Velice rád bych zůstal na platformě Intelu, jsem stará škola, mám rád zaběhnuté věci kterým alespoň trošku rozumím. Intel mi v oblasti pracovního využití za těch xx let co jsem pod jeho vlajkou nepřinesl žádné velké zklamání.
Stran her, ty se mě poslední léta vyhýbají, nemám na ně čas a jak píši výše, pohybuji se hlavně v oblasti CAD/CNC programů, Office/LibreOffice a lehce Ai (CHatGPT, Midjourney, Night Cafe, Kling Ai, Runway, Firefly, Google AiS). Ai mi poskytla možnost vyrobit si pár "maker" na nemalé urychlení mé práce a má i jiné pro mě přínosné "speciality".
Nesmím zapomenout, jedu i ve focení (Adobe), videu (Adobe Premiere) pokud čas dovolí.
Toto vše chce ale i odpovídající výkon, má současná sestava (viz níže) pomaloučku ztrácí dech, multiplikace souběžně běžících programů plus online správa CNC je již znát. Každopádně potřebuji dát do kupy sestavu na dalších 3-5 let (osvědčené rozmezí).
Snad jsem tu popsal srozumitelně situaci, níže je tedy konfigurace současná a pod ní můj výběr budoucí (mám za sebou 3 roky hibernace, možná mám zcestné tipy ). Půjde to? Nerad zakoupené věci vracím, když nemusím ? Omlouvám se za barevnější LED hitparádu vybraného HW, case mi stojí přímo vedle stolu a při navolení správného podsvícení je to někdy i uklidňující (byl jsem velkým LED-odpůrcem, časy se mění).
Současná konfigurace (W11):
- Fractal Torrent (case zůstává)
- Fractal ION+ 760P (zdroj)
- Asus Prime Z690-A (MB)
- Intel Core i5-12600K (CPU)
- 2x Kingston FURY 32GB KIT DDR5 5200MHz CL40 (RAM)
- chlazení = vodník od Fractalu
- cca 6TB M.2 (zůstává)
- nVidia GeForce RTX 3080Ti 12GB (GPU)
- Samsung Odyssey Neo G9 57" + 2x 27" (monitory zůstávají)
Co zamýšlím pro upgrade (W11):
- ASUS ROG STRIX 1200W PLATINUM
- ASUS ROG Maximus Z890 Hero
- Intel Core Ultra 9 285K
- G.SKILL 96GB KIT DDR5 6400MT/s CL32 Ripjaws M5 RGB Black
- ASUS PRIME LC 360 ARGB LCD (nevím zda se vejde, v současné sestavě mám pouze 2-ventilátorový, popřípadě sáhnu po podobném)
- ASUS ROG Astral GeForce RTX 5080 O16G Gaming (ta by mohla snad trošku pomoci, čekám zda se letos objeví 5080Ti/Super) s 24GB
To je asi vše, snad jsem na nic nezapomněl, bude to funkční tak jak si představuji, nebo je v tom nějaký zádrhel ? Opět velmi děkuji za případné cenné rady !
edit: navýšil jsem RAM a změnil zdroj, přeci jen vyšší wattáž se bude do budoucna jistě hodit, snad je to opravdu vše .. jak je vidět Intel tu nemá moc popularity

-