PC sestava do cca 25K

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod red 10. 2. 2025 15:16

Ahoj, chtěl bych se s poradit ohledně ugradu PC. Ze starého PC nechám pouze case, zdroj a plotnové HDD jako úložiště, monitor 32"k 120 Hz, zbytek bude nový. PC určený hlavně na administrativní práci (MS office, web, občas úprava nějaké fotky a velmi okrajově nějaké starší hry). Důraz je, aby pc byl co nejtišší. Budget stanovený není, to neznamená že bych nesmyslně utrácel - ideální poměr cena výkon, pc stavím zase na dlouho. Předchozí jsem měl skoro 10 roků. Budu rád, když mi dáte koment k sestavě. Předem díky

Skříň Fractal Design Define Mini
Zdroj Corsair RM550X
Deska ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI
Procesor AMD Ryzen 7 8700G
Chladič Noctua NH-D12L
RAM G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO AMD EXPO
SSD Samsung 990 PRO 1TB
HFF WD RED 4TB
red
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 2. 2025 16:17

Ten 4TB RED plotna uz mas a nutne musis ponechat?

Za mne plati:
FD Mini = ok
RMx 550 = ok
RED = K.O.

... a proto:

27.168,- Kc

Po odbornem odladeni pujde o kompletne Ultra LowNoise (ULN) sestavu.

8700G
64GB 6000 s Expo
1TB NVME na system a aplikace
4TB datove SSD (tez NVME)
ULN chlazeni (2in +2out +2CPU)
Puvodni zdoj
Puvodni skrin

Pokud neni problem si (temer doslova) par stokorun priplatit, kup lepsi (rychlejsi, spolehlivejsi) SSDcka:

28.248,- Kc
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod red 10. 2. 2025 16:59

Moc díky za návrh sestavy. Ten 4TB mám vysloveně jako "příruční" archiv fotek.

Mám dva dotazy. První ohledně desky – bylo mi doporučeno jít cestou co nejnovějšího chipsetu na desce. Tady je vlastně „nejnižší“ A620. Druhý, proč ne Samsung 990 Pro? Mé dotazy nemají směřovat k polemice, ale snažím se to pochopit. Díky
red
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 10. 2. 2025 17:12

Vse je o tom co vyuzijes. 990pro je 600 navic oproti tomu Lexaru s minimalnim realnym prinosem, u desek to je podobne.

Pokud chces PC opravdu tiche, tak ten HDD musi pryc, jinak ho uslysis.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 2. 2025 18:05

Davam Ti jen a pouze to, co doopravdy realne vyuzijes. Za vic nez ctvrtstoleti praxe uz jsem tech konfiguraci par udelal.

B850 deska nema -nic- navic, co bys realne vyuzil. Opravdu nic. I tady mas prostorovy zvuk, Wifi, BT ... a tri sloty pro SSD, z nichz jeden zustava volny.

A SSD? 990PRO je hlavne o pozerstvi. A nebo pro profiky, kteri vedi, ze jeho prednosti vyuziji. Nemyslim to opravdu nikterak zle. Ale normalnimu smrtelnikovi by bylo sportovni, okruhove auto tez spise k vzteku, nez ku prospechu.

HDD, jak bylo spravne receno, ma sve dny uz davno secteny. V modernich sestavach nema sve misto. Pomaly, hlucny ... brrr.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 10. 2. 2025 18:26

red píše:... Ten 4TB mám vysloveně jako "příruční" archiv fotek. ...

Nejlépe fotky okopírovat na nové tiché SSD a ten HDD nechat uložený mimo jako skutečnou zálohu dat.
Pro daný účel je návrh 2 opravdu vyvážený.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod red 10. 2. 2025 21:51

Moc díky za rady.
red
Junior