Upgrade PC - Hry, kancelář (cca 30 000,-)

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod C.I.S.I. 25. 9. 2020 18:41

Ahoj,

s blížícím se Cyberpunkem jsem začal přemýšlet o upgradu mého PC, které aktuálně vypadá takto:

CPU: Intel Core i5-4570
MB: GIGABYTE GA-H87-D3H - Intel H87
GPU: MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6G
RAM: Kingston 16 GB RAM DDR3
SSD: Crucial MX500 500GB, Intel 545s 256GB SSD
HDD: Seagate Desktop HDD - 1TB
CASE: Fractal Design Define C
ZDROJ: Corsair RM650x 650W
A pak ARCTIC ventilátory na CPU a ve skříni

Abych upřesnil požadavky, posílám klasickou tabulku:

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: Classic
UCEL PORIZENI SESTAVY: Hry, kancelář (90:10)
FINANCNI LIMIT: cca 30 000 Kč
OPERACNI SYSTEM: Mám
SESTAVITE SI PC SAMI: Ano
BUDETE TAKTOVAT: Ne
MONITOR + JEHO ROZLISENI: 1440p + 1080p
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN: Upgrade dosavadní skříně

V podstatě mě napadly tři cesty, které by bylo možné zvolit. Některé budou možná dementní, rád si kdyžtak nechám vyvrátit, že to nedává smysl:

1) Ušetření budgetu (hodilo by se!), nákup RTX 3070 a zbytek koupit po novém roce. Jsem si naprosto vědom, že u takové grafiky bude zbytek velký bottleneck, ale krátkodobě by to nemuselo vadit a mohl bych si v listopadu užít nejen Cyberpunk?
2) Intel varianta + RTX 3070
3) AMD Ryzen varianta + RTX 3070

Pokud jsem to namíchal blbě, tak mě klidně opravte.

Abych ještě trošku specifikoval to hraní, stačí mi 60 FPS, hraju jen singleplayer hry, občas multiplayer, ale nepotřebuju honit FPS v kompetitivním hraní. "Průser" je ten 1440p monitor, který jsem si koupil kvůli práci a ač se moje dosavadní 1060 statečně snaží, musí člověk při nastavování detailů ubírat ze svých nároků. Zásadní otázka tedy taky je - bude mi tento upgrade stačit na bezproblémové QHD hraní?

Díky předem za jakékoliv rady a tipy.
C.I.S.I.
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 9. 2020 17:50

Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod C.I.S.I. 27. 9. 2020 18:42

Diky. Takze davas za sebe prednost Intel variante? Jsem po XX letech premyslel, ze bych dal sanci AMD. Byl by tam velky rozdil?

Pameti - ok
C.I.S.I.
Junior

Odeslat příspěvekod C.I.S.I. 28. 9. 2020 10:03

Ještě teda koukám na nějaké testy a reviews a co takhle 10600k místo 10700f? Výkon to má poměrně slušný, v některých momentech totožný jako 10700k a cenově to vychází líp. Existuje nějaký dealbreaker, kvůli kterého vzít 10700?
C.I.S.I.
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 9. 2020 10:12

-K CPU pro plne vyuziti potencialu bude chtit Z490 desku.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 10. 2020 20:32

Ja ted delal 10700. Stock frekvenci pri vytizeni vsech jader ma psanou udajne 8x 2.9GHz. Da si rict nonstop na 4.6GHz AVX zatez 8C/16T ... pod 80°C pri 700rpm 2x P12 PWM na SPC Grandis. A to vsechno na B460 Steel Legend.

Podle mne velmi slusny vykon a take slusny potencial do budoucnosti. Za rozumnou cenu. Priplaet za -k imo uplne netreba a omezovat se na 6C taktez nikoliv, zase takovy SC gain tam mit nebudes.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod cardillaVILLA 4. 10. 2020 21:27

OT: @Kine, SF už na 10th gen asi ne-e, co?
cardillaVILLA
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 10. 2020 22:34

ULN se softwarovym rizenim a dynamickou regulaci casefanu zaroven podle CPU a GPU ladim vesele dal. Vcetne B550, B460, Z490. Protoze kde je vule ...

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod milsimr 5. 10. 2020 14:57

Dovolil jsem si mírně pročistit, OT přesunuto na smetiště.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod C.I.S.I. 18. 11. 2020 15:47

Udělám blbost, když do současné sestavy vemu 6800 (XT) a zbytek koupím v průběhu příštího roku?
C.I.S.I.
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 18. 11. 2020 19:03

Já v takovém přístupu problém nevidím, klidně do toho. NEBO to rovnou celé nechat na příští rok a koupit nereferenční 6800 (XT). Preference jsou už na tobě.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod C.I.S.I. 18. 11. 2020 19:31

Díky.

Určitě chci vzít nereferenční, pokud se objeví za týden či dva a budu mít štěstí. Pokud ne, tak vše koupím, až to bude dostupné - s tím, že plánuju nakonec jít do Ryzenu.
C.I.S.I.
Junior

Odeslat příspěvekod C.I.S.I. 6. 12. 2020 16:56

Takže, neodolal jsem a koupil MSI Gaming Trio 3600 Ti. Než jsem to udělal, tak jsem si měl ověřit velikost mojí skříně, protože při montování jsem musel obětovat jednu přední Arctic F14 :-) karta je moc dlouhá.

Aktuálně mám tedy dvě možnosti. Kartu prodat a vzít kratší (třeba TUF), anebo během druhé vlny upgradu vyměnit i skříň a rovnou i zdroj.

Přikláním se k variantě číslo dvě, tedy ke komplexnějšímu upgradu s tím, že některé stávající komponenty za pár drobných prodám. Dal jsem to dohromady za 25 140,- Kč. Vidíte tam nějakou botu anebo to je ok? Díky moc.

EDIT: Zapomněl jsem na RAM, přidal jsem je. Na Alfě jsou ale drahé, tak je koupím jinde. U MB se ještě rozmýším mezi ROG a TUF :hm
Naposledy upravil C.I.S.I. dne 6. 12. 2020 23:34, celkově upraveno 2
C.I.S.I.
Junior

Odeslat příspěvekod The Shitman 6. 12. 2020 17:20

Nevidíme nic, dal jsi špatný odkaz. :))
The Shitman
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod C.I.S.I. 6. 12. 2020 18:00

Pardon, opraveno. Díky.
C.I.S.I.
Junior