Mám ještě dotaz navíc, zda je starý PC prodejný a za kolik, nebo je vhodný jen do sběru/za odvoz? Stará sestava:
Intel Core i5-6500, SilentiumPC Spartan 3 LT He1012
MSI B150 PC MATE
GIGABYTE GTX 960 WINDFORCE 2X Gaming 4GB
Kingston 2x8GB DDR4 2133MHz CL14
SilentiumPC Pax M70
Be quiet! Pure Power L8 500W 80+ Bronze
A teď k nové sestavě.
Cena: kolem 60 tis., nemám pevný limit, ale původní představa byla 40 tis. a nějak to narostlo
Účel: hry (BG3, Titan Quest 2, tahové strategie, např. Civ7, apod.), práce s velkými daty, databáze (zatím SQLite), python, specializovaný software na zpracování objemných dat, statistiku nad nimi, atd., komprese dat. Většinu náročných věcí nechávám dělat PC v práci, ale občas se hodí něco pustit doma, když stroje nestíhají, atd. GPU zatím software využívat neumí.
Požadavek (ne)hlučnosti: Classic/LN
Licence Windows: primárně Linux (Ubuntu), v dual boot Windows jen pro jistotu (momentálně už jen Sacred 2), mám Win10 Home a doufám, že půjde upgrade na Win11. Současný PC Win11 nepodporuje.
Sestavení: Spíše nechám sestavit.
Monitor: mám 27" Eizo EV2795 2560x1440 60Hz a 27" Eizo EV2455 1920x1200 60Hz, hra běží na jednom a na druhém během toho film, youtube, apod.
Periferie: ne
Overclock: ne
Poznámky:
CPU: Ryzen 7 7950X, uvažoval jsem o 7800X3D nebo 9800X3D, ale výhoda 16 jader na práci mi přijde příliš velká a výkon ve hrách asi oželím. Pohrávám si i s myšlenkou, jestli nepřiplatit za 7950X3D nebo dokonce 9950X3D. 9950X jestli to chápu dobře by zas tak moc navíc nepřinesl.
GPU: asi by stačila grafika za polovinu, ale za 5 let si možná poděkuji za příplatek? Na druhou stranu výměna grafiky za pár let je to nejmenší, na rozdíl od procesoru.
RAM: určitě 64GB
MB: min. 3x M.2 a 4x SATA, u MSI Tomahawk mi přišly fajn recenze, ale nechám si poradit. B850 nebo raději nějakou X870 nebo E? Nejlépe do 8 tis. Klidně i B650, když to bude mít smysl.
Case: ne moc obří a bez skla lepší, ale ne za cenu výrazně horšího chlazení. Večer by mi nemělo nic svítit do očí.
Disky: 1TB na Linux, 4TB na data (home), ze starého PC vezmu 2TB SATA SSD na Win a 1TB SATA SSD na nevím co. Do budoucna (5+ let), kdyby byly cenově dostupné 6-8TB SSD budu chtít koupit (proto deska min. 3x M.2).
Vzhled nehraje roli, jen bych nerad opravdu škaredou nebo extravagantní skříň

Odkaz na sestavu
Děkuji za jakékoliv rady a připomínky.