UCEL PORIZENI SESTAVY: 50% hry, 50% office a internet
FINANCNI LIMIT: 25000 Kč
OPERACNI SYSTEM: Windows 10, nepočítat do ceny
SESTAVITE SI PC SAMI?: ano
BUDETE TAKTOVAT?: ne
MONITOR + JEHO ROZLISENI?: 1920x1200
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN? jen skříň
Ahoj po 8 letech jsem se rozhodl postavit si komplet nový počítač, aby zase stačil na novější hry v rozumných detailech a nějaký rok vydržel.
U výběru komponent je pro mně na prvním místě kvalita a spolehlivost a když už náhodou něco začne zlobit, tak snadná detekce a výměna. Což je také důvod, proč nechci taktovat nebo měnit chladič na grafické kartě. Mám s tím špatné zkušenosti.
LN pro mně znamená neslyšitelný v idle a v běžné zátěži procesoru (tj. když nehraji hru). Když mám puštěnou hru tak mírný hluk grafické karty nevadí, protože ho zastíní zvuky ze hry. U grafické karty tedy hledám nějaké kvalitnější chlazení již od výrobce. Pro představu níže uvádím i stávající sestavu, kde jsem s tichostí plně spokojen.
Peníze jsou v pořadí teprve jako další. Mimo výše uvedené priority cílím na výkon za rozumné peníze (výkon na Kč). Pokud bude důvod, lze rozpočet navýšit. Ale ne +50% ceny za +10% výkonu, kor pokud ho i bez toho bude dostatek.
Podle ostatních diskuzí jsem zatím dal dohromady tento návrh. Mám ale několik dotazů:
- ARCTIC P14 Silent je ve všech zde doporučovaných LN sestavách jako case fan, ale zde je označený jako nevhodný. Jak tedy?
- Budu kupovat na Alze, ale ta ASROCK B460 PRO4 nevede. Mám koupit jinde, nebo se najde adekvátní náhrada od jiného výrobce?
- Má cenu čekat na nové AMD procesory? Přijde mi, že míří trochu jinam, než potřebuji (hlavně cenou), ale třeba se pletu.
- Jiná doporučení?
Současná (stará) sestava:
Case: Fractal Design Define R3 USB3.0 Black Pearl
- 4x Ventilátor NOCTUA NF-S12B ULN
PSU: Seasonic X-650 (SS-650KM3) 650W
MB: Gigabyte GA-Z68XP-UD3P (rev.1.0)
CPU: Intel Core i5 2500K 3,30GHz (6MB) BOX LGA1155 Sandy Bridge
- Cooler Master Hyper 212 Plus
- Ventilátor NOCTUA NF-P12-1300
GPU: Grafická karta MSI N770 TF 2GD5/OC Gaming
HDD: SSD disk Crucial M550 256GB 7mm
RAM: PATRIOT Signature Line DDR3 8GB(2x4GB) 1333MHz