Stránka 1 z 3

PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2016 13:12
od vasekk
Dobrý den, poprosil bych Vás s pomocí při výběru komponent do sestavy na PC pro zpracování fotek.

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: není potřeba řešit
UCEL PORIZENI SESTAVY: primárním využitím bude zpracovávání fotek (cca 50MB RAW, 100-500MB TIFF). Provozovaný SW: CaptureOne, Adobe LR+PS. Na PC nebudu hrát hry.
FINANCNI LIMIT: cca 30tis, ale berte ji jako orientační, když to bude mít význam jsem schopný jít nahoru
OPERACNI SYSTÉM: Windows 10 Home, není potřeba naceňovat
SESTAVITE SI PC SAMI: Ano
BUDETE TAKTOVAT: Ne
MONITOR + JEHO ROZLISENI: monitor nebudu pořizovat, k sestavě budou připojeny dva již existující monitory Eizo 24" a 22" (SX2462WFS a S2243WH) oba mají rozlišení 1920x1200.
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN: pouze holou skříň
OSTATNÍ: do sestavy není potřeba nacenit disky, mám k dispozici jak systémový SSD tak plotnový disk na data.

Předem děkuji za radu, Vašek

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2016 18:39
od vasekk
Ještě doplním, původně jsem uvažoval, že použiji komponenty z místní doporučené sestavy "do 40tis", nicméně, je otázka, jestli má při zpracování grafiky ta navržená GK (MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8G) význam, stejně tak, jestli v případě, kdy neplánuji taktovat má význam zvolený procesor (Intel Core i7-6700K), nebo jestli by nebylo možné použít jinou i7. o i5 neuvažuji.

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2016 21:24
od KineCZek
Co mas k dispozici za ty disky? Aby se z nich nakonec nevyklubal bottleneck. A verze tech programu? Jen pro zvazeni te grafiky.

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2016 21:38
od vasekk
Ahoj, děkuji za reakci. systémové SSD je Crucial MX200 - 250GB, Data leží na Seagate ST3000DM. Verze SW v zásadě poslední tzn. Capture One 9 a Adobe poslední před CC tzn. LR6, CS6.
Pokud by ty disky byly brzda, je možné do toho sáhnout.

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2016 21:48
od KineCZek
Doporucuji neco nastudovat, napr alespon v cestine toto: http://www.cnews.cz/novy-report-o-poruc ... katastrofa a zaridit se podle toho. Okamzite bych kupoval jiny disk.

A samozrejme dodam, ze se lide deli do dvou skupin. Ti prvni zalohuji ... a ti druzi o sva data teprve prijdou.

Do ktere z tech dvou skupin patris, necham na Tobe. Chlubit se nemusis ... a nemusis ani zjednavat napravu, resp. rozhodne ne kvuli mne. Moje data to nejsou. :))

Crucial MX200 bych take asi nahradil, ale neni to az takovy prusvih, jako ta plotna.


Komplet navrh nejspis zitra. Kdybych zapomnel, klidne se pripomen do SZ. Dnes uz nemam silu.

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2016 21:56
od vasekk
Díky, jak za pomoc, tak za radu s tím diskem, prosím můžeš nějaký rozumný zahrnout do navržené konfigurace?
Patřím do první skupiny lidí, o data jsem už historicky přišel a to co je na té plotně mám zálohované vedle...

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 9. 2016 02:03
od Python.p
X170-WS-ECC + E3-1225V5 = 10 000kč
Intel SSD 750, PCIe - 400GB = 8 400kč
2 x 16GB ECC RAM = 4 000kč

+ FD 2300 + AC i30 + AC F12 silent + SeaSonic G360 = 9 250kč

= 31 600 ,- Kč

Je to průchozí?

MX200 použijeme na OS. Ten tvůj HDD zahodíme. Použijeme obyč WD Blue na data a Intel 750 na pracovní data, temp, cache, atd... Při využívání Adobe se využije Intel P530. Otázkou je kolik barviček potřebuješ...

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 9. 2016 09:48
od KineCZek
31.038,- Kc s diskem 2TB ... nebo v kompletnim LOW NOISE provedeni s 1TB diskem za 30.509,- Kc

SSD Samsung 950PRO je skvela zalezitost, dokud jej netyras nekolika virtualy, nebo databazi. Ani jedno u Tebe nepredpokaldam - a ani kdyby na to prislo, neni treba se disku bat. Jen by se mu muselo dodelat chlazeni. Ja sam mam jeho 512GB variantu ve vlastnim stroji a nekolika desitkam dalsich lidi jsem jej nasadil. I na ty virtualy, s dodelanym chlazenim. Vsude spokojenost.

Zdroj je semipasivni s desetiletou zarukou, chlazeni kompletne LN. Jediny rozdil je ten disk, budto uprednostnime vetsi a rychlejsi, nebo tissi. (Lze urcite osadit i 2TB tichy, klidne i 4TB tichy, je to pouze o penezich.)

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 9. 2016 16:15
od Python.p
Nic proti, ale Samsung 950 PRO nesnese srovnání s Intelem 750...

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 9. 2016 16:25
od KineCZek
Jine segmenty jsou to ostatne i cenove.

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 9. 2016 16:30
od Python.p
No, třeba v 512GB variantě je to už stejné. Je to na tazateli pro co se rozhodne.

Můj návrh má kvalitnější a větší pracovní disk a je o ~500Kč dražší. Je sice hlučnější, ale to je úplně jedno.

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 9. 2016 18:03
od vasekk
Dobrý den, rád bych oběma poděkoval za Vaše návrhy! Cenově jsou oba dva akceptovatelné, jen jsem se chtěl zeptat, dívám se, že v sestavách není dedikovaná grafika, ale je využit serverový procesor a jeho grafické jádro. Chtěl jsem se zeptat, proč je tato kombinace výhodnější pro danou potřebu než nějaká i7 s dedikovanou GK? Prosím berte ten dotaz, opravdu z pohledu laika, nepochybuji o tom, že Vaše návrhy jsou správné.

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 9. 2016 18:11
od Python.p
Otázkou stále zůstává, kolik barev potřebuješ. Děláš třeba DTP? Nebo si to šudlíš pro sebe a třeba na web?

Pak můžeme rozseknout GK ;)

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 9. 2016 18:28
od vasekk
omlouvám se, tento dotaz mi utekl. Odpověď je: šudlím si to většinou pro sebe, většinou web, občas tisk. Z pohledu barev pracuji v AdobeRGB, pouze exporty jdou dle toho co s fotkou bude dál.

Re: PC pro grafiku (foto), Classic, cca 30tis

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 9. 2016 18:43
od Python.p
Jde o to jestli potřebuješ 10bit na kanál -> profi kartu a slabší cpu.