předem omluva za moje (ne)znalosti, nechci vyloženě působit jako člověk vybírající si auto podle barvy, ale moje znalosti rozhodně nejsou na vaši úrovni (nebudu si stavět sám, nezávisle na tom, jak snadné řeknete, že to je).
Cena by měla být do 35, ideálně cílit na 30 + ten zlozvyk "když si přidáš tady trochu, a pak tady trochu, a pak tady trochu..." (ale nechci skončit na 40

Považuji se za gamera, ale realita je spíše víkendový hráč. Esport tituly (dota, fortnite, ..) a občas normální hry, do kterých dám pár hodin týdně.
Hlučnost neřeším, ale přehlušovat sousedovic sekačku tím nemusím.
Stavět sám si nebudu, ani ideálně žádný OC apod.
Aktuálně mám i5-9400F, 1660 super 6gb (legion T530-28ICB), monitor XV272U V3 jako hlavní, vedlejší mám hp e273q (ten půjde s tímto pc dcerám do pokoje, pořídím pak nějaký nový jako vedlejší, bo jsem si zvykl na 2 monitory, nepočítat do budgetu).
Nedělám upgrady každý tři roky, spíš bych chtěl, aby mi nový vydržel 5-8 let (haha, za tu cenu, já vím).
S ohledem na tohle, ačkoliv (a ano, opět, jsem neznalec) bych nechtěl mít sestavu v tom nepoměru, kdy za procesor dam 5 a za grafiku 20. Už jen kvůli tomu (ano, opět laické uvažování), abych v případě, kdy bych náhodou dělal menší upgrade, ať můžu vyměnit jen grafiku (ram, disk, ... - určitě ne ale procesor, to sám prostě nedám).
Pravidelně navštěvuji fórum a sleduji, jestli se třeba neobjeví nová doporučená sestava pro 1440p 100fps+ gaming, protože to je taková ta obecná představa (s tím rozdílem, že možná větší důraz na procesor na úkor té grafiky).
Wokna asi pořídit spolu se sestavou (vlastní nemám, pirátit OS se mi úplně nechce).
Upgrade odkládám už rok, takže nemám problém s tím chvíli počkat (jestli se očekává pokles cen apod) + nakloněn doporučení a radám.
Děkuji