Dobrý den, mám starý počítač, který doteď fungoval jako server. Rád bych se poradil s místními odborníky, zda je schůdná varianta dokoupit GPU + nějaké větráčky, případně lepší skříň (nevím, jaký model je ta stávající, ale jde o nějaký low end bez odhlučnění a chlazení) a využívat k níže zmíněnému účelu. SSD a HD na data není potřeba kalkulovat.
Případně uvítám i rozumné důvody, proč do toho nejít a raději stavět od znovu.
Stávající komponenty:
CPU Intel 4770K
MB MSI CSM-Q87M-E43
RAM Kingston Hyper Beast KHX24C11T3K2 4*8GB
Zdroj Seasonic X-400 Fanless
https://photos.app.goo.gl/BHfPaviqgrUpDZzV8
POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: Semi-LN, pokud to půjde.
UCEL PORIZENI SESTAVY: 60% práce (programování, kancelář, úprava fotek, sem tam kompilace videa), 40% hry (typu Kingdom Come, Witcher III, Ori)
FINANCNI LIMIT: není daný, nahrubo střelím 12000, ale uvítám i nějaké varianty
OPERACNI SYSTEM: Pravděpodobně dual Linux + W10 (seženu si licenci sám)
V delším horizontu bych rád přešel na Linux, ale minimálně v počátcích to budu střídat. U herního využití záleží, jak velký porod to s Linuxem bude, ale z dostupných informací se mi zdá, že se situace v posledních letech hodně zlepšila. Slyšel jsem, že tady má navrch AMD, které má lepší podporu ovladačů pro Linux než konkurence, ale možná, že tady bude limitní kapacita zdroje?
SESTAVITE SI PC SAMI? Vzhledem k tomu, že se jedná o upgrade, tak asi musím složit sám. Velmi ale uvítám rady k optimálnímu umístění komponent pro lepší proudění vzduchu, s tím nemám zkušenosti.
BUDETE TAKTOVAT? Asi jen pokud by byl CPU v sestavě nejslabší článek.
MONITOR + JEHO ROZLISENI? Monitor mám - stařičký FullHD 24" BenQ T241WA. Časem bych ho asi nahradil, ale nehoří to.
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN? Bez periferií.
Moc děkuji za váš čas.