Mám polofunkční stařičkou ULN sestavu (Fractal Define XL R2, i7 3770, GTX 670, 32gb paměti, 2x 128GB SATA SSD + HDD), stavěnou kdysi KineCZkem a uvažuju, co s ní - tedy jestli do skříně postavit něco nového, nebo ji kompletně nahradit.
POŽADAVEK NEHLUČNOSTI
Aspoň LN. Vyloženě ULN být v zátěži (především asi GPU?) nemusí.
ÚČEL POŘÍZENÍ SESTAVY
40% Capture One a Photoshop, 40% "kancl" a internet, 10-20% hry (hraju jen občas, nicméně počítač takhle už využijí spíš děti; syna baví historie, chci mu časem ukázat třeba Kingdom Come, Bannerlorda a podobně; jeho zatím zajímá hlavně Minecraft)
FINANČNÍ LIMIT
Relativně fluidní, nechci šetřit na spolehlivosti a životnosti; na výkonu, především herním, ušetřím raději. Předpokládám, že cca 40-50k by mohlo stačit? (Trochu mě láká Mac Studio, především formou a hypotetickou energetickou nenáročností; k jeho ceně bych se tedy blížil spíš nerad.)
OPERAČNÍ SYSTÉM
Windows, součást sestavy.
SESTAVÍM SI SÁM?
Uvažoval jsem o tom; ale jak jsem vyrozuměl, v případě LN to není dobrý nápad? Určitě se tedy nebráním případné kolaboraci.

DISPLEJ A PERIFERIE
Nejsou součástí sestavy; displej budu rovněž "upgradovat", asi zvolím některý 4k model (klidně si dám poradit, preferuju kalibrovatelnost a ideálně AdobeRGB gamut). Herní výkon pro 4k není každopádně cílem; ty hry obecně nejsou zas tak podstatný, stejně na ně nejspíš nebudu mít ani vhodný displej.

CO VLASTNĚ CHCI?
- 32GB paměti by mělo stačit, 64 by bylo samozřejmě lepší
- počítám dva rychlý SSD disky, jestli to dobře chápu, osazovat do krabice HDD už dneska nedoporučujete? Má smysl pomalejší interní SSD? K počítači budu běžně připojovat USB-C externí SSD disky a asi externí HDD.
- asi GTX 4070 nebo 4070Ti; nerad bych stavěl náhradu přímotopu a jestli dobře koukám, 4070 by měla být rozumná volba z hlediska energetický (ne)náročnosti? (A zároveň aspoň trochu "futureproof" záležitost.) CaptureOne doporučují GPU s 8GB RAM+ (provozuju ho na dvou počítačích, jeden dedikovanou GPU v podstatě nemá, v druhém je ntb GTX 1060 a na obou běží C1 zatím docela pěkně).
- C1 taky doporučují INTEL CPU s aspoň 4 jádry.
- dobrá dostupnost USB-C portů by byla fajn. Rozumně rychlá čtečka (zatím SD, už nikoliv CF) karet by byla příjemná, ale uvnitř krabice nutně být nemusí.
- Má smysl využít starou Define XL R2? V každém případě bych skříň radši minimalistickou a elegantní, čím míň bude svítit, tím budu radši. Preferuju světlou, ale nehodlám za to připlácet nebo dizajnu obětovat funkčnost.

Díky!