Classic Herní PC, 45K

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod maxiking87 15. 4. 2025 22:03

Ahoj,
chtěl bych poradit s výběrem komponent pro nový herní PC pro bráchu.

CENA - 45K (ideálně nepřekračovat)
UCEL PORIZENI NOVEHO PC - hry
POZADAVEK (NE)HLUCNOSTI - classic
LICENCE WINDOWS - bez OS
SESTAVENI POCITACE - svémopocí
MONITOR - aktuálně 24" FHD; do budoucna 27" QHD nebo 34" WQHD
PERIFERIE - bez periferií

Představa:
CPU: AMD RYZEN 7 7700 @ 3.8 GHz - TRAY ~5tis Kč (https://www.mironet.cz/amd-ryzen-7-7700 ... +dp649102/)
GPU: RX 9070 nebo RTX 5070 - měl jsem představu něco jako Sapphire NITRO+ Radeon RX 9070 16GB nebo GIGABYTE GeForce RTX 5070 GAMING OC 12GB, ale pokud existují lepší/cenověvýhodnější modely, tak klidně něco jiného
RAM: 32GB (Kit 2x16GB 6000MHz EXPO)
Case: Meshify 2 Compact - já sám mám Meshify 2 a je to skvělá skříň, ale pro vzduché chlazení je zbytečně velká a myslím si, že Compact 2 bude stačit
Chlazení: 6x ARCTIC P12 PWM PST
Disk: 1TB rychlý systémový; 2TB datový (lze dokoupit později, protože asi nezbude rozpočet)
MB: taková, u které nebude potřeba update biosu
+ zdroj

To je má představa, ale rád si nechám poradit (proto jsem tady)

Díky
maxiking87
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 4. 2025 22:43

Kladivo máš? 8-P
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod maxiking87 16. 4. 2025 08:13

no už asi vidím ten problém :)
GPU max length 341 mm vs 330mm GPU
a přesně proto jsem se přišel poradit
maxiking87
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 4. 2025 08:34

Tu poznamku s kladivem jsem utrousil vecer z mobilu, bez overovani rozmeru. Nicmene ... situace je takova, ze sveho casu byvaly Compact skrine naprosto ok i pro highendove grafiky, no ja uz tehdy daval "full size" skrine, hlavne kvuli ucinnejsimu chlazeni a s nim prichazejicim potencialem k odladeni do ticha.

Dnes uz jsou compact -y opravdu casto omezujici, a to nejen prvoplanove (rozmerove), ale hlavne i schopnosti spolehlive dnesni vykonnejsi (cti:hlavne zravejsi) hardware rozumne (cti: bez hluku startujici stihacky) uchladit.

Okolo ceny 45k bych Ti dnes s 9070 navrhnul toto: 45.710,- Kc

POZNAMKY:
  • Update BiOSu potrebny BUDE, protoze deska "bez nutnosti" je az B850 Eagle (drazsi o cca 1500).
  • 9600X = vyssi herni vykon, nez 7700X.
  • 9700X = jeste o chlup vyssi vykon, ovsem za cenu navyseni budgetu o cca 3300.
  • Doplnenim GPU o 3ks P12 PST (uprava, plus samozrejme nejake to ladeni...) lze ziskat LowNoise. (navyseni cca +500)

Z te sestavy bohuzel tak trochu krici "na mne setrili". Proto dam jeste LowNoise alternativu s 5070:

45.244,- Kc

POZNAMKY:
  • GPU vykon je slabsi.
  • 2TB datovy NVME disk je v cene.
  • Cena i presto nizsi.
  • Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 16. 4. 2025 10:37

5070 za 16.5k je konecne trosku rozumnejsi cena a trosku konkurence pro AMD. Pokud budes hrat se zapnutym ray tracingem, tak RT vykon 9070 a 5070 je podobny.

Tazatel poptava hlucnost classic. Cena by se dala trosku srazit vymenou zdroje za BQ Pure Power 12M 850/1000W. A u skrine Compact v kombinaci s modelem GPU ktery se tam vleze, pripadne staricka R5 do ktere se vlezou vsechny vzduchem chlazene. Nic neni zadarmo, takze cenou bude mirne vyssi hluk, respektive nizsi LN potencial
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 4. 2025 11:01

Tazatel to ma do rodiny ... a doma uz ma jeden mnou ladeny LN R9 9700 + 3070.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod maxiking87 16. 4. 2025 21:15

Ano, tazatel tu na fóru už poptával cca 7 PC sestav. Tímto všem, a hlavně Kinovi, děkuji za vše, co pro nás na fóru děláš!

Naposledy to bylo zde: viewtopic.php?f=932&t=1329424 — pro druhého bratra, kterému Kin sestavoval a ladil sestavu (protože LN).
Já jsem si pak sestavil prakticky stejnou, jen vzduchem chlazenou, ve skříni Meshify 2, ve které to vypadá fakt vtipně, protože je to obrovská skříň a RTX 4070 sahá jen něco za půlku její délky — zbytek prázdno.
A právě proto jsem chtěl Meshify 2 Compact, protože jsem si říkal, že by vlastně mohla stačit (a taky řeším místo pod stolem).
----
K návrhům:
Díky za ně! Tentokrát opravdu "classic". Není potřeba LN. Brácha to bude mít v samostatné místnosti a určitě to nebude hlučnější než aktuální starší herní notebook.
---
Dotazy:
1. Pokud se mi nebude chtít dělat upgrade BIOSu, tak buď tedy B850, nebo starší ZEN 4 procesor?
2. Nestačí 850W zdroj? Je opravdu potřeba 1000W?
3. 16,5k za RTX 5070 zní velmi lákavě. Pokud RX 9070 nemá zásadně vyšší výkon, šel bych spíš do ní. Vzít tedy ASUS PRIME GeForce RTX 5070, nebo nějakou jinou edici?
4. Rozměrově se uvedená RTX 5070 (jen 304 mm) do Compact 2 (max. délka GPU 341 mm) má vejít. Nechci LN. Je nějaký zásadní důvod, proč ji nevzít? Řeším i velikost skříně. Meshify 2 mám doma — je fakt velká na vzduchové chlazení.
maxiking87
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 4. 2025 21:27

Update v klidu udelas i bez procesoru, i s procesorem u komplet sestaveneho. Neboj niceho.

Compact = 120mm fany. (!)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN