Desktop PC pro programátora AI, 30 kKč

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod janek.vl 12. 8. 2023 18:46

Stavím PC pro výpočty AI. Priorita je hrubý výpočetní výkon (floating point) a rychlost práce s RAM.
- CPU počítám s něčím jako Ryzen 9 7950x nebo i9-13900, nechci CPU bez GPU, musel bych přidávat další kartu. Verze 3D ani KS nepřinášejí nárůst výkonu adekvátní nárůstu ceny, takže stačí tyto.
- taktování nebude
- jen skříň
- OS linux
- klasický mini/midi tower case, černý kvádr bez okna a blikátek
- velikost ani rychlost SSD nehraje roli, dal jsem 1TB za litr
- podobně RAM, aktuálně bohatě stačí 32 GB, důležitá je rychlost; na desce chci 4 sloty RAM kvůli případnému upgradu v budoucnu
- cenově bych se měl pohybovat někde kolem 30 tisíc Kč

PC poběží vždy několik hodin víceméně v idle (kodér píše a testuje), pak klidně 3 dny v kuse plná zátěž (probíhají výpočty). Tzn. rád bych zohlednil i spotřebu, teploty a hlučnost - poběží to v bytě, tak ať si nestěžují sousedi. Taky mám dilema ohledně DDR4 vs DDR5 a neumím odhadnout vliv.

Mám tedy dva návrhy, ale rád si do čehokoliv z nich nechám kecat:
- Ryzen 9 7950X
- ASUS PRIME X670-P
- G.SKill FLARE X5 32GB (2x16GB) DDR5 6000 CL32
nebo
- i9-13900
- ASUS PRIME B760-PLUS D4
- Kingston Fury Renegade Black 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL16

a pak společně:
- Noctua NH-D15
- FD Design Pop Silent Black Solid
- Kingston NV2, M.2 - 1TB
- Seasonic Focus Plus Platinum - 550W

Kterou platformu zvolit? Mám v návrzích něco vyloženě špatně?

Díky za odpovědi a tipy.
janek.vl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 8. 2023 18:51

Skříň.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod janek.vl 13. 8. 2023 14:51

KineCZek píše:Skříň.

OK, díky. Co bude lepší volba? A zbytek OK? Intel nebo AMD?
janek.vl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 8. 2023 17:47

Dovolená.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 14. 8. 2023 08:59

Nejlepsi bude se podivat na specializovane benchmarky/testy ktere nejlepe odpovidaji tomu co delas.

Pri plnem multicore vytizeni bude AMD ucinnejsi co se tyce vykonu na watt. Obe moznosti ale budou pri plnem vytizeni solidne papat topit (>200W). Noctua by to mohla utahnout, ale velkemu Arctic Liquid Freezeru to pujde lepe (cim vetsi tim lepe + osadit adekvatnimi ventilatory). K tomu bys potreboval i skrin ktera ten radiator pobere, napr. neco typu Meshify 2.

Druha vec s tim dlouhodobym velkym odberem je, ze napajeci kaskada desky a zdroj dostanou zabrat. Zda se mi ze ty desky mas u obou variant poddimenzovane, konkretni modely ti snad nekdo poradi lepe. Zdroj jsi vybral kvalitni, ale je potreba se podivat kolik utahnou jednotlive vetve. Moc jich pouzivat nebudes, ale zato budou znacne vytizene po dlouhou dobu, takze nejaka vykonova rezerva tam taky musi byt.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 8. 2023 12:56

PoP silent neumoznuje adekvatni airflow - diky absenci vetracich otvoru Te donuti nastavit ventilatorum zbytecne vysoke otacky, diky cemuz je stroj ve vysledku teplejsi a hlucnejsi, nez by musel byt.

Osobne doporucim radeji skrin z rady Fractal Meshify, ktera ma lepe resene nejenom chlazeni, ale i prachovou filtraci. S uspechem lze osadit klidne i verzi Nano - pokud je pro Tebe jednim z kriterii i rozmer skrine, muze byt Nano s rozmery 205 sirka, 361 vyska a 396 hloubka vhodnym resenim. Vzhledem vsak k tomu, ze mATX verze "Mini" ma sirku a hloubku stejnou a lisi se pouze vyskou (a to jeste jen o malo), konkretne 406mm (+45mm), zalozim navrh sestavy prave Meshify Mini.

-

Procesor ... 7950X nabidne nizsi spotrebu, za mne lepsi volba.

Chlazeni ... ALF240 postaci, v push>pull konfiguraci se 4ks A12x25 poskytne vic nez dostatecny chladici ucinek spolu se zachovanim prijemneho (bez)hlukoveho komfortu i ve stavu plne zateze. Limitujicim faktorem teplot pri OC tak nebude (ne)schopnost chladice teplo rozptylit, nybrz neschopnost tlusteho IHS teplo chladici efektivne predavat. (Popsana situace vsak hrozi pouze u pokusu o vyssi OC.) Pro airflow skrine pocitam s mirne pretlakovym systemem, coz temer zcela zamezi hromadeni prachu uvnitr skrine, ktere je z vetsiny zpusobovano parazitnim prisavanim vzduchu mimo prachove filtry. To u pretlakoveho chlazeni de facto nehrozi. Proto celkem 7ks A12x25. 2+2 na ALF240 vpredu intake, 1ks intake na dno, 1ks outtake dozadu a 1ks outtake na strop. Konkretni model ventilatoru volim kvuli spickovemu profilu vykonu (staticky tlak, nutny k profouknuti husteho zebrovani radiatoru) a tichosti pri nizkych otackach.

Desku volim s ohledem na predpoklad pozadavku dlouhodobeho spolehliveho provozu a take s ohledem na predpoklad delsi setrvale zateze. To vyzaduje kvalitni nejen napajeci kaskadu. S prihlednutim v rozmerum a vybave vyhrala X670E Gene.

RAM 6000MHz s EXPO profilem jsou jak se rika nobrainer, 32G si tazatel sam nadiktoval.

U disku naopak hrube nesouhladim s volbou dramless QLC NV2. Rychlost roli hrat nemusi, ale spolehlivost zcela urcite. Proto KC3000.

Zdroj klidne Focus Platinum. Vzhledem k malickemu cenovemu rozdilu 550W a 650W verze davam tu vykonnejsi z nich.

V reci cisel takto:

44.682,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Zapominam na neco? Snad krom poznamky, ze navrhovany budget byl hrube neadekvatni vykonovym pozadavkum?

== == ==

Vetsina vyse uvedeneho je relevantni i pro intel variantu. U 13900 je nutno pocitat s jeste vyssi spotrebou, koncept chlazeni ale nechavam totozny - za bezproblemove zvladnuti teplot pri spravnem odladeni se dovedu i zarucit.

Zmeny tudiz budou vlastne jen v zakladni desce, v pouziti DDR4 RAM, v procesoru a v masivnim snizeni ceny. Ovsem jako vzdy to bude neco za neco - zatimco LGA1700 je uz ted de facto mrtva platforma, protoze intel uz dopredu oznamil, ze pristi architekturu vyviji pro uplne novy socket LGA1851, platforma AM5 je ve sve zivotni draze stale na zacatku, diky cemuz je uz nyni jiste, ze se pro AM5 jeste nekolika novych generaci procesoru dockame. Finalni volba je jako vzdy na Tobe.

intel navrh - 0% OC a 0% sance na smysluplny upgrade (14900 bude pouze prejmenovana a tovarne pretaktovana 13900 ... stejna jadra a stejny pocet 8+16, jen mirne vyssi takty a spotreba - to za novou generaci nepocitejme):

36.120,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

U verze intel davam zamerne -k CPU do B760 desky. Taktovat sice nepujde, ale nabidne vyssi nasobice z vyroby, coz dava sanci k realne vyssimu vykonu, pricemz cenovy rozdil je v v radu desetikorun, tak proc toho nevyuzit. (Druhou otazkou pak je ThermalThrottling napajeci kaskady. Tomu znacne pomuze mirny undervolt ... zkratka mezi "jen na hulvata pozapojovanym" a peclive odladenym pocitacem vzdy byl a vzdy bude rozdil.)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod janek.vl 14. 8. 2023 16:48

ja-cz: OK, díky za upozornění i za tipy.

Kine, děkuju za vyčerpávající elaborát, návrhy i zdůvodnění výběru. Volba AM5 mi dává smysl. 44kKč je bohužel moc přes čáru, "mých" cca 30kKč vyhovovalo, ale zjevně jsem zvolil velký nepoměr CPU - MB. Můžu tedy poprosit o úpravu k levnějšímu CPU, aby "nemusela" být deska za 13k a ideálně abych se vyhnul vodníkovi? Jednak kvůli nákladům a taky chci minimalizovat množství komponent kvůli spolehlivosti při běhu bez dozoru.

OC nebude vůbec, budoucího majitele to nebaví, je to čistě kodér a tohle bude jen pro jeho hobby výpočty => nepůjde po každém procentu za každou cenu.

32 GB RAM není nezbytných, reálně asi stačí i 8 GB, vybral jsem to jen proto, že jsem se vlezl do rozpočtu a paměti jsou relativně levné. Takže když dáš 16 GB, nebude problém. SSD podobně - klikl jsem v podstatě na první, co na mě vyskočil. Tzn. doporučený KC3000 beru.

Limit velikosti case není, Meshify Mini klidně vezmu (i přes TG), ale klidě i velkou, pokud to pomůže.

PSU 550W jsem bral nikoliv kvůli ceně, ale kvůli ideálnímu zatížení - očekával jsem spotřebu cca 250-300W. Ale pokud je 650W lepší volba, klidně nechám.
janek.vl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 8. 2023 18:04

Agumenty chapu. Kdyz das 7900(bez x) a D15, budes ULN. Deska pak staci B650M Elite: https://www.tsbohemia.cz/gigabyte-b650m ... 63194.html ... pokud bys chtel ASUS, je tam B6350M TUFka (bez wifi i s Wifi). Napajenim obe ok, cenou niz, ale vybava a porty horsi, procez bych volil Aorus Elite.

Spotrebu u Platinum zdroje uplne neres, jde spise o rezervu (treba se rozhodnete pro dGPU). Realne, pokud dGPU 1oo% never ever, je 400W BeQuiet s GOLD certifikaci uplne ok.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod janek.vl 16. 8. 2023 07:31

OK, posílám na finální schválení:
GIGABYTE B650M AORUS ELITE AX
AMD Ryzen 9 7900
Noctua NH-D15
Kingston Fury Renegade White DIMM DDR5 32GB 6000MHz, XMP, bílá (Kit 2x 16GB) (CL32)
Fractal Design Meshify 2 Compact Black
Noctua NF-A12x25 PWM
Kingston SSD KC3000 1TB NVMe
Seasonic FOCUS PX-650
Noctua NF-A12x25 PWM - 6x

celkem 34.299 Kč s DPH

Větráky předpokládám 2x vepředu + 1 dole IN, 2x nahoře a 1 vzadu OUT.

Je to takto OK?
janek.vl
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 8. 2023 07:59

Compact dáš 3x front.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod janek.vl 21. 9. 2023 18:16

Chci tímto poděkovat Kinovi za konzultaci, pomohlo mi to. Abych aspoň částečně pomohl i já, posílám první poznatky, možná to někomu k něčemu bude.

PC došel minulý týden (objednáno 25.8.2023 na TSB). Nechali jsme si ho rovnou i poskládat, ačkoliv vím, že by se ještě dal poladit. Doručení v pohodě, delší dodání jsme díky skládání čekali.

Chladič CPU je fakt masivní, comp v idle v běžném pokoji neslyšný. Teploty kolem 30 stupňů, při pokojových 21 stupních. V delší zátěži ještě nebyl. Nainstalovaný je Debian v aktuální verzi.

Výsledek Passmarku:
AMD Ryzen 9 7900 12-Core Processor (x86_64)
12 cores @ 5481 MHz | 30.5 GiB RAM
Number of Processes: 24 | Test Iterations: 1 | Test Duration: Medium
--------------------------------------------------------------------------------
CPU Mark: 49515
Integer Math 166503 Million Operations/s
Floating Point Math 90364 Million Operations/s
Prime Numbers 324 Million Primes/s
Sorting 76677 Thousand Strings/s
Encryption 39596 MB/s
Compression 612622 KB/s
CPU Single Threaded 4225 Million Operations/s
Physics 3199 Frames/s
Extended Instructions (SSE) 38913 Million Matrices/s

Memory Mark: 3495
Database Operations 11937 Thousand Operations/s