Zdravím všechny,
po delší době bych rád vyměnil svůj PC, aby zvládal modernější hry a byl trochu future-proof. Za půlrok se mi rozroste rodina, takže je to asi moje poslední výměna na dlouhou dobu :) Chtěl bych proto poprosit místní znalce, zda by mi dokázali vymyslet něco na míru.
POŽADAVEK (NE)HLUČNOSTI: Classic, LN
ÚČEL POŘÍZENÍ SESTAVY: Pokud PC běží, tak 80 % času jsou to hry, zbytek běžná kancelářská práce. V plánu jsou aktuální hry, ale můj PC senior už je nezvládá, proto je na čase výměna.
FINANČNÍ LIMIT: Na skříň je budget 40k, překročit více jak 43k bych už dost nerad :)
OPERAČNÍ SYSTEM: Mám vlastní.
SESTAVITE SI PC SAMI? Rád bych si ho sestavil sám, ale např. do výměny fanů na GPU bych se nerad pouštěl.
BUDETE TAKTOVAT? Nebudu.
MONITOR + JEHO ROZLIŠENÍ? Pokud máte nějaký tip na monitor, tak se rád podívám, ale tam jsem zatím v počátku výběru. Koukal jsem na Optix MAG274QRF-QD či M27Q.
Další budget je totiž +-10k na monitor (25 – 27“, QHD, IPS, 144+ Hz, aktuálně využívám připojené periferie a přes USB-B upstream do PC/pracovního ntb, jiné vlastnosti jako KVM/usb-C upstream/power delivery by byly fajn, ale nejsou podmínkou). Budgety na monitor a na PC bohužel nelze mixovat. Monitor je pak ve využití tak 60 % času kancl práce s ntb, 40 % u PC na hry.
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN? Jenom skříň.
DALŠÍ INFO: Mám možnost si nechat některé komponenty z PC seniora, pokud by to mohlo ušetřit nějaké kačky na lepší komponentu do nového PC. Např. case/disky na data, kde bych tu rychlost až tolik neřešil. Ale nechám k posouzení zdejším matadorům :)
Co si chci nechat: Intel AX 200 (PCIe wifi/bt karta), NVMe Crucial P1, M.2 - 1TB, Seagate BarraCuda, 3,5" - 2TB (oboje na data)
Co by možná šlo využít: 3x Noctua NF-A14 FLX, Fractal DEFINE R4
Zbytek půjde pryč (malé SSD disky, I5 8400, GTX 1060 6gb, Seasonic G 550 W, B360M MORTAR, 2x8 GB 2666MHz Kingstonky)
Už bohužel nemám přehled o nejnovějších komponentech, takže sice mám nějakou představu o i5 13500/ RTX 4070 / 32 GB DDR4 (5?), ale nebráním se ani AMD a vlastně čemukoliv. PC bude pod stolem, takže za estetiku připlácet nechci. Myslím, že mířit k 4070ti už je utopie s mým budgetem.
Předem moc díky!
B.