LN pracovní stanice 40-60k bez GPU

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod DerivatorCZE 8. 8. 2024 17:22

Ahoj, pěkně prosím o návrh sestavy do 60k bez GPU (mám GIGABYTE GeForce RTX 4070 GAMING OC 12G a příští rok bych koupil něco z řady 5000)

CENA: 40 - 60k

UCEL PORIZENI NOVEHO PC: 70% vývoj software (visual studio code i microsoft), 25% Blender (3D, animace, sculpt, archviz, video track a střih), 3% foto (GIMP jeno), 2% Hry, VR brýle - ideálně všechno najednou - heavy mulitasking :-)

POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI: LN

LICENCE WINDOWS: mám 11 i 10, asi budu už instalovat ty 11ky no...

SESTAVENI POCITACE: svépomocí

MONITOR: mám 3x 2550x1440 a 1x1920x1080, nechal bych si eventuelně doporučit něco 144Hz+, s přesnými barvami na grafiku - mimo cenu sestavy - 27 inčů 2550x1440 (ten fullHD bych pak dal pryč - takže bych pak měl 4x 2550x1440). Ale nevím jak moc bych si pomohl, mám LG 27GL850 momentálně jako hlavní a přijde mi pořád OK celkem. Trochu mě štve jak ty monitory žerou a topí všechny dohromady.

PERIFERIE: holý komp, uvítám tipy na klávesnici a myš na celodenní práci mimo budget

OVERCLOCK, UNDERVOLT: ani ne

Mám tu 4070ku, a chci si počkat na řadu 5000 - potom bych tedy koupil něco mezi 15 a 30k z této řady. Prosím jestli s tím je možné počítat u zdroje - nechci pak kupovat silnější a měnit. Tedy zřejmě to bude equivalent 4080.
Dotaz: Prodávají se nějaké GPU, které mají použitelné víc než 4 výstupy? Že bych k tomu píchnul ještě televizi...
DerivatorCZE
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 8. 2024 17:56

Zacnu od lesa. MX keys, CZ verze. Muze/nemusi byt "S" verze, lisi se donglem v baleni, S je sice pro novejsi dongle typu Bolt, ktery je lepe zabezpeceny, nicmene neni v prodejnim baleni klavesnice. Verze "bez S" je pro starsi unifying a prijimac v baleni ma. Mys budto MX Master, nebo (pro malou ruku) MX Anywhere. Oboji ve verzi 3. Opet existuje "S" a "bez S", opet stejny rozdil.

Osobne mam Master u PC, Anywhere u ntb. A klavesnici mam Craft, coz je de facto keys s otocnym volume koleckem navic, jen byla uvedena na trh o tri roky driv, stoji 2x tolik a v CZ verzi (kterou mam) je ted uz asi nesehnatelna.

Monitor ... 850 od LG jsou ok monitory. Alegro ho ted ma pod pet tisic, dodavaji to pres dcerinny CZC shop. Zaplatis a prijde, zkouseno.

Namisto 4ks QHD bys mohl vzit treba Samsung G9 neo (OLED), tam muzes mit 7680x2160, coz je plocha 5,3x prostornejsi, nez u QHD panelu, ale dopredu rikam, ze az takova nudlicka neni pro kazdeho, chce to videt a vvzkouset, hromadu lidi, vcetne mne, ten monitor velmi zklamal. No a hlavne na to nemas ani nahodou vykon, i 4090 je na takovy panel velmi, velmi slaba. Coz bohuzel rikam z pozice majitele PC se 4090, nikoliv ze bych to nekde cetl.

AD to zklamani ... rovna cara neni rovna cara, ale obloucek, pismo je titerne, takze bud mzouras, nebo zapnes scaling, cimz to ovsem cele ztrati tu jedinou potencialni vyhodu, jakou to byvalo mohlo mit.

-

Mezi 15k a 30k bude dozajista RTX5070, mozna 5070Ti. Vydani +/- rozmezi kvetna az zari, vykon zkruba 4080Super +15%.

Paty vystup muzes vyuzit z desky, hrat na tom sice nepujde, ale to Tebe netrapi - na 5 panelech naraz precijen, priznejme si, nehrajes. :))

== == ==

Az ted se divam, kolik textu jsem uz napsal a to jsem se ani nezacal venovat vyberu komponent te sestavy. Hm ... co tu 4070 prodat za 10k, pridat je k tem 60k a koupit novy stroj se 4080Super, hned ted okolo tech 70k?

Navrh k zamysleni:

75.180,- Kc

POZNAMKA: Vzhledem k chybe ve funkci kosiku na eshopu TSB doporucuji odkaz otevrit v anonymnim okne prohlizece a toto okno pred otevrenim pripadneho dalsiho odkazu zavrit, aby nedoslo k pomichani komponent z vicero odkazu do jednoho kosiku. Eshop uz o teto chybe vi a na oprave se pry jiz pracuje. Diky za pochopeni.

Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu.

Ryzen 7950X3D - to nejlepsi od AMD jak pro heavy MT, tak pro hry.
64GB RAM je na jmenovane cinnosti tak akorat
RTX 4080 Super ve skvelem provedeni od ASUSu - pocitam s upravou chlazeni, coby s nutnoisti k dosazeni LN
1TB pro OS a apps + 2TB na data a hry (+2x volny slot, klidne na 2ks 4TB NVME, az budou potreba)

Za mne to takhle dava i celkem smysl.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod DerivatorCZE 8. 8. 2024 18:44

Super. Děkuji.
Já teda tu grafiku vynechám, zdvojnásobím RAM (ten Blender umí zpapat hodně občas) a ten Lexar vemu 4TB :-) To 3Dčko žere jak blázen.. co zakázka to 50GB. Můžu v klidu dát teda tyhle ramky 4 kusy? Není v tom někde nějak bottleneck?

MX Master sem měl kdysi a nějak tam nešla nastavit 500 Mhz frekvence... jenom 100 myslím. Ani to neměli nikde ve specifikaci... u novějších už to jde? Ale asi si nechám teda G PRO X superlight - je dobrá, jenom mě kravne kolečko na něm trochu. MX keys mám - je dobrá, akorát to chce zvyk, pač nevim proč to logitech udělal menší než klávesnice bývají - proto sem se ptal, jestli třeba není na trhu něco o čem nevím :-)
DerivatorCZE
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 8. 2024 19:05

Se ctyrmi RAM sticky to na te desce ANO, pojede. Ovsem nikoliv 6000MT/s. 4TB SSD je ok, sam mam 1+4+4 aktualne.

Na hrani k tomu mam G903. Univerzalni hernopracovni mys neexistuje ... a ver mi, je to dobre. Bomba je ten jejich powerplay, ze nemusime resit baterku.

Mne MX (OK, Craft)vyhovuje. Ale te MX je nekolik verzi i velikostne, jestli nemas nejakou zmensenou mini?

-

Ta 4070 bude ale stejne potrebovat upravu. Akorat na 3x 92mm je "velka" a na 3x 120 je moc mala ... proto jsem daval 4070 (a stale davam v "super" verzi) vyborny model DUAL od ASUSu (neplest s DUAL EVO, ta neni dobra).

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod DerivatorCZE 8. 8. 2024 19:16

A o kolik ta frekvence klesne na RAMce? Tak mám shánět 2x64GB? Chtěl bych těch 128. - Aha, koukám že se vůbec neprodávají na 128Gb. Takže zbývá otázka o kolik klesne ta frekvence? :-)

Tomu moc nerozumím s tou grafikou... to co mám teď je krásně tiché i v zápřahu - jestli tím teda myslíš výměnu věráčků kvůli hlučnosti?
DerivatorCZE
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 8. 2024 19:34

Bohuzel se muze stat, ze to nad 3600 nerozbehnes. Lepsi by v tomto ohledu mely byt Ryzeny 9000, ovsem nejspise jen s novymi X870 deskami. Navic Tobe "ordinuji" X3D, ktere budou az nekdy ~ v listopadu.

Mas jeste moznost 96GB: https://www.mironet.cz/gskill-trident-z ... +dp686145/

1oo% chces pamet s EXPO profilem. XMP profily totiz kdysi spoluvynalezl intel a na AMD tudiz dost casto "XMP only" pameti nejedou na profilovem taktu/casovani. (A nekdy vubec, ale to se stane hodne zridka.)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 9. 8. 2024 23:02

Vic nez 64GB bych shanel jen pokud vis ze ti uz ted nestaci. Pokud treba za dva, tri roky prehodis na nastupce 9950X3D, tak v te dobe koupis i lepsi pameti. Vzdycky se daji prodat.

Klavesnice, mysi - Mam jak MX Master tak MX Keys. Jsou ok, ale za ty prachy jsem cekal vice. MX keys co par dnu musim nabijet, takze stejne k ni ten kabel mam. Nekdo strasne sere Microsoft Sculpt nebo Ergonomic (takovou tu vlnu) ale to je subjektivni. Zvazuju mechaniku (napr. Keychron ma i low-profile modely). Pro pravidelne celodenni mavani je pro me MX master moc tezka. Pokud ted mas superlight, tak se ti Master bude zdat jako cihla. Ja momentalne pouzivam starickou G502 Hero a i tech mizernych 20-30g rozdilu je znat.

Monitory. Kombinace presnych barev a 144+Hz je problematicka. Bud koupis herni monitor, ale barvy nemusi byt uplne presne, takze koupis jeste sondu a dokalibrujes co ti nastaveni monitoru povoli. Nebo koupis graficky monitor ale s nizsi frekvenci. Jednou z mala vyjimek je ASUS PA 278CGV, pripadne rozsireny bratricek PA348CGV. A nebo koupit OLED, ale ten ma zase jine nevyhody (ne uplne optimalni pro vyvoj SW).
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod DerivatorCZE 11. 8. 2024 10:47

Tak jenom abych to uzavřel ještě :)

Paty vystup muzes vyuzit z desky, hrat na tom sice nepujde, ale to Tebe netrapi - na 5 panelech naraz precijen, priznejme si, nehrajes. :))
-Tak přesně to sem měl na mysli, že bych si zahrál na křesle na televizi a nemusel se hrabat vzadu v kompu. K tomu ještě VRko, takže ideálka by bylo 6 výstupů :) Ale chápu, že se takové karty pro běžné smrtelníky běžně nevyrábí. Výstupy na desce mi nefungují když jedu přes GPU - už jsem to kdysi zkoušel a byl s tím celkem problém i ve windowsech - kravlo to ve hrách. Možná by to šlo nastavit...ale že bych se s tím chtěl patlat bůhví jak dlouho...a k tomu minimálně musím mít nějaké GPU na procesoru předpokládám.
Já ty monitory opravdu využívám všechny. V jednom okně visual studio, v druhém web s API aplikace, ve třetím třeba w3schools, nebo stackoveflow, ve čtvrtém nějaký AI chat, nebo slack, spotify apod... protože přepínat ty okna mě extrémně rozčiluje, protože vždycky 6x kliknu na špatné okno než se dostanu na správné. Když dělám v excelu rozpočty, soupisy a fakturace staveb, tak to je velmi podobné. Není výjimka že potřebuju mít otevřené 3 excely s tabulkou velkou jako kráva najednou a k tomu smlouvu třeba.
Nevýhody ultraširokých znám a právě proto je také nemám - hlavně by mě praskla žilka s nastavování šířky každého okna zvlášť - nevím jestli to pak windowsy umí, že nabízejí samo rozdělení do nějakých bloků? Mě to nabízí na klasických monitorech na celý, nebo napůl.

Az ted se divam, kolik textu jsem uz napsal a to jsem se ani nezacal venovat vyberu komponent te sestavy. Hm ... co tu 4070 prodat za 10k, pridat je k tem 60k a koupit novy stroj se 4080Super, hned ted okolo tech 70k?
Zaprvé mám 2 děti kterým hierarchicky předávám stroje při koupi nových - takže nic neprodávám. Za druhé starší stroje rendrují animace když je třeba. Za třetí mi to nepřijde vůbec efektivní i z hledika poměru výkon/cena kupovat novou kartu tak brzo po sobě. O peníze nejde. Já bych ti to dal i poskládat, ale z principu to chci umět sám, vždycky sem to dělal sám od útlého věku a nechci v tom zakrnět. Aspoň se snažím kdykoliv se někdo zeptá, tak tě každému doporučit.

Na hrani k tomu mam G903. Univerzalni hernopracovni mys neexistuje ... a ver mi, je to dobre. Bomba je ten jejich powerplay, ze nemusime resit baterku.
No mě teda na tom monitoru 144Hz dost vadilo těch 100Hz na myši. To je rozdíl jak kráva i pro přesnost práce ať už v Blenderu nebo v excelu.

Mne MX (OK, Craft)vyhovuje. Ale te MX je nekolik verzi i velikostne, jestli nemas nejakou zmensenou mini?
Mám normální a klávesy na klasické psaní skoro OK, ale ostatní prvky jsou blíž u sebe než bývá zvykem - třeba si občas omylem locknu windowsy tou klávesou hned nad "-" úplně vpravo. "F"ka jsou hned nad číslama, Esc občas hledám apod.

Každopádně velmi děkuji za rady. S tím klesáním frekvence RAMek to sem vůbec nevěděl. Googlil sem to ještě a prej když to podporuje deska i procák, že by to jít mělo, ale že s tím je obecně problém a výsledky nejisté a nezaručené.
DerivatorCZE
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 8. 2024 11:00

Ja se snazim hlavne sirit "osvetu" z vlastnich zkusenosti ... nic z toho, co reknu, neni zadne dogma. S vyse uvedenym kosikem mam osobni zkusenost s 1x 4k + 4x QHD - to dam ruku do ohne, ze funguje. Na iGPU das zkratka "cokoliv na cem nebudes hrat" - jak jsem uz psal, hru NAJEDNOU na 5ks panelech si osobne ani nedovedu predstavit.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 8. 2024 21:51

Hele mozna by ti misto tech vsech panelu prislo vhod 43" 4k? To jsou v podstate ctyri FHD monitory vedle sebe. Tusim ze Kin takhle funguje na denni bazi. Pripadne jest trosku vic plochy budou dva 34" UWQHD nad sebou. Na rozmisteni oken jsou windows zkratky, pripadne kdybys potreboval vice, tak urcite nejake dalsi utilitky budou.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 8. 2024 21:54

Powertoys!

Já 55" OLED 4k s GSync. Někdo po mně kdysi chtěl fotky...

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 11. 8. 2024 22:36

Aktuálně mám 2× 32" a zvažuji buď přidání další plochy (zatím nevím, zda jednu pod, nebo dvě menší po stranách). Přemýšlím, že bych šel do nějaké větší TV, ale 4K je málo a 8K s alespoň 100 Hz je už za cenu, která se mi osobně blbě zdůvodňuje, protože to až zas tak moc nepotřebuji. Ale radost bych zase měl, to jo :)
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod DerivatorCZE 11. 8. 2024 23:09

Já to mam takhle na tomhle.
https://www.alza.cz/alzaergo-ergoarm-q0 ... 626005.htm
Víc než 27 palců se na to nevejde, ale 32 sem měl taky a to už jak není zakřivené, tak je v rohách znát rozjetí pozorovacích úhlů, takže za mě 27 je akorát když má člověk 3 vedle sebe. Je to levné ten držák, ale je třeba počítat s tím, že si musíte provrtat stůl na pevnou přesnou vzdálenost, pač to nemá téměř žádnou možnost štelování - ty postraní se dají samozřejmě natočit - vychází to akorát na hrany k sobě na ty 27čky.
DerivatorCZE
Junior

Odeslat příspěvekod DerivatorCZE 14. 8. 2024 17:31

No, tak koukám, že GIGABYTE X670 AORUS ELITE AX má výstupy jenom na stereo. Nějaké ověřené tipy jak připojit Logitech Speaker System Z906 https://www.alza.cz/logitech-z906-d226021.htm?

Děkuji.
DerivatorCZE
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 14. 8. 2024 17:55

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka