Konektor som vratil s5 na CPU_FAN a nepomohlo ani nastavenie profilu silent. Otacky boli ako povodne (cca 1500).
Aktualizoval som na poslednu ver. BIOS (F21g).
Skusil som teda nastavit krivku rucne. Priznam sa, ze hodnoty som vyberal podla uvazenia, to znamena, ze z pohladu bezpecnosti mozu byt nastavene zle.
Nastavil som to ako je na prvom obrazku a otacky su teraz v idle pod 1000. Vratil som sa s5 do BIOSu aby som to este trocha skorigoval, ale uz to bolo prestavene, tak ako je na druhom obrazku (takze som uz do toho nesahal).
Zda sa, ze teraz je to pri necinnosti v poriadku a pri vyssej zatazi sa uvidi. Samozrejme, ze pri zatazi to pojde do otacok, ale hnevalo ma to, ze pri necinnosti to bolo v otackach.
Ale aj tak mi nie je jasne, preco sa to musi prestavovat rucne. Mam 2 podobne (starsie PC) s mini itx asrock. V jednom je AMD 5600G a v druhom Intel g5400 a nikde som otacky nenastavoval a PC je v idle tiche (pod 1000 ot/min)
BTW asi pred 10-12 rokmi som mal starsiu dosku (myslim tiez) gigabyte, ale klasicku ATX a tam po resetovani BIOSu isly vzdy otacky na 100% resp. CPU isiel na 100%. V BIOSe bolo potrebne zmenit napatia na RAM (cisla su vymyslene, ale stacilo zmenit napr. z 1.245V na 1.243V). Potom to islo krasne.
Uvazujem ci aj tu nie je potrebna len nejaka mala uprava.