LN, 60k Kč, hobby CAD, úprava fotiek, filmy, hudba, hry fHD

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod EsDvD 20. 8. 2023 22:02

Účel: LN domáce PC na "všetko" - filmy, hudba, úprava fotiek, hobby CAD / 3D, hry vo fHD (momentálne len občasne)
Finančný limit: okolo 60 000 Kč, v rozumnom prípade + 10 %
Postavím si PC sám: áno
Budem taktovať: skôr nie
Monitor: nezarátava sa do ceny, ale časom sa bude kupovať nový 27" (fHD, 8-10bit), prípadne väčší - môžete doporučiť (nič zakrivené) cena tak do 10 000 Kč +- (nepotrebujem nič profi, ale ani žiaden lowend). Momentálne je to 22" Dell 2209WAf – IPS, 1680 x 1050 px
Kupujem periférie: mimo rozpočet - dobrú zvukovú kartu (mám ASUS Xnar Xense – mne ten zvukový prejav vyhovuje, ale pod W10/11 už nie sú ovládače) a potrebujem aby sa dalo prepínať medzi 3 výstupmi – 6,3 mm jack (600 Ohm), 3,5 mm jack a 3,5 mm jack – a to tá Xense vie.

Moje predstava:
CPU: AMD Ryzen 9 7900
Chladič: Noctua NH-U12A (podľa testov chladí Ryzeny trochu lepšie ako NH-D15, aj keď by som si myslel opak). Ja viem, ale vodníka nechcem.
RAM: 64 GB
MoBo: pôvodne to mal byť ASUS, ale po tom čo predviedol s X3D som k nemu tak trochu stratil dôveru, no na výber ale moc nie je
GPU: Sapphire PULSE RX 7900 XT Gaming 20GB GDDR6 (podľa testov je LN) alebo ekvivalent od nVidie. Aj keď až tak výkonnú grafiku asi ani nepotrebujem.
SSD: 1 TB na systém, 2-4 TB na dáta
Case: asi niečo od Fractalu. Mám staršiu odhlučnenú Lian Li PC-7FNB, ale tú nechám starému PC, predsa len dnes už sú na tom skrinky s chladením oveľa lepšie. Pokiaľ možno, tak nič s priehľadnou bočnicou, ale dnes to asi bude trochu problém.
Chladenie: Noctua (podľa predispozície skrinky) + mám 3 nepoužité Fractal Design Aspect 12 RGB - ale nemám s nimi žiadne skúsenosti, takže sa použiť nemusia
Zdroj: Seasonic Prime PX-1000 Platinum (alebo niečo iné, ale zatiaľ som so Seasonicom nemal problém)

Viem, som nad rozpočtom, ale ako som písal, v prípade rozumného / opodstatneného doplatku, som ochotný ísť s cenou hore.

PS: Nechcem žiadnu "diskotéku" – ak sa podsvietenie dá vipnúť OK, ale aj je trvalé, tak radšej nie.
EsDvD
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 20. 8. 2023 23:50

Opravdu pouze fullHD?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod EsDvD 21. 8. 2023 08:13

Ak vezmem 27” monitor tak áno, iba fHD. Taký je plán. Možno ma presvedčíte na 32” a potom už fHD určite nie.
EsDvD
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 8. 2023 09:05

Pises o ochote koupit monitor s cenou cca 10k. V teto relaci uz sezenes kvalitni a rychle 32" IPS panely od renomovanych vyrobcu, napriklad 32" DELL G3223D. 8bit QHD se 165Hz GSync.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 21. 8. 2023 10:02

No vzdycky zalezi z jake vzdalenosti na to clovek kouka, jaky ma zrak atd. Osobne treba nechapu lidi kteri jedou 4K na 25", ale proti gustu...

FullHD na 27" je hlavne domenou hernich monitoru pro esports. Par kancelarskych modelu se najde napr. https://www.czc.cz/dell-p2722he-profess ... 31/produkt nebo https://www.czc.cz/monitory-25-26-27/pr ... hz_2=60,75 . Tyhle monitory maji pokryty sRGB prostor a mohli by mit obstojne barvy z vyroby.

Alternativne by se dalo vzit QHD na 32", coz precejen da trosku vice pracovni plochy. Tam uz se najde i neco jineho nez kancelarske modely. Osobne bych uvazoval o https://www.czc.cz/asus-pa328qv-led-mon ... 39/produkt.

Tohle plati jen pokud delas fotky v sRGB. Pokud je delas v AdobeRGB, tak za 10k musis zustat u 24". Z vypsaneho pouziti bude prave uprava fotek mit nejvetsi naroky na monitor

K PC - mas v planu delat za 2-3 roky upgrade, nebo to koupis a 10 let na to nesahnes?
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod EsDvD 21. 8. 2023 10:24

FHD na 27" je kvôli zraku a nie, zväčšenie DPI v systéme nie je riešenie - nie každý program to zvláda použiteľne.
Čo sa upgradu týka, ak bude stáť zato tak áno, inak asi nie. Ale kto vie čo bude za 2 až 3 roky. Možno bude potreba úplne nového PC ;). Ale rátam, že možno vydržî dlhšie.
EsDvD
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 8. 2023 11:19

No a kdyz uz jsem konecne u desktopu, udelam Ti z pohodli 4k paneku i ten navrh. A zacnu netypicky otazkami.
  • V jakem 3D CADu planujes pracovat?
  • S foto pracujes v Adobe?

Doporuceny HW se v zavislosti na odpovedich muze diametralne promenit. Na hry neberu az tolik zretel, ty nejak pojedou vsude.

== == ==

• Pro R9 7900 jsi vybral Noctuu ... s U12A nelze nez souhlasit, obzvlaste pak, ma -li byt pocitac schopem ticheho behu v zatezi. Pro X verze Ryzenu uz by to ale chtelo nekompromisne ALF 360. (A lepsi desku, zdroj ... i budget)

S Noctuou lavirujeme na rozhrani ULN teritoria (ackoliv neni pozadavkem). Dulezite bude spravne nastaveni otacek a odladeni CPU, aby chlazeni nebylo hlucne a zaroven aby nas pri tichem chlazeni nezacal brzdit thermal throttling. Snazsi je to bezpochyby s ALF -em, ale i s U12A to pujde. LN pak pujde, jak obcas s nadsazkou rikavam "odladit i lopatou".

• Take na grafickou kartu potrebujes pro dodrzeni ULN osadit adekvatni aftermarket chlazeni. Opet se nabizi Noctua, v zavislosti na modelu karty zrejme totozny model jako na procesorovem chladici, tedy A12x25. V zavislosti na modelu potom opet nejspise 3ks.

• Pokud upravujes foto v Adobe, urcite chces GPU ze zelene staje. Doporucil bych RTX 4070Ti, konkretne model Elite od vyrobce Aorus. Ma vyborne chlazeni, ovsem dovol mi poznamku, ze opravdoveho LN s defaultnimi, tovarnimi ventilatorky nedosahnes na zadne karte. Ano, dosahnes na relativne prijatelnou hlucnost. Ale nikoliv na LN.

A kdyz uz jsme zacali u CPU s Noctuou, prijde mi skoda nepokracovat v ULN i na GPU. Jasne, vyzada si to upravu ... ale tu by si (jen s jinymi, levnejsimi ventilatory Arctic P12 PST) vyzadalo uz i prekopani do "pouheho" LowNoise.

• Disky - jak si spravne uvedomujes, u fotografickeho PC nutne potrebujeme minimalne 2ks kvalitnich disku, z cehoz jeden vyhradime pro OS + apps + cache + tempy, diky cemuz jej v pripade potreby muzeme kdykoliv "preliznout" IMAGEm ciste instalace z RECOVERY DISKu a do 10min tak docilit okamzite ciste re-instalace celeho PC, bez nutnosti cokoliv nastavovat, ale hlavne bez nutnosti resit zalohovani dat. Data zustavaji na druhem SSD. Stejne tak v pripade havarie systemoveho disku proste jen vymenis za jiny kus, v prubehu 10minut obnovis z RECOVERY DISKu na ten novy disk ... a pracujes dal.

Druhy kus NVME disku pak bude slouzit jako skladiste dat k praci s PS, LR, CADem, atp. Bohuzel z tech uz >20 roku praxe vim, ze prave disky jsou u pracovnich stanic (ale i u hernich pocitacu) bohuzel tou nejcasteji zanedbavanou soucasti celku. Bohuzel jsou u tech pracovnich stroju prave disky jednou z tech nejdulezitejsich komponent s nemalym vlivem na pracovni pohodli.

Pro system, apps a cache volim entry level profi disk, a sice KC3000 s kapacitou plne dostacujici 1TB. Pro data potom 2TB verzi tehoz disku. Dvouterovka je aktualne za vyborne penize, takze pokud zvolis 2+2TB, rozhodne nebudu proti. Vsimni si, ze ackoliv jde o semi-profi disk, jeho akcni cena je nizsi, nez u consumer Renegade brasky.

Ve Tvem pripade bych si dovolil doporucit jeste treti disk, klidne levnou DRAMLESS QLC dvouterovku, ciste na hry. Nestoji moc a pomuze necemu, co se nazyva "datova hygiena".

• RAM - DDR5, Kingston 6000MHz, bez podsviceni. Protoze stavime PC na AMD platforme, zcela urcite chceme pameti s EXPO profilem. A do pracovniho PC dnes rozhodne 64GB a rozhodne CL36, mene = v pripade odezvy lepe. Barva je bila, ale na barvu to nepojede.

• Zakladni deska ... zde na rovinu reknu, ze s ASUSem mam u AM5 ... rekneme rozporuplne zkusenosti. Vysoka mira reklamovanosti, mrtve procesory. Z toho duvodu s dovolenim volim konkurencni model Aorus Elite. Vybavou je na tom take dobre a vyssi sance na dlouhodoby, spolehlivy a bezproblemovy provoz je pro mne nedocenitelna.

• Zdroj. Rada Prime je na prvni pohled v hierarchii Seasonicu vyse, nez rad Focus. Krom 1600W modelu (a druhe revize velke trinactistovky) ale jde o stare, koncici modely, ktere, ac ve stavu bez zateze ventilator vypinaji, v zatezi jsou az nechutne hlucne. Proto doporucim radeji model Focus. V idle pasivni a v zatezi tissi. Zaruka 10let.

• Skrin ... nechces blikani, takze ocelove boky. Kvalita od Fractalu ... Meshify je jasna volba. Pripadne bych mel skladem jeste nekolik kusu legendarni Define S, odhlucneny kvadr ... podrobnosti bychom domluvili az pokud bys vybral sestaveni s odladenim u mne.

• Ventilatory ... zde jednoznacne vsechny stejne. Zustal jsem u vyrobce Noctua, ale z duvodu mirne rozpoctove tisne volim levnejsi, no stale vyborny model P12 Redux 1200 PWM. Jde o vyborny ventilator s roky proverenou kontrukci, s tichym motorem a stale se sestiletou zarukou.

== == ==

A takhle to vypada v reci cisel:

67.717,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Ano, budget se nam posunul jeste o kousicek nad tech "povolenych" 10% nad limit. Nyni ovsem jde o skutecne dustojnou, kvalitni a po odbornem odladeni take opravdu tichou pracovni stanici, navic s vybornym hernim vykonem. Stroj bez zasadnich slabin, sestaveny z vysoce kvalitnich komponent s predpokladem dlouhodobeho spolehliveho provozu. Kompromisy smerem k nizsi cene sice dozajista mozne jsou, ovsem nikoliv bez zasadniho vlivu na vyse jmenovane vlastnosti.

Vyse jsem zminoval odborne odladeni a upravu chlazeni GPU, samozrejme bez vlivu na zaruku. Pokud bys mel zajem o sestaveni, odladeni ... staci napsat soukromou zpravu, nebo mne kontaktovat na Messengeru.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 21. 8. 2023 12:32

QHD na 32" je podobna jemnost rozliseni jako FHD na 24". Pokud je to OK, sel bych do toho, jinak asi fakt zbyde jen FHD na 27", kde ale v podstate jsou bud jen herni monitory nebo kancelarske.

S upgradem se ptam proto, ze co se tyce cena/vykon Intel s DDR4 casto vychazi lepe nez Ryzeny s DDR5. Vyhodou Ryzenu ale je, ze si i za par let budes schopny obmenit CPU bez zmeny MB a pameti, u Intelu to bude na kompletni vymenu. Takze zalezi, co preferujes, a jak se znas. Ja jsem si kdysi taky jednou myslel ze po 2-3 letech poridim lepsi CPU, ale v realu jsem na zaklad stroje nesahl 7-8 let, takze priplacet za zivotnost platformy v mem pripade nema smysl. Zalezi jak to mas ty. GPU a pameti pochopitelne muzes upgradnout kdykoliv.

Je otazka na kolik uzijes 12 jader 7900. Rozdil mezi 7700X (-2k) bude jen od osmi vytizenych vlaken nahoru, oproti 7600X (-4k) od sesti vlaken nahoru. Je otazkou na kolik to pri CADu a hoby uprave fotek vubec vyuzijes. CPU na tehle platforme muzes v budoucnu upgradnout. Hodne podobnou praci odvede i stroj postaveny na i5 13500 a DDR4 (-6k), ale bez moznosti pozdejsiho upgradu.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 8. 2023 12:43

Možná než 7700 bych uvážil 7800X3D. Ve hrách výkonu přidá leckdy až překvapivě dost a na danou práci bude též ok.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod EsDvD 21. 8. 2023 12:56

Ja som na začiatku uvažoval práve o 7700 s tým, že možno nové ZENy na ďalší rok budú stáť za výmenu tej 7700. Keby som PC nepotreboval už teraz, tak by som ešte počkal rok, ale ...
Inak KineCZek vďaka, doma na to pozriem podrobnejšie.
EsDvD
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EsDvD 21. 8. 2023 21:54

To KineCZek: Čo sa úpravy fotiek týka, tak momentálne bežím na Radeone a nie je to žiadna tragédia.
Ak ide o 3D / CAD, tak to mám ako hobby - Fusion 360 a Blender (na iPade ešte Shapr3D, aj keď tu ma to predplatné riadne ..., keď začínali bolo to cca 1 € za model, čo nebolo tak zlé, no dnes ...)

RAM: okrem financií (tých 26 € navyše za 6000 MHz ma už nezabije, alebo 6 € za aspoň 5600 MHz, všetko s CL36) je nejaký iný dôvod na iba 5200 MHz Kingstony?
SSD: ten tretí disk by asi bol fajn, ale QLC už tak nie. Takže zvážim iný - nemusí byť kúpený hneď.
GPU: RTX 4070 Ti - ach to nešťastné napájanie, už to vyriešili? Nerád by som odpálil 1000 € kartu.
Zdroj - ak je niečo lepšie, tak na Seasonicu netrvám.
Case - kde je tá stará dobrá kvalita, ach jo, čo už.
EsDvD
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 8. 2023 22:38

Adobe umí akcelerovat spoustu (čím dál více) funkci přes CUDA.

Paměti jsem nahodil 6000MHz.

QLC na hry bez problému, dokonce nevidím ani důvod vybrat jinak. Jasně, můžeš vzít další kus KC3000, ale reálně krok pocitu nepoznáš rozdíl.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod EsDvD 21. 8. 2023 23:28

U QLC mi nejde o rýchlosť, ale o výdrž. Ja viem prepisovať sa až tak často nebude, ale QLC častejšie “vyhnijú” dáta. Ja viem, zálohovať, ale treba tomu aj predchádzať, nie? Mne osobne to QLC (všeobecne) príde ako pomsta užívateľom - chceli ste to lacnejšie, no tak tu to máte a nesťažujte sa.
EsDvD
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 8. 2023 23:45

Možná jsme se jen nepochopili. Na systém a důležité programy budeme mít jeden kvalitní disk, na dokumenty a fotky druhý, také kvalitní disk.

Až ten třetí QLC. Chceš říct ten úplně nejhorší scénář který Tě může potkat, pokud třetí disk odejde? Jednoduše párkrát klikneš a celou tu Steam knihovnu si prostě znovu stáhneš na jiný kus. (RMA u Kingstonu je výměnou.) Ani o savegames nepřijdeš, neboť se ukládají v cloudu. O jakých datech se zde bavíme?

Hnijí i MLC disky. Zabránit tomu jak uživatel nemáš moc jak. Pomůže leda image, zerofill a restore. Ale nemáš k tomu IMO důvod proč takhle ztrácet čas. Prostě používáš a kdyby došlo na nejhorší ... RMA.

Nechuť, resp morální problém s QLC chápu, chci jen říct, že nevidím (objektivní).důvod ty technologii úplně zavrhovat. Jasně, pokud máš v plánu dávat na třetí disk cokoliv důležitého, nebo jen nechceš přijít o tu možnost, vezmi KC3000. Zase o tolik to tu sestavy už neprodraží.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod EsDvD 29. 8. 2023 20:19

Ešte mám teda pár otázok:
1. RAM KF560C36BWEK2-64 nie je v support liste k danej MoBo (GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX), nebude s tým problém?
2. chladenie case: ak by som nebol obmedzený finančne, aké ventilátory by si volil miesto tých Noctua NF-P14s redux-1200 PWM? A nechýba tam ešte jeden - 3 vpredu, 3 hore a 1 vzadu? V návrhu je iba 6.
3. ten Focus nie je platinový, ale to je asi fuk, ide mi o kvalitu a nie iba % účinnosti (aj keď to ide tiež ruku v ruke)

A ešte taká možno scestná úvaha. Nevziať radšej drahšiu MoBo s X670 + iba R7 7700 (ten by mi mal podľa mňa stačiť) = +- to bude cenovo v limite, s tým, že by som za 2-3 roky spravil upgrade na ZEN5 ?
EsDvD
Kolemjdoucí

Další stránka