Upgrade chlazení: hry, cca 7000 Kč (EDIT)

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Opiczak 10. 1. 2025 13:57

Zdravím,
čtvrtým rokem využívám sestavu X-DIABLO Gamer X56 3070, se kterou jsem spokojen, ovšem rád bych ji připravil na roky budoucí. V sestavě původně byla RTX 3070, avšak jednalo se o vadný kus, takže jsem dostal RTX 3070 Ti. Brzy nato se objevila otravná záležitost s chlazením - během hraní se větráky GPU krátce, ale zato často rozjížděly na 4600 otáček kvůli teplotním skokům (vizte níže).

Avšak co jsem tenkrát googlil, vysoké teploty se u tohoto modelu objevovaly celkem běžně, a navíc jsem si řekl, že sestava byla navržená na méně výkonnou kartu. Situaci jsem tedy "vyřešil" tím, že jsem na hraní používal profil v Afterburneru s konstantní rychlostí větráků (85 %) a sníženým výkonem karty (90 %). Pak jsem to nějak pustil z hlavy, protože nárazový hluk se už neobjevoval. (Edit2: Odstranění přední a boční stěny skříně nepomohlo. Sestavu samozřejmě udržuju čistou.)

Podle HWINFO s výchozím nastavením karty a maximální teploty šplhají k 90 °C (na hotspotu jsem naměřil i 107 °C). Výchozí teplotní limit je přitom 83 °C, což by vysvětlovalo, proč se větráky místy rozjíždějí i na zmíněných 4600 rpm (přitom 100 % by mělo být 3000 rpm - to je hlučnost ještě v pohodě).

Podle webu Aorusu bych měl mít do 13. ledna nárok na záruku, takže nejspíš zkusím vyplnit reklamační formulář. Ale moc nadějí tomu nedávám. Počítám tedy s upgradem chlazení a přepastováním. Snad pak karta ještě pár let vydrží...

Současné komponenty:
- deska: B550 Aorus
- CPU: AMD Ryzen 5 5600X (chladič Arctic ESport)
- GPU: Gigabyte RTX 3070 Ti Eagle
- SSD: 1000GB M.2 PCIe NVMe
- RAM: 2x8GB DDR4-3200MHz Kingston Fury
- zdroj: 650W (nejspíše Gigabyte P650G, ale musím ověřit)
- skříň: Fractal Design Define C (obsahuje 1x větrák Dynamic X2 GP-12 vepředu a 1x vzadu)
Naposledy upravil Opiczak dne 11. 1. 2025 12:31, celkově upraveno 4
Opiczak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 1. 2025 14:35

3070Ti Eagle pujde prestavet na 3x 92x25mm ventilatory, mam Arctic F9 (jinde vyprodane), nebo Redux B9-1600PWM. Na Esports staci dat 2x P12 PST Arctic a do skrine dalsich 6ks. Zdroj nahradit spolehlivejsim a kvalitnejsim Seasonic Focus GX 1000.

Po tehle uprave to pujde odladit na Semi LowNoise / v GPU zatezi pouze Classic+ uroven. LN ambice lacina GPU bohuzel postrada.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Opiczak 10. 1. 2025 22:49

Měl jsem večer pár hodin čas, tak jsem se v tom ještě pohrabal (a původní příspěvek editoval). Na vině je určitě GPU, protože se dostává na poměrně vysoké teploty. Nevím, nakolik jsou u tohoto modelu normální, ale zkusím v první řadě reklamaci. Jestli to nevyjde, nezbyde než zajistit lepší chlazení.
Opiczak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 1. 2025 23:32

Naprosto normální.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 1. 2025 11:38

W softwaru gigabytu muzes poladit krivky ventilatoru, pripadne snizit power limit, trosku grafiku priskrtit a tim i snizit prehrivani. Pripadne pockat par mesicu na novou radu GPU a vymenit za neco lepsiho.

Pokud nemas ve skrini dostatek ventilatoru, tak ty bych kazdopadne poridil jinak se po chvilce hrani vsechno zacne varit ve vlastnim teple. Prospeje to i hluku, protoze pri stejnem prutoku vzduchu vice ventilatoru na nizsi otacky je tizsi nez mene ventilatoru na vyssi otacky. Pro rizeni ventilatoru teplotou GPU muzes pouzit napr https://getfancontrol.com/
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Opiczak 11. 1. 2025 12:29

Vím, že si můžu pohrát s nastavením karty, což jsem i udělal, ale nepovažuju to za dobré řešení. I když je na internetu spousta skvělých návodů, říkám si, že lidé z Nvidie či Gigabytu přece vědí, jak kartu nastavit. Dále pak nechci mít poměrně drahou věc, kterou nemůžu využít naplno.

Proto bych preferoval hardwarové řešení (ventilátory, pasta) s výchozím softwarovým nastavením. Jen bych dodal, že průtok vzduchu skříní nemůže být tak velký problém, protože teploty jsem naměřil téměř stejné i po sundání boční a přední stěny.
Opiczak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 1. 2025 12:48

Pokud by nechteli aby si nastaveni upravil, tak by ti tu moznost nedali. A taky, veris, ze nastavi idealni vychozi parametry, ale neveris ze tu kartu dobre postavili, a proto ji rozeberes, prepastujes a vymenis ventilatory? A jak pak nastavis krivku tem ventilatorum? To je jako kdybys v aute nemenil nastaveni absolutne niceho vcetne hodin, protoze prece vyrobce vi nejlepe, abys pak vzapeti vymenil turbo, predelal sani a vykuchal vyfuk... Sorry, ale tohle je vylozene hloupy pristup.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 11. 1. 2025 12:49

Ano, takhle to ukazuje na špatný přechod tepla k chladiči VGA. Ale také to může být "vlastnost" karty, kterou ti instalovali po reklamaci té původní. Ono je totiž příhodné použít na vyřízení reklamace kartu, kterou už někdo vrátil kvůli nespokojenosti s funkcí.

Proto určitě HW řešení ošetřit pastu a thermalpady, ale nezříkej se ani SW ladění výkonu a napětí.

Jeden ventilátor vpředu a jeden vzadu? Účinnost vidíš jen z toho, že ji přirovnáváš k otevřené skříni. Viz Kin "dalších 6".
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Opiczak 11. 1. 2025 14:53

ja-cz píše:Pokud by nechteli aby si nastaveni upravil, tak by ti tu moznost nedali. A taky, veris, ze nastavi idealni vychozi parametry, ale neveris ze tu kartu dobre postavili, a proto ji rozeberes, prepastujes a vymenis ventilatory? A jak pak nastavis krivku tem ventilatorum? To je jako kdybys v aute nemenil nastaveni absolutne niceho vcetne hodin, protoze prece vyrobce vi nejlepe, abys pak vzapeti vymenil turbo, predelal sani a vykuchal vyfuk... Sorry, ale tohle je vylozene hloupy pristup.

Sorry, ale hloupé je akorát tvé přirovnání. A k tomu hodně překrucuješ a přeháníš, co jsem napsal (nehledě na to, že tebou preferovaný přístup už vlastně používám). Nemyslím si, že Nvidia/Gigabyte nastaví "ideální výchozí parametry", které budou platit pro každý počítač. Ale zároveň jsem se nesetkal s žádným jejich doporučením, abych kartu škrtil, protože jinak se bude přehřívat. Někdo tvrdí, že ty mé maximální teploty jsou ještě celkem ok; někdo naopak tvrdí, že už je to hodně za hranou. V každém případě to, jak se chovají ventilátory, je určitě špatně.

Kdybych to bral tak, jak ty píšeš, už bych tu kartu dávno přestavěl. Jak vidíš, výměna ventilátorů přímo na kartě byla rada zdejšího odborníka, sám od sebe bych se do toho určitě nepouštěl. Přepastování je pak vcelku běžná údržba, nebo ne?

Napsal jsem ještě na podporu Gigabyte. Jestli mi řeknou, že je to takhle ok a musím si buďto zvyknout na větráky na 150 %, nebo omezit výkon (upravit taktování, napětí...), budiž. Ale co jsem se ptal daleko náročnějších hráčů, než jsem já, všichni mi potvrdili, že by běžná karta měla být navržená tak, abych při obvyklém užívání podobné věci vůbec nemusel řešit (ostatně u jiných počítačů jsem si to ověřil sám). Tak snad pochopíš mé podezření, že při konstrukci karty nastala nějaká chyba, kvůli níž není možné efektivně odvádět teplo, jak bylo zamýšleno.
Opiczak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 1. 2025 15:21

Rika se tomu nadsazka. Ale tykavky pointa typicky mine... No nic. A pro poradek - kdyz editujes puvodni prispevek, tak prosim upozorni lidi ve vlakne, kteri se ti snazi pomoct.

Prepastovani bych urcite ze beznou udrzbu nepovazoval. Stejne tak vymenu ventilatoru. Takze pokud mas kartu jeste v zaruce, asi bych prvne zkusil zaruku. Protoze po upravach uz te pak bezny obchod / servis muze poslat nekam. Projed jeste benchmarky a pri nem monitoruj takty a teploty, pravdepodobne se karta po prehrati i sama skrti. Pokud to nenastane hned, tak benchmarky projed treba parkrat za sebou.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Opiczak 11. 1. 2025 16:25

Rika se tomu nadsazka. Ale tykavky pointa typicky mine...

Takže je problém, že jsem místo pojmu nadsázka opsal jeho význam, abych zároveň zdůraznil, že tvoje premisa i přirovnání byly mimo? :-D Ovšem této otázce říkejme řečnická a dále neřešme.

A pro poradek - kdyz editujes puvodni prispevek, tak prosim upozorni lidi ve vlakne, kteri se ti snazi pomoct.

Hlavní edit jsem udělal už včera večer a upozornil na něj v nadpisu i v komentáři. S ohledem na to, kdy jsi reagoval, ti tudíž nic zásadního neuteklo. Myslím, že co jsem přidal dnes, byly jen drobnosti. Ale pro příště tedy zdůrazním vše.

Projed jeste benchmarky a pri nem monitoruj takty a teploty, pravdepodobne se karta po prehrati i sama skrti.

Nemám problém monitorovat, ale co pak dál? Teď už vím bezpečně, že kartu musím podtaktovat či snížit její napětí, aby teploty zůstaly v rozumných mezích. Ano, spousta lidí ta uvedená maxima nepovažuje za nic strašného, ale jako jediné oficiální doporučení jsem našel oněch 83 °C. A hlavně je pro mě směrodatný ten fakt, že ventilátory nezvládají. Proto škrcení karty považuju spíše za léčbu nějakých následků nežli příčiny. Ale klidně s přiškrcenou kartou pojedu dál, když to bude nejvýhodnější řešení. Popravdě její maximální výkon nepotřebuju a spíše rád prodloužím životnost.

V každém případě děkuji za radu a počítám s tím, že ji nejspíš alespoň částečně využiju. Reklamaci moc šancí nedávám, ale určitě se v kartě do vyjádření od podpory Gigabyte hrabat nebudu.
Opiczak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 1. 2025 17:53

Vyzbrojen daty o tom, ze se karta prehriva a pak sama skrti se muzes pokusit o tu reklamaci.

Kdyz to nezabere, tak pak asi fakt prepastovat a pri jednom vymenit ventilatory. Jen pro ventilatory asi budes potrebovat redukci, nebo je zapojit do desky a ridit dle teploty GPU napriklad pres Fan Control.

A nebo to vydrzet a obmenit za par mesicu na 5070 (v nejake lepsi edici), coz ale chapu ze se ti asi moc nechce.
ja-cz
Junior