Upgrade PC pro KCD2

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod milsimr 10. 1. 2025 12:30

Tak sám mám doma 5800X3D + NH-D15 chromax.black na něm a bez undervoltu to je jednak žhavé jak prase na rožni a druhak i ta Noctua pak začíná bejt hlučná, když jede na plnej knedlík a STEJNĚ to neuchladí; při plný náloži ten procesor vykazuje thermal throttling a podtaktovává se pod 4 GHz.

Poznámky:
- Ne, není to problém uchycení chladiče - ten jsem usazoval několikrát; na 100% sedí jak hrnec na zadku.
- Pastu jsem použil NT-H2; lepší už jsou snad jenom řešení na tekutém kovu.
- Nedávno jsem měnil i všechny ventilátory v case a učesal kabeláž; v té case (FD XL R2) JE průvan, když chci.
- Bez undervoltu stejně pořád v plné zátěži dochází k thermal throttlingu.

Takže UNDERVOLT je prostě nutnost a ačkoliv s ním ty teploty spadnou dost razantně, stejně je pořád nutné ten křemík uchladit. A když to chcete uchladit ještě jakž-takž tišše .... Freezer 36 by prostě nebyla moje první volba na žádnej X3D procesor.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod ja-cz 10. 1. 2025 13:21

O tom prave mluvim, ze problem je v odvodu tepla zevnitr CPU na povrch. Takze i sebevykonnejsi chladic, nejlepsi pasta a huragan ve skrini moc nepomuzou. Mozna delid. A omezeni tvorby tepla vevnitr CPU - undervolt a snizeni power limitu.

Soude dle skrine, zdroje a puvodniho napadu brat 7800XT, LN asi neni uplne priorita tazatele. Freezer 36 neni pro 100W uplne ideal, ale poradi si.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 10. 1. 2025 13:52

Než dělat nějaké zbrklé investice, doporučuji počkat, až hra vyjde, budou k dispozici benchmarky, a tedy známy i reálné požadavky na HW.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 10. 1. 2025 15:25

Máš recht, nicméně v tomhle případě se asi nic nezkazí investicí do co nejlepšího procesoru. Asi opravdu počkat na testy. Kamarád chce sestavu do 26 tisíc, ale včetně monitoru, Windows a klávesnice. Tam nic lepšího než ten Ryzem 5600, 32 GB RAM a RTX4060 nenarvu. Ale dnes jsem se díval, že kdyby se zvedl limit o 4 000 (na cca 30 tisíc), už by se vešla 7500F na AM5 a 32 GB RAM DDR5.

Snažil jsem se kamaráda vlámat do koupi 5600 už nyní, ale děsíte mě těma nárokama na CPU. Obecná otázka: je 5600 slabý procesor? Anebo bude KCD2 zase zkripleně optimalizovaná, takže si ho zahrajete jen na procácích s 3D keší? A váš odhad: půjde to spíš po frekvenci, nebo počtu jader?
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ja-cz 10. 1. 2025 15:46

Pokud pocita kazdou tisicovku, a KCD2 je ta hlavni hra proc stavi nove PC, tak bych fakt pockal jak to bude vypadat. Tim ze nevis jaky bude vliv poctu jader, frekvence, rychlosti pameti, 3D cache, atd. tak se to levne optimum vybira blbe.

Tady tazatel uz AM4 platformu ma, tak je to celkem jasne - pokud jsou penize tak do toho narvat 5700X3D a pokud jsou i penize na solidni GPU, tak idealne pockat na nove grafiky.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 10. 1. 2025 16:07

Jasně, u nás to bude z gruntu celá sestava a tím, že bude v ceně Windows a monitor (24" FHD), to máš hned -5 000 korun.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod meda2016 10. 1. 2025 16:26

:shock: Na KCD2 se podívej zde na stream YT od 16:59.
"MAKAL: Hraju na sestavě s Intel Core i9-12900, Nvidia Geforce RTX 4080 a 64 GB RAM, ..
"

https://www.youtube.com/watch?v=-lWmqHRxuec
EDIT: To nebylo zrovna obsažné. Pro posouzení úplně na nic.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 10. 1. 2025 17:57

Díky moc, zajímavý...

1) Určitě vás zajímá i to, jak hra celkově běží. Hru jsme zkoušeli na dvou high-endových sestavách, ale ty mají obdobný výkon, takže vezmeme tu horší z nich. Konkrétně jde o RTX 4080 s Ryzen 7 7700. Na grafické nastavení ultra (ještě ho lze zvednout na experimentální) s rozlišením 1440p a DLSS na vyvážené nastavení se hra pohybovala někde mezi 65 až 100 snímky za sekundu. V přírodě to většinou byl ten větší počet, nižší přišel s přítomností NPC postav nebo v různých konkrétních a často nahodilých situacích. I to každopádně krásně poukazuje na fakt, že ačkoliv se rozhodně nejedná o nenáročnou hru, i po stránce optimalizace to zvládli vývojáři dost dobře.

https://indian-tv.cz/clanek/zahrali-jsm ... din-tgdkwn

2) Jedním z témat, které hráči rozebírají v podstatě neustále, je technický stav a s ním spojené obavy, jak hra vlastně poběží. Ačkoliv od vývojářů přicházely náznaky, že to s optimalizací vypadá dobře a dočkali jsme se také potvrzení 60 fps na konzolích, až vlastní zkušenost mohla definitivně podobné přísliby potvrdit. A musím uznat, že problémy, se kterými se zejména na konzolích potýkal první díl, se už tentokrát opakovat nebudou. Většinu času jsem úvod Kingdom Come: Deliverance II odehrál na počítači, konkrétně na sestavě s procesorem Intel Core i7-12700KF, 32 GB DDR5 operační paměti a grafickou kartou GeForce RTX 4070Ti Super. V rozlišení 4K a grafickým nastavením na úroveň ultra, která je jen stupeň za experimentálním nastavením doporučeným pro „budoucí hardware“, jsem se dostal na Trosecku bez využití DLSS nebo FSR na hodnoty kolem 45-50 fps. Při použití upscaleru v profilu kvality pak snímky pod hranici 60 fps klesaly jen velmi ojediněle, typicky při vstupu do interiérů s více lidmi.

https://www.vortex.cz/kingdom-come-deli ... tmosferou/
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod meda2016 10. 1. 2025 20:43

dockalacek píše:...než ten Ryzem 5600, 32 GB RAM a RTX4060 nenarvu. Ale dnes jsem se díval, že kdyby se zvedl limit o 4 000 (na cca 30 tisíc), už by se vešla 7500F na AM5 a 32 GB RAM DDR5.

...bude KCD2 zase zkripleně optimalizovaná, ...

Co se dozvídáme, optimalizace je povedená. Ale testovali to na 8/16-jádrech a RTX4080. Ne tak skvěle bude KCD2 chodit na doporučence za 25k. Jenže ani to nedáš dohromady za 21k, pokud drahé Win11 a monitor.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 11. 1. 2025 15:58

https://en.gamegpu.com/action-/-fps-/-t ... st-gpu-cpu

3) K optimalizácii nemám zatiaľ žiadne výhrady. Hral som na zostave Ryzen 7 5800X, Radeon 7700XT 12GB a 32GB RAM, čo nie je high-end (ale ani low-end) a svoj zážitok som mohol skúšať na ultra nastaveniach pri 2K rozlíšení a FPS niekde okolo 40-70. Samozrejme tých 40 bolo skôr pri veľmi náročných situáciách a viac som sa držal nad 55. A nie nesnažím sa vyhovárať. CryEngine je už z predchádzajúcich skúseností jeden z najlepšie vyzerajúcich enginoch, keď framerate padne pod 50. Existuje aj nastavenie „experimentálne“, ale to je už skôr pre drahšie zostavy a aj pre ešte nevydané grafické karty. Musím spomenúť aj fakt, že kvôli bezpečnosti je na hodnotenom builde nalepená ochrana Denuvo, ktorá ale na finálnom produkte nebude, ale ktorá je známa tým, že zvykne ukrajovať z výkonu. A v neposlednom rade sa musím priznať, že hrám na linuxe, takže idem ešte cez vrstvu protonu, čo tiež môže mať svoje dopady. Ale každopádne hra mi ani raz nespadla, nemal som žiadne nečakané prepady FPS a bugy sa mi tiež vyhýbali úctivým oblúkom. Stretol som sa s jedným padnutím do textúry skaly, z ktorej sa dalo bez problémov vyjsť, tak som sa našťastie nezasekol na dlhšiu dobu. Ako sú na tom ale konzolové verzie hry, o tom zatiaľ nemám žiadne informácie.

4) https://www.pcgameshardware.de/Kingdom- ... D-1463373/
dockalacek
VIP uživatel

Předchozí stránka