vybírám pro kamaráda sestavu a skončil jsem s tímto výběrem:
https://www.czc.cz/279235,253607,222548 ... 51672/kody
Účel sestavy je tak z 80% času hraní v 1080p a zbylých 20% videa, MS office apod. (žádný streaming, e-sporty apod., čistě občasné hraní pro zábavu). Na 1440p ani 4k není třeba myslet, byla by to ofc výhoda ale primárně cílím na těch co nejplynulejších 1080p.
Cenový rozsah by měl být max. 25 000Kč +- nějaké drobné.
Klíč pro OS (Win10) budu kupovat zvlášť za pakatel, není třeba s ním v rozpočtu počítat.
PC budu sestavovat sám.
Taktovat se nebude

Monitor je koupený, max. FullHD rozlišení, žádná hitparáda, nějakých 27''
Periferie rovněž jsou, není třeba s nimi počítat v rozpočtu.
Jestli Nvidia/AMD, Intel/AMD, to je mi fuk, spíš jsem z toho několikatýdenního brouzdání po netu víc zmatený, než že bych něco věděl. Samozřejmě x lidí říká, že AMD trumfuje Intel (s tím bych asi souhlasil, podle různých benchmarků a videí na netu). Taky x lidí říká, že AMD trumfuje Nvidii ale y lidí tvrdí, že Nvidia je pořád na vrcholu a AMD jí nestačí (v ohledech nějakých speciálních funkcí, co Nvidia karty mají a AMD ne? Jinde zase tvrdí, že AMD softwarově už ty funkce má taky.. Vážně už netuším).
Chtěl bych tedy poprosit zdejší znalce o zhodnocení, případně o nějaká doporučení ideálně s dovysvětlením proč toto a ne tamto, pokud si najdou čas. Předem děkuju