LN/office/10-15k/(ITX)

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod mysakj 9. 8. 2023 23:09

Ahoj, po skoro 9 letech se chystám nahradit stávající PC novým, který bude sloužit převážně jako domácí zobrazovač internetů a občasné hraní starších her.
Rozhodl jsem se střeva narvat do NR200P za použití levnější mATX desky s omezením na H510.
Grafická karta bude zatím použita stará GT 1030, v budoucnu upgrade.
Chladič CPU jsem vybral s omezením na 153 mm a náhradou ventilátoru za ARBG Arctic. Další 2 ks mám v plánu osadit nahoru. Airflow si představuji nahoru a dozadu.
Ano, chci cirkus, ovšem v LN, pokud lze.
Prosím o kontrolu kompatibility komponent, za případné připomínky budu rád.
mysakj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 8. 2023 08:26

Nějaký speciální důvod, proč mermo mocí chtít tři roky starou vykopávku se šestiletou lowend dGPU o (ne)výkonu nižším, než moderní iGPU?

Internet a filmy zvládnou s prstem v nose i platformy se zlomkovou spotřebou, klidně v rozměru 22x22x10cm a zcela bezhlučně. Když do toho osadíme 5650GE, zahraješ si na tom Diablo 4. Celé to navíc umí běžet z powerbanky (napájení PD 20V 3A).
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mysakj 10. 8. 2023 13:07

Díky za reakci.

Tou vykopávkou myslíš i5? Dal bych 13.gen, ale v 1700 nenajdu desku, která by se tam vešla (mimo drahé ITX). GT1030 by měla mít vyšší výkon než iGPU v té i5 (ve verzi s iGPU), navíc by byla jen dočasná, než bych si chtěl zahrát něco novějšího.

Ty malé krabičky s trafem nechci (zkušenost s nimi mám, sám jsem stavěl matce), nevadí mi mít něco velikosti NR200, hlavně se mi ta case líbí designově (chci zkusit sklo + RGB).

Klidně půjdu do Ryzenu s iGPU, ale vše závisí na desce, která se tam musí vejít (< 226 mm na výšku), pokud bude příplatek na ITX desku vykompenzovaný výkonem, nemám problém, ale nepotřebuju nějaké herní dělo (doteď mi stačí G3258 + GT 1030).

Spotřebu neřeším.
mysakj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 8. 2023 13:39

Dnes bych vzal 5700G. Tu 1030 bych tam ani nedával, výkonové to bude lepší než 1030 na g3258.

Chlazení ... D9L?

Deska záleží na požadavcích. Od ASRock A520m itx po Aorus B550i se dvěma M.2 sloty, AX sítí a lepším zvukem.

Zdroj SFX tady Focus Gold?

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mysakj 10. 8. 2023 18:54

Zrovna se na tu 5700G/5600G dívám, ale nenacházím vhodnou desku o zmíněných rozměrech.

4500 za ITX desku dát nechci, navíc zbytečný overkill, nejlépe prostě vychází ta mATX na socket 1200, takže bych se odrazil od tohoto. Bohužel intelácké iGPU stojí za prd, tam bude lepší dGPU.

Co se týče zdroje, při ceně 2599 na bohemce asi nic lepšího nebude.
mysakj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 8. 2023 20:18

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mysakj 10. 8. 2023 21:07

To mě nenapadlo, podívat se mimo běžné shopy, díky. Jen k čipsetu - říkám správně, že na A520 nelze OC CPU? Pokud ne a B550 tu podporu má, možná by se vyplatilo připlatit za ASRock B550M-ITX ac?
mysakj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 8. 2023 21:23

OC mi u ITX platformy moc nedává smysl. Ale pokud chceš, B550 je cesta.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 10. 8. 2023 23:40

:hmm: CW DAC 1 NG basic + BVaudio A300SE + VMA-II S :hmm:
bandolier.wz
Junior

Odeslat příspěvekod mysakj 11. 8. 2023 08:16

Pěkná sestava, jen tu case bych nechtěl, opravdu trvám na té NR200P.
mysakj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 8. 2023 09:43

Já bych trval i na 5700G. ;) Neděláš to přece na rok.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 8. 2023 09:44

AM4 ryzeny jsou v tomhle budgetu nejlepsi varianta, stare intely bych nechal spat a 1030 taky.

Mala deska z jineho eshopu ti da co to chces. Jen kdyz nedejboze umre muze byt problem sehnat nahradu. Jak vidis, uz ted "bezne dostupne" desky jsou za 5k.

Chapu ze bedna ma byt hezka a s oknem. Ale musi to byt NR200P? Fractal dela krasne skrine. Do Mini verzi jejich skrini narves mATX a tim padem budes mit vzdycky vetsi vyber o potencialne levnejsi zmeny. Ano, jsou o 10cm v jednom rozmeru vetsi. Pokud se v budoucnu rozhodnes pridat GK, chlazeni v te vetsi skrini taky bude jednodussi.
- https://www.czc.cz/fractal-design-meshi ... 86/produkt
- https://www.czc.cz/fractal-design-pop-m ... 48/produkt
- https://www.czc.cz/fractal-design-node- ... 85/produkt
pripadne levnejsi CM nebo ASUS:
- https://www.czc.cz/cooler-master-silenc ... 01/produkt
- https://www.czc.cz/asus-prime-ap201-tg- ... 48/produkt
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 8. 2023 09:56

Já třeba mám Meshify Nano ITX se 13900T úplně bez ventilátorů ... a spokojenost maximální. Předtím jsem měl v Define NanoS dokonce i9 se 3090 ... a bylo to kompletně ULN. Chlazení 240+280mm radiátory, s komplet Noctua ventilátory. 2x A14 PWM, 4x A12x25 PWM.

Samozřejmě okno, aRGB podsvícení ventilátorů, pamětí a také skříně.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mysakj 11. 8. 2023 12:05

@ja-cz: tak nemusí, ale líbí se mi a 10cm je 10cm, to bych si rovnou mohl nechat Silencio 352, jen nemá sklo..

Meshify je jinak pěkná, ale taky stoji 3tis, NR200P je teď na Alze za 1700..

@Kin: měl bys odkaz na fotogalerii nebo alespoň foto?
mysakj
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 8. 2023 12:46

Mrkni na můj fb, tam to myslím bude. Na fórum jsem to dával určitě taky. Tu i9 teď před měsícem zhruba. A tu 3080, to jsou tak dva roky.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka