází ventilátory) a také kvůli prachu - bude umístěný pod stolem.

Přemýšlel jsem o pasivním řešení se SSD Intel 535 480 GB a 4 GB RAM.

Ale nevím, jakou vybrat BGA Mini-ITX desku - s ohledem na síťový provoz, případně, jestli dokoupit síťovku zvlášť ? http://www.czc.cz/intel-pro-1000-ct-des ... 79/produkt

Čímž se dostávám k další věci, a sice výběru malé case, optimálně s napájecím adaptérem (Pico PSU v krajním případě). Mám dobré zkušenosti s Eurocase ITX-850, ale do firmy se mi to kupovat nechce, byť doma s tím problém nemám... Na druhou stranu, je otázka, jestli má smysl dávat 3x tolik např. za: http://www.czc.cz/akasa-euler-t-120w-ce ... 33/produkt

Případně víte o nějaké alternativě ? BGA desku s DC-IN konektorem jsem žádnou neviděl...

Rozpočet jsem stanovil na cca 15 tis. vč. DPH, přičemž SSD+RAM je cca 8 tis, tudíž na case + MB zbývá asi 7 tis. vč DPH, ale pokud to bude méně, ničemu to vadit nebude.
Naposledy upravil kapitan_marciano dne 2. 6. 2015 17:16, celkově upraveno 1
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 2. 6. 2015 13:41

Server a pasivní, no radši bych tam šupnul nějakej fan pomaloběžnej.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Zdama 2. 6. 2015 13:46

Q9550 2.8 GHz @ 4 GHz, Asus Maximus II Formula, Case Thermaltake Armor LCS - Watter cooler, 4 GB RAM Kingston 1200MHz, nVidia 760GTX, Fortron Epsilon700w, SSD Kingstone 128GB System, 2.5 TB Data.
Zdama
Junior

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 2. 6. 2015 14:01

Python.p: event. tam mohu dát nějakou Noctuu bude-li třeba, ale rád bych vybíral mezi BGA deskami.

Zdama: mám zkušenosti s předchozím modelem a jedná se o řešení naopak velice hlučné a větráky v tom ani nejdou rozumně vyměnit..
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 2. 6. 2015 14:08

Přesně jak píšeš. až budu doma rozepíšu se :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod karlos00x 2. 6. 2015 15:35

mam tady ve skrini U1 rack OEM case s gigabyte deskou s nejakym tim J1900 nebo co to je za certa, vevnitr fortron nejaky zdroj. samozrejme ta zatez je pro ATX zdroj naprosty nic takze ten jediny vetrak tam jede na minimalni otacky.

Tvuj napad s jedim SSD budu brat jako vtip. Mam tam nejaky 60GB kington SSD a WD red na data. pres den je to slyset jen kdyz jsem primo u toho, v noci me vic stve svetlo kontrolky co prosvita skrze nedovrene dvere kvuli kominovemu chlazeni ze skrine.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 2. 6. 2015 16:34

Ma vubec vyznam do kancelari s vetsim poctem cloveko jednotek, kopirek, telefonu, tiskaren ... resit vubec tichy server? Podle meho a z vlastni zkusenosti nema. Provozni hluk proste prehlusi okoli a v nocnim tichu byla slyset vic klimatizace, ups a 24port PoE switch Cisco.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 2. 6. 2015 17:06

Mezi jedním PC a serverem je nastavená aut. synchronizace, takže pokud by SSD kleklo, nepředstavuje to zásadní problém. RAID by znamenal další 480 GB + 60 GB SSD navíc a taky bych pak měl problém s deskou, neb většina má pouze 2x SATA - s vyjímkou C1037UN, která se ale zase nedá provozovat pouze s pasivním chladičem.

Matysek: Já řeším pasiv i z toho důvodu, že server bude pod stolem - prach.
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod krysta 3. 6. 2015 20:50

Nestačil by třeba jen nějaký NAS? Pro účely tazatele mi to přijde jako lepší alternativa.
krysta
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 3. 6. 2015 21:49

Vyfoukat prach staci pri pravidelne servisni odstavce a troufnu si tvrdit, ze kdybys na to napr.: ze Sat - Sun vlitnul, na hodinu to odstavil, tak se urcite cely system kancelare nezhrouti. Dale ten server muzes vybavit prachovym filtrem, ty se daji koupit a tvarovat za par bucks na eBay. Pomuze to dost.

Take odstavujeme servery, ackoliv bezi v bezprasnem prostredi s kontrolovanou vlhkosti i teplotou. Nechodi se tam a kdyz systemaci musi, tak v mundurech. Jenze to jsou trochu jine systemy na trochu jine urovni. Prachovy filtr a ulozeni snizi potrebu to foukat na cca 3 mesice a stejne je to uvnitr temer ciste - pouziti v SOHO.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 4. 6. 2015 14:17

NAS jsem také zvažoval - http://www.czc.cz/synology-ds215j-disc- ... 15/produkt + výměna fanu

Synology si lidi docela chválí. Ale zkušenosti s tím nemám, tak bych se chtěl zeptat, jestli to zvládne:

- Google Drive
- Automatická záloha obsahu serveru na PC (Win7) v LAN s tím, že se bude udržovat deset záloh
- Vzdálená správa bez nutnosti veřejné IP
- Možnost u některých složek nastavit přístup pouze pro určité uživatele
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod borekz 4. 6. 2015 15:10

Jak tu zaznělo, trvale běžící server raději chladit aktivně. Nemáte ve firmě serverovnu ?
Nedávno jsem strčil NUC 847 do pasivního boxu Akasa Newton a můžu říct, že se mi povrdilo co už jsem věděl. Pasivní chladič začne pořádně fungovat až při pořádně vysoké teplotě, když rozdíl teplot spustí přirozené proudění vzduchu. Nechal jsem na tom pár hodin běžet naprázdno Windows a teplota pomalu rostla a kdybych to nevypnul, asi by rostla dál. Při 80 stupních jsem začal mít strach o SSD. Ale chvíli po zapnutí je to super. Teplota kolem 50 stupňů i při zátěži a božské ticho. Pro moje potřeby ideální, jen pro vývojové testy kompatibility se starými Windows (včetně otestování reálné GPU narozdíl od VBoxu, jde o grafickou aplikaci), zapnutí pár minut denně.
borekz
Junior

Odeslat příspěvekod kapitan_marciano 16. 6. 2015 08:58

Já vím, mám HTPC s C1037UN a musel jsem tam přidat ventilátor, protože bez něj šly teploty někam k 80-90°C... Proto jsem se zajímal o BGA desky s těmi novými Celerony, říkal jsem si, že by na tom s teplotami mohly být lépe než SandyBridge.

A došlo ke změně zadání - ještě chtějí v kanceláři nainstalovat kamery (3 ks), čímž kvůli nutnosti HDD padá bezhlučnost a nejspíše i možnost pasivního chlazení, protože asi bude potřeba více výkonu (rozlišení bych si představoval min. HD)... Asi pro pořádek založím nové téma...
kapitan_marciano
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 16. 6. 2015 13:53

kapitan_marciano píše:NAS jsem také zvažoval - http://www.czc.cz/synology-ds215j-disc- ... 15/produkt + výměna fanu

Synology si lidi docela chválí. Ale zkušenosti s tím nemám, tak bych se chtěl zeptat, jestli to zvládne:

- Google Drive
- Automatická záloha obsahu serveru na PC (Win7) v LAN s tím, že se bude udržovat deset záloh
- Vzdálená správa bez nutnosti veřejné IP
- Možnost u některých složek nastavit přístup pouze pro určité uživatele

pasivny server je hlupost. pri 24/7 potrebuje ofukovat

k tym NAS : https://www.synology.com/cs-cz/products ... e#overview
gdrive ide bez problemov (je na to apka), aj ostatne synology zvlada.
do firmy by som ale namiesto J verzie vzal obycajnu : DS214 alebo DS214se, popripade 414
anonymni