PC sestava LN 50-70k

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod yamamoto 4. 2. 2024 18:35

ahoj, kamarad RohyQ zatím nemůže psát posty, takže píšu zatím za něj:

Prosím o pomoc se sestavením PC.

Komponenty 4080S (nebo 4070TS)
i7 (i9 dle benchmarku nema smysl)
Disk M2 2TB

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: LN
UCEL PORIZENI SESTAVY: Hry
FINANCNI LIMIT: 50-70tis
OPERACNI SYSTEM: W11
SESTAVITE SI PC SAMI: CZC/Alza
BUDETE TAKTOVAT: NE
MONITOR + JEHO ROZLISENI: 1440p, zatím nemám vybraný (mimo budget)
KUPUJETE I PERIFERIE, NEBO JEN HOLOU SKRIN: Jen skřín.

díky
yamamoto
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 2. 2024 18:51

Jak sam uz asi vis, CZC ani Alza (a ani zadny jiny eshop) mu LowNoise neodladi - metrikou fora pujde prinejlepsim o classic sestavu.

Mohu ukazat kompletne LowNoise navrh se 7800X3D, coz je nejlepsi herni kremik dnesni doby, s RTX4080Super, 64GB RAM a 1+4TB diskem.

70.984,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

7800X3D
RTX 4080 SUPER
64GB DDR5 6000MHz
1TB NVME pro OS a aplikace
4TB NVME pro hry a data
Zdroj se zarukou deset let
Vyresene chlazeni - po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni, pujde o kompletne LowNoise sestavu.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod yamamoto 4. 2. 2024 20:03

hoj Kine :) za chvíli se taky uvidíme, ale asi až s 5xxx serii od Nvidia, zatím mi drží oba tvoje PC. ted co mam s 2070 už ale pokulhává, ale 4xxx mě nějak moc nenadchla ničím...

Kamarád chce prej Intel, pokud by bylo možné přej Intel BX8071514700KF, prej lepší benchmark, než AMD a na intel je zvyklý :)

a kablík, co tam máš napájecí, tak prej má jen 1x 16 pin + 2x 8 pin a grafika potrebuje 3x 8 pin. nemáš tam chybičku nebo je tam něco, co nevíme?

zdroj i na 4080 stačí 850tkovej v pohodě?

yamamoto
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 2. 2024 20:35

Tak na to pozor, takova 4090 je peckova karta, zvlaste v kombinaci s 11ks A12x25 na 650rpm. A 4070S je za ty prachy tez dost dobra. 4080S je zklamani, tj fakt. Ale to jsem rikal vsem uz od listopadu - me overene zdroje se tentokrat nemylily.

-

Kamarad hraje benchmarky? Ja Ti nevim ... treba benchmark strihu v Adobe mit 14700kf lepsi urcite bude (zvlaste s otevrenym power-limit -em se spotrebou vyssi, nez dva ty Ryzeny dohromady) ... ale v realnych hrach... Ale co ja vim ... treba je to akcionar CEZu, pak by to mozna smysl davalo ...

Nahodim navrh, ale dopredu rikam: bude to drazsi => predpokladam tlak na snizeni ceny => abych vyhovel, dam slabsi grafiku, protoze jinde setrit nejde ==>> ve finale to bude herne slabsi sestava s nulovou sanci upgradu, ale aspon treba driv prijde pro dalsi ... taky fakt.

-

Erm ... co to meles s jakym pinem? (Fakt se ptam - sarkazmus [pro tech par milesekund] stranou.) Neboj, navrh vyse je tak ok, jak jen muze byt. A ten nize vlastne taky, zmenil jsem jen CPU na zadost + adekvatni zdroj + chlazeni + desku k tomu, aby to davalo smysl. (Karta ma 1x 12VHPWR konektor. Nema tri a uz vubec nema 8pin, buh vi na co koukate.)

-

75.339,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde (opet) o kompletne LowNoise sestavu.

Bohuzel, pokud se budeme chtit dostat zpet na cenu predesleho navrhu, znamenalo by to prechod ke 4070TiS ... coz realne vyusti ve velmi vyrazny pokles vykonu. Castecne, o cca 2k, lze cenu snizit omezenim kapacity datoveho disku na 2TB. Ale doporucitelne to pri velikosti (a trendu zvetsovani) dnesnich her spise neni.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod yamamoto 4. 2. 2024 20:59

ok thanks :) kámoš koukne a když tak se už zítra ozve sám.

Co se týče těch pinu, tak v košíku je kablík, počítám na grafiku, Konektory: 2x 8-pin na 1x 12VHPWR
Grafika podle všeho potřehbuje 3x 8-pin s 12 VHPWR.
což jsem našel i na stránkách One 16 pin to triple 8-pin power adaptor
proto jsme trošku zmatení.

Ohledně 4xxx řady... chápu, že to už je velký skok proti 2xxx, ale 4090 je na moje potřeby moc drahá (VR ani 4K nejedu). Nicméně uvažuju nad 5xxx s tím, že bych kouknul i po pořádných 2x 4k monitorech, problém ale je v tom, že na velké monitory nemám místo a 27čku na 4k nemá pro mě cenu. teoreticky to hodit na držák na zeď a místo si udělat. musím nad tím pouvažovat a nejspíše budeme uvažovat spolu :P snad to nebude propadák
yamamoto
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 4. 2. 2024 21:33

Vsechny graficke karty 4xxx SUPER maji stejny konektor. 1x 12VHPWR. Proto v kosiku mame kablik zdroj > 12VHPWR > rovnou do karty.

To o cem (asi) ctete je je redukce zdroj > 8pin > redukce > 12VHPWR > teprve pak karta. Redukce, ktera se rada tavi, hori, kouri ... procez ji vyhodime do popelnice a pouzijeme kablik. BTW pres -tento onen- kablik pripojuji zcela bezne i RTX4090.
A neshorela ani jedna.

AD uvazovani ... sam mam 55" 4k VRR OLED, se 4090 sice obcas i 23fps (0.1% low v Hogwarts Legacy - uplne vsechno na ultramax), ale zazitek je to famozni.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod yamamoto 5. 2. 2024 13:42

55 mám televizi :D ja potřebuji 2 monitory vedle sebe, už přechod z 2x 24 na 2x 27 bylo pro mě peklo si na to zvyknout, jak člověk musí točit hlavu. ale uvidíme, co bude za rok.
yamamoto
Junior