Zdravím,
již nějakou dobu přemýšlím, že bych si pořídil nový herní PC, kde vím, že situace není dobrá, ale tak nějak si nemyslím, že by se za půl roku natolik zlepšila, že by ta úspora byla natolik velká, že by se vyplatilo čekat. Samozřejmě, možná se pletu, vy tady asi budete vědět více a možná mi poradíte, ať si nějaký ten měsíc počkám, já jen vycházím z cen za přepravu z Číny, které se stále pohybují v astronomických výškách, a také z informací, jak se v Číně zvládá / nezvládá výroba.
Procházel jsem tady nějaké vlákna a pokud bych vás požádal o radu se sestavením, bude první otázka, kde si seženu grafiku. Odpověď je, že nevím, protože se v tom nevyznám, a jelikož si PC sestavit neumím, chtěl bych, abych měl vše na jednou místě, tedy nechat si PC složit, vše nainstalovat a měl ho plně funkční.
Pokud by mi tady někdo poskládal PC a komplet bych si poté mohl objednat na jednom místě, byl bych samozřejmě za to rád.
Každopádně sám jsem se koukal na nějaké sestavy a kromě případného dotazu na sestavení PC, bych se vás chtěl zeptat, zda-li si myslíte, že níže dané sestavy by byly OK s ohledem na cenu a zda by se je vyplatilo koupit, či nikoliv, protože jsou tam např. komponenty, které se moc neprodávají a prodejci je takto chtějí udat.
Co se využití počítače týče – primárně tedy herní, na ultra HD rozlišení si úplně nepotrpím, nicméně určitě bych chtěl, aby PC rozjel všechny aktuální / a budoucí AAA tituly s vysokými detaily. Streamovat v plánu nemám. V budoucnu bych možná využíval programy typu: 3ds Max a ZBrush, nicméně nyní to není aktuální, i když bude, tak stejně poměrově to bude výhradně herní stroj, tedy předpokládám 75 %.
Ještě tedy doplním info, pokud by mi někdo chtěl poradit se stavením - OS nemám (předpokládám, že už je lepší jít do WIN 11, ale netrvám na tom, můžou být i WIN 10) , monitor a herní periférii mám, na konkrétním obchodě mi až tak moc nezáleží, ale určitě bych preferoval, abych si mohl vyzvednou osobně (Praha a okolí cca 100 km), tedy nechci si nechávat posílat. Co se hlučnosti týče, preferuji tichý, taktování pak netuším, to si nechám poradit. Jediná věc, co mě tak nějak ještě napadá, že bych chtěl, aby PC měl, tak je WIFI adapter, ale není podmínkou, jinak mě nic jiného nenapadá.
Ohledně ceny - rozptyl bych viděl 50 – 60k CZK. Ano, níže jsem dal ještě alternativu č. 4., která je mimo rozptyl, ale pokud by se nějak extra vyplatilo do toho jít, uvažoval bych o tom.
Co se tedy sestav, na které jsem narazil a kde by mě zajímal váš komentář, jsou následující:
1)
Procesor CPU: AMD Ryzen 9 5900X (3.7GHz /4.8 GHz TURBO, 70MB cache) - 12 jader/ 24 vláken
Vodní chlazení CPU: Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB V2
Základní deska: MSI MAG B550 TOMAHAWK, AMD B550, 4xDDR4, PCI Express 4.0, ATX / M.2 SATA II / GigaLAN / 8ch AUDIO / ATX
Operační paměť: 32GB DDR4 3200 MHz Kingston nebo ADATA (KIT 2 x 16GB)
Grafická karta: Nvidia RTX 3060 12GB DDR6 1 x HDMI, 3 x DisplayPort
Pevný disk - OS: 256GB NVME SSD M.2 SATA
Pevný disk - DATA: 1TB SSD
Skříň (case): NZXT H510 ELITE
Zdroj: 650W aktivní PFC 80+ (Cooler Master, Seasonic, apod.)
Cena 56k CZK
2)
Procesor: AMD Ryzen 5 5600X AM4 (3.7GHz / 4.6GHz, 32MB cache, 65W, 6 jádro, 12 vlákno)
+ chlazení Arctic Freezer 34 eSports
Základní deska: ASUS TUF GAMING B550-PLUS
- (AM4 B550 ATX s podporou DDR4 až 128GB RAM / 1x PCI-Express x16 / 3x PCI-Express x1 / M.2: 2x / 6x SATA III / Ethernet)
Grafická karta: NVIDIA GeForce RTX 3060, 12GB
Operační paměť: 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz
SSD disk: CRUCIAL P1/P2 SSD NVMe M.2 1 TB PCIe
Zdroj: 650W Bronze
+ napájecí kabel
Skříň: Fractal Design Meshify C
Mechanika: bez mechaniky
Operační systém: Windows 10 Pro 64bit
50k CZK
3)
Procesor CPU: AMD Ryzen 9 5900X (3.7GHz /4.8 GHz TURBO, 70MB cache) - 12 jader/ 24 vláken
Vodní chlazení CPU: Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB V2
Základní deska: MSI MAG B550 TOMAHAWK, AMD B550, 4xDDR4, PCI Express 4.0, ATX / M.2 SATA II / GigaLAN / 8ch AUDIO / ATX
Operační paměť: 32GB DDR4 3200 MHz Kingston nebo ADATA (KIT 2 x 16GB)
Grafická karta: AMD RX 6700 XT 12GB DDR6 HDMI, DisplayPorty
Pevný disk - OS: 256GB NVME SSD M.2 SATA
Pevný disk - DATA: 1TB SSD
Skříň (case): NZXT H510 ELITE
Zdroj: 650W aktivní PFC 80+ (Cooler Master, Seasonic, apod.)
60k CZK
4)
Procesor: AMD Ryzen 7 5800X AM4 (3.8GHz / 4.7GHz, 32MB cache, 105W, 6 jádro, 12 vlákno), 7nm
+ chlazení Arctic Freezer 34 eSports
Základní deska: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
- (slot 4x DDR4 4400(OC)MHz, PCIe x16 4.0, 6x SATA III, 2x M.2, DP, HDMI, USB-C 3.2 Gen 2, 2.5GLAN, 8ch audio, ATX, scAM4)
Grafická karta: NVIDIA GeForce RTX 3070, 8GB
Operační paměť: 32GB DDR4 3200MHz
SSD disk: CRUCIAL P1/P2 SSD NVMe M.2 1 TB PCIe
Zdroj: 750W Gold
+ napájecí kabel
Skříň: ASUS TUF GT301 viz foto
Mechanika: bez mechaniky
Operační systém: Windows 10 Pro 64bit
67k CZK
Předem děkuji za jakoukoliv radu či zpětnou vazbu, pokud je něco z mé strany špatně.