Classic/LN herní PC, 55-60K

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kidnap 24. 4. 2025 11:10

Ahoj, konečně jsem se odhodlal nahradit svůj starý PC z roku 2016 (i5 6500, GTX 1070) a chtěl bych poradit s výběrem komponent.

Cena: 55-60K (ideálně bych nechtěl překročit, ale vhodné upgrady zvážím)
Účel: Hry (Převážně single player hry jako KCD2, BG3, Cyberpunk. Žádný akční online střílečky.)
Požadavek (ne)hlučnosti: Classic/LN (LN beru jako bonus, ne nutnost)
Licence Windows: bez OS, obstarám si sám
Sestavení: Ano, zvlášť pokud by mělo jít častečně o LN
Monitor: Aktuálně 27" QHD 60Hz, v budoucnu (1-2 roky) možná WQHD
Periferie: Ne, pouze PC
Overclock: Dělat to nebudu, ale pokud půjde v rámci odladění, tak proč ne

Poznámky:
- PC stavím opět na delší dobu (5+ let) + ideálně bych na to nechtěl aspoň 5 let sahat.
- GPU: chtěl bych to mít postavené kolem 9070XT
- CPU: přihodil jsem zatím Ryzen 5 9600X, nicméně jsem uvažoval i o AMD Ryzen 7 9700X. Tady by se mi určitě hodila rada, co má pro mě větší smysl.
- RAM: určitě 64GB
- MB: přihodil jsem zde doporučovanou GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX V2, ale klidně si nechám poradit s něčím lepším. Požadavky mám jen WIFI a BT.
- Case: líbí se mi FD North, přihodil jsem verzi XL
- Disky: určitě 1TB + 2TB
- Nepřihodil jsem větráky, nevím jaké a kolik
- Vše ideálně bez RGB prvků

ODKAZ NA TSB SESTAVU

Budu rád za vaše rady a názory. Díky!
kidnap
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 24. 4. 2025 12:58

Nejakou dobu jsem byl v podobne situaci (vymena 6600k a GTX970 za novy stroj, chtel jsem FD north a hraju hlavne single player), skoncil jsem u 7800X3D a 4080 v malem Northu (velky tehdy nebyl) a UWQHD monitoru.

North je nadherna skrin, urcite litovat nebudes. XL model urcite dobra volba z hlediska chlazeni. Jedine doporucim zmenu za model se sklem. Tenhle sitovany totiz bude hlucnejsi, hure chlazeny a chladice budou hezky akumulovat prach.

Deska, RAM, disky - ok.

Zdroj - Vertex 1000W bude tissi, ale tenhle BQ vylozene spatna volba neni.

CPU - zvazil bych priplatek za 9800X3D. Je to hodne penez navic, ale tahle platforma s timhle CPU ti na hrani her vydrzi opravdu dlouho. S 9600X dost mozna budes premyslet o upgradu uz za 3-4 roky. Pokud bys zustal u 9600X tak asi postaci i Freezer 36, jinak Fortis OK.

GPU - pokud hrajes single player a nehonis se za FPS, tak budes mit dost vykonu na hrani s ray tracingem. Nove AMD karty se povedly (za me teda hlavne 9070), ale v RT vykonu porad pokulhavaji, a nektere NVIDIA karty konecne jsou za rozumne penize. Takze je potreba si ujasnit jestli RT ano nebo ne. Protoze 9070XT ma na QHD RT vykon cca jako RTX 5070, kterou ted koupis za 16.5k (ASUS PRIME).

9800X3D se u obou grafik bude hodne nudit, ale osobne bych radeji bral 9800X3D a za 3-4 roky vymenil GPU, nez ted bral 9600X a priplacel za 15% GPU vykonu navic.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod kidnap 25. 4. 2025 10:43

Díky za tipy, teď jsi mi dal brouka do hlavy s tím CPU. :-))

Kombo 9800X3D + 5070 se mi vleze do rozpočtu, teď otázka, jestli to není až moc nevybalancované a není lepší dát trochu víc za tu 9070XT a mít to pokryté dejme tomu fakt na těch 5+ let.

Co se týče RT, zatím jsem s tím nic nehrál a podle videí to ve většině her zase tolik parády nepřidá. Takže to pro mě není stěžejní věc, kvůli které bych vybíral GPU.
kidnap
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 4. 2025 11:12

Ja ted treba delal krasne teplobile podsviceni. Bylo to teda do Meshify, ale uplne to v tom Drevakovi (TM) vidim.

IMG_20250412_110539.jpg

IMG_20250412_110448.jpg

Realne to vypada jeste o dost lepe, neni to oranzove, ale teple bile se zlutym nadechem, ta barva je v realu opravdu "krute prijemna". Mobilem se to ale hrozne spatne foti. Montaz je zcela skryta a sviceni lze samozrejme kdykoliv zcela vypnout (a menit jeho intenzitu).

-- 25 dub 2025 11:15 --

Jeste jsem si dovolil provest par zmen v navrhu sestavy:

60.418,- Kc

Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu. Lepe tez splnuje pozadavky na dlouhodoby provoz coby herni stroj. 7800x3D je stale druhy nejefektivnejsi gaming CPU na trhu. Lepsi by byl urcite 9800x3D, ale ten je o dalsi 3k drazsi. Trochu jsem zlevnil datove SSD, vymenil skrin za prosklenou dark TG verzi, osadil trochu lepsi zdroj (ackoliv mnohem radeji bych tu videl Vertex 1200) a to je snad z tech zmen vsechno.

Pokud bys mel zajem o dodani na klic => SZ (soukroma zprava).
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod kidnap 25. 4. 2025 15:09

Vypadá to parádně, podsvícenýmu dřevákovi nejde odolat. :-D

Díky za návrh, pošlu ti SZ.
kidnap
Kolemjdoucí