Upgrade PC

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod RossiD 27. 6. 2025 16:24

Zdravím přítomné, opět jdu na poradu (cca po 3 letech) jak na upgrade mého současného pracovního PC. Jak jsem již zde na fóru kdysi zmiňoval, pracuji na home office jako technolog. Za poslední dobu mi přibyly pracovní okna na monitorech a o slovo se pomalu ale jistě hlásí i Ai která mi chce (což vítám) pomáhat.

Velice rád bych zůstal na platformě Intelu, jsem stará škola, mám rád zaběhnuté věci kterým alespoň trošku rozumím. Intel mi v oblasti pracovního využití za těch xx let co jsem pod jeho vlajkou nepřinesl žádné velké zklamání.

Stran her, ty se mě poslední léta vyhýbají, nemám na ně čas a jak píši výše, pohybuji se hlavně v oblasti CAD/CNC programů, Office/LibreOffice a lehce Ai (CHatGPT, Midjourney, Night Cafe, Kling Ai, Runway, Firefly, Google AiS). Ai mi poskytla možnost vyrobit si pár "maker" na nemalé urychlení mé práce a má i jiné pro mě přínosné "speciality".
Nesmím zapomenout, jedu i ve focení (Adobe), videu (Adobe Premiere) pokud čas dovolí.

Toto vše chce ale i odpovídající výkon, má současná sestava (viz níže) pomaloučku ztrácí dech, multiplikace souběžně běžících programů plus online správa CNC je již znát. Každopádně potřebuji dát do kupy sestavu na dalších 3-5 let (osvědčené rozmezí).

Snad jsem tu popsal srozumitelně situaci, níže je tedy konfigurace současná a pod ní můj výběr budoucí (mám za sebou 3 roky hibernace, možná mám zcestné tipy ). Půjde to? Nerad zakoupené věci vracím, když nemusím ? Omlouvám se za barevnější LED hitparádu vybraného HW, case mi stojí přímo vedle stolu a při navolení správného podsvícení je to někdy i uklidňující (byl jsem velkým LED-odpůrcem, časy se mění).

Současná konfigurace (W11):

- Fractal Torrent (case zůstává)
- Fractal ION+ 760P (zdroj)
- Asus Prime Z690-A (MB)
- Intel Core i5-12600K (CPU)
- 2x Kingston FURY 32GB KIT DDR5 5200MHz CL40 (RAM)
- chlazení = vodník od Fractalu
- cca 6TB M.2 (zůstává)
- nVidia GeForce RTX 3080Ti 12GB (GPU)
- Samsung Odyssey Neo G9 57" + 2x 27" (monitory zůstávají)

Co zamýšlím pro upgrade (W11):

- ASUS ROG STRIX 1200W PLATINUM
- ASUS ROG Maximus Z890 Hero
- Intel Core Ultra 9 285K
- G.SKILL 96GB KIT DDR5 6400MT/s CL32 Ripjaws M5 RGB Black
- ASUS PRIME LC 360 ARGB LCD (nevím zda se vejde, v současné sestavě mám pouze 2-ventilátorový, popřípadě sáhnu po podobném)
- ASUS ROG Astral GeForce RTX 5080 O16G Gaming (ta by mohla snad trošku pomoci, čekám zda se letos objeví 5080Ti/Super) s 24GB

To je asi vše, snad jsem na nic nezapomněl, bude to funkční tak jak si představuji, nebo je v tom nějaký zádrhel ? Opět velmi děkuji za případné cenné rady !

edit: navýšil jsem RAM a změnil zdroj, přeci jen vyšší wattáž se bude do budoucna jistě hodit, snad je to opravdu vše .. jak je vidět Intel tu nemá moc popularity ;-)

-
-= Jestli neumíš udělat chybu, neumíš nic =-
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 28. 6. 2025 01:47

Není to ani tak o popularitě, jako spíše o nabídce a úrovni HW. Intel je aktuálně v době, kde byl před lety s P4. Jen tedy tehdy reagoval relativně rychle, dnes stagnuje už pátým rokem bez příslovečného světla na konci tunelu.

Z popisu využití Vaší sestavy není poznat, kde je úzké hrdlo a zda narážíte na výkon GPU nebo Vás limituje procesor. Například online správa CNC je velmi obecný termín s širokým prostorem pro možné využití HW.
Občasný střih videa a úpravu foto zvládne i integrovaná grafika, proto to patří spíše mezi důvody "dobré vědět", ale výběr HW to zásadně neovlivní.
Prakticky jediným ukazatelem je AI, ale tam uvádíte hlavně online modely - zvažujete-li běh lokálních LLM, pak 16 GB VRAM je spíš naprosté minimum.

Jen pro představu, podsívejte se na Framework Desktop
Ve verzi se 128 GB RAM budete moci unifikovanou paměť rozdělit až na 32 GB pro RAM a 96 GB pro grafiku/AI.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod RossiD 28. 6. 2025 22:47

Děkuji za reakci, ponechme politiku Intelu stranou, upgrade (většinou celkový) provádím v rozmezí 3-5 let a to mi snad ta 1851 na tento časový úsek poslouží. Každopádně si myslím (nechci vyvolávat hádku, pouze můj osobní názor), že onen prokletý Intel je na mou práci dostatečně stabilní a je na něj spoleh což mi nakonec i řadu let potvrzuje. Žádná sestava kterou jsem za poslední dvě dekády stavěl pro sebe či pro firmu nevykazovala žádnou kritickou poruchovou odchylku a každá dosloužila se ctí a v 99% na "moral obsolescence".

Nemohu si dovolit nějaké výpadky či nedej bože pády systému čímž nechci AMD nijak hanit, jen mu prostě nevěřím a nejsem přesvědčen o jeho spolehlivosti při důležitých pracovních činnostech (o hrách tu není řeč).

Úzké hrdlo ... používám 8 oken + 5 podoken na třech monitorech, v každém okně běží jiný SW který je nutný k pracovnímu výkonu od TC, tabulkových procesorů (makra), CAD.
Online správou CNC stroje je myšleno další zpracování a předání příkazů v podobě trasování ve specializovaném CAD softwaru připraveným na "klíč" pro daný stroj.

Střih videa, práce s fotografiemi byly výše uvedeny jen jako odpočinkový bonus, který není bohužel tak častý, je to spíše velmi okrajová záležitost.
AI pravda, jede u mě samozřejmě převážně online, využití Stable Diffusion v domácí "neurosíti" mi však není také cizí, dokáže z PC vyždímat opravdu maximum.

V každém případě mi současné PC již nepodává ten "hladký" a tichý výkon jako před lety, GK se ozývá častěji, vytížení CPU si procentuálně poskočí směrem vzhůru, občasné "zaškobrtnutí" či zpomalení činností není sice tak pravidelné, ale existuje. Netvrdím, že v tom všem je vinen pouze HW, možné jiné příčiny nemohu vyvrátit.

Snažím se vybrat v Intel řadě jakýsi TOP, který mi opět bude sloužit dalších "pár" let a nebudu se muset obávat zda to aktuální PC za týden, měsíc, půlrok ještě dá, pokud bude zapotřebí vyššího výkonu.
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 29. 6. 2025 02:12

Pokud mermomocí Intel, pak navrhuji jít cestou upgrade stávající sestavy. Do desky dejte nejvyšší podporovaný procesor i9-14900K (případně levnější i7-14700KF), vysajte PC a přepastujte grafickou kartu.
Po stránce CPU získáte cca podobný hrubý výkon jako u plánované nové sestavy (cca +50 % stávajícího) a nebude třeba měnit platformu. Ticho nastane po úklidu PC a renovace chlazení GPU. Novu grafiku můžete koupit také (CPU ji limitovat nebude), ale zde bych ještě počkal alespoň na tu Super.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 29. 6. 2025 09:47

Poslednich nekolik let je Intel bohuzel bida, at uz co se tyce provoznich vlastnosti, kontroly kvality, spolehlivosti i ovladacu. AMD procesory se tady bezne doporucuje ne proto ze bychom vsichni byli fanboyi, ale protoze jsou proste ted lepsi. Lpet na mizernem (nebo v pripade nejnovejsi generace nevyzkousenem) Intelu je blbost.

Podobne se ted preklopuje karta u GPU, kde nejnovejsi generace AMD je velmi konkurenceschopna a ovladace NVIDIe sly do kopru. Pro pracovni nasazeni NVIDIi porad hraje do karet CUDA, AI, atd, ale clovek vi ze nebere nejlepsi HW jako tomu bylo par let zpatky.

Za me 9900X, X870 Aorus Elite, 2x48GB 6400, Arctic Liquid Freezer / Fortis . Skrin a chladice osadit P12/P14 PWM PST RGB, nebo Noctua redux + rgb ramecky Phantex Halos. Zdroj PX1600W. Grafika bude orisek, nejlepsi cena/vykon by byla RTX 4090 waterforce, kterou ale sezenes jen pouzitou. Pokud chceme ticho i pri AI, tak z novych 5080 waterforce nebo 5090 waterforce, jenze bacha u 5090 jsou hlasene problemy s rizenim proudu a konektory a nevim jestli uz to je opraveno. Pripadne by mohla postacit i 5070Ti Aorus Master (ma stejnych 16GB VRAM jako 5080).

EDIT: Upgrade na 14xxx je taky moznost, ale doporucuju vzit k tomu Arctic Liquid Freezer. A poresit vsechny fany a nejspise i zdroj.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 6. 2025 11:27

Intel jsem prestal doporucovat kvuli problemum se stabilitou a se spolehlivosti. Ztrata duveryhodnosti v nekonecne a dodnes nedoresene afere umirajicich procesoru Alder/Raptor, generaci 12/13/14 - coz fyzicky je tentyz, jen prejmenovany a pretaktovany kremik. S takovou praktikou uz ma intel z minula zkusenosti, vsak rady 6/7/8/9/10 byly taktez totozny kremik, jen prejmenovany a pretaktovany.

Ale nic proti prejmenovani. Pokud vse funguje jak ma a je to spolehlive, jako 6/7/8/9/10th gen byly, nemam s takovou praktikou problem. Kdyz ale u jednoho klienta behem zaruky clovek resi ctvrty kus procesoru, to uz pardon, ale toto podporovat nechci a nebudu.

Pokud mermo-moci intel chces, intel si kup. Sam jsem mel historii CPU takovouhle. Oba vyrobci jsou zastoupeni a bral jsem vzdy ten model, ktery vysel nejlepe. Nejsem nikoho fanboy.

AMD 80386 / 25MHz
AMD X5 / 133MHz@160MHz (vykonnostne cca ekvivalent Pentia v patici od 486ky)
AMD K5 / PR120@PR166 (realne frekvence tusim 100@133MHz)
Intel Pentium 120MHz@150MHz
Intel Pentium 150MHz@180MHz
Intel Celeron "A" 300MHz@505MHz Mendocino (legendarni SL2WN)
Intel Pentium III 450MHz@600MHz (Slot 1)
Intel Celeron 633@950 (Tualatin se 256kB)
AMD Athlon 1400MHz Thunderbird (nesel taktovat, ale vykon byl na svuj cas brutalni ... i spotreba)
AMD Athlon XP 1800+ Palomino (1533MHz@1917MHz)
AMD Athlon XP 2500+ @ 3200+ Barton (1833MHz@2000MHz)
AMD Athlon64 3200+ Winchester (OC jsem nezkousel, CPU jsem mel jen kratce)
AMD Opteron 144@150 (1800@2400MHz)
AMD Opteron 150 (2400MHz @ 3000MHz)
AMD Opteron 185
Intel C2D E6850 ... 2x 3000MHz@3600MHz (jine kusy sly i na lepsich taktech)
Intel C2Q Q9300 (2500@3300MHz, 2x 3MB cache)
Intel C2Q Q9550 (2833@3825MHz, 2x 6MB cache) ... vzduchem stabilnich 3825MHz na ASUS Rampage II Formula.
Intel i5 750 (2.66@4.00GHz)
Intel i5 2500k (4.5GHz)
Intel i7 2600k (4.5GHz)
Intel i7 3770k (4.5GHz)
Intel i5 4690k (muj prvni DELID, OC 4.5GHz)
Intel Pentium G3258 (DELID, OC 4.5GHz)
Intel i7 4790k (DELID, OC 4.5GHz)
Intel i7 6700k (DELID, OC 4.6GHz)
Intel i3 6100
Intel i3 8350k (DELID, OC 4.7GHz)
Intel i7 8700k (DELID, OC 5.0GHz)
Intel i9 9900k (OC 5.2GHz)
AMD Ryzen 9 5900X (OC 4.8GHz)
AMD Ryzen 9 5950X (OC 4.9GHz)
Intel i5 11600k (OC 5.2GHz)
Intel i5 12600k (OC 5.0GHz)
AMD Ryzen 9 7950X (OC 5.6GHz)
AMD Ryzen 9 7950X3D (OC 5.25GHz)
AMD Ryzen PRO 5650GE v domacim miniserveru 24/7
Intel i9 13900T (fanless miniPC vlastni vyroby, napajene PowerDelivery, bezi i z powerbanky)
AMD Ryzen 7 9800X3D
AMD Ryzen 9 9950X3D

Jediny zajimavy kremik v nabidce intelu jsou T -cka. Totiz jedine procesory s konzervativnim taktem, a tedy i s opravdu dobrou efektivitou. Nicmene do produkcniho desktopu bych si dnes intel platformu sam neporidil, tedy s dovolenim Ti ji nebudu ani doporucovat/navrhovat.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 6. 2025 13:21

Solidni novy zaklad pracovniho PC:

49.746,- Kc

Kombinaci desky, disku, pameti mam vic nez dobre odzkousenou, lezi mi i doma na stole. Chladic by mohl stacit Tvuj puvodni, pokud k nemu mas AM5 "ohradku". Torrent sice vpredu pojme i 360 / 420, ale je tam problem s delkou hadic, tzn. v pripade dGPU je mozna pouze montaz "hadicemi nahore", tzn. bublinky v cerpadle, tzn. ohavne zvuky po celou dobu provozu a efektivita (teploty) casto i horsi, nez s ALF280. Zkouselo to uz mnoho nevericich a vsichni dopadli nevyhnutne stejne. Je tudiz pouze na Tobe, zda se k nim pridas, ci nikoliv.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod RossiD 30. 6. 2025 13:59

Díky všem za názory, netušil jsem, že je to se spolehlivostí Intelu v současné době tak špatné, ta nespolehlivost se projevuje i v mimo-herním využití?

@KineCZek: Omlouvám se hloupý předchozí dotaz, cenu setu jsem nevím proč bral za komplet, beru zpět. :roll:

Opis výše uvedeného infa (první příspěvek)

Současná konfigurace (W11):

- Fractal Torrent (case zůstává)
- Fractal ION+ 760P (zdroj)
- Asus Prime Z690-A (MB)
- Intel Core i5-12600K (CPU)
- 2x Kingston FURY 32GB KIT DDR5 5200MHz CL40 (RAM)
- chlazení = vodník od Fractalu
- cca 6TB M.2 (zůstává)
- nVidia GeForce RTX 3080Ti 12GB (GPU)
- Samsung Odyssey Neo G9 57" + 2x 27" (monitory zůstávají)

Co zamýšlím pro upgrade (W11):

- ASUS ROG STRIX 1200W PLATINUM
- ASUS ROG Maximus Z890 Hero
- Intel Core Ultra 9 285K
- ASUS PRIME LC 360 ARGB LCD (nevím zda se vejde, v současné sestavě mám pouze 2-ventilátorový, popřípadě sáhnu po podobném)
- ASUS ROG Astral GeForce RTX 5080 O16G Gaming (ta by mohla snad trošku pomoci, čekám zda se letos objeví 5080Ti/Super) s 24GB

Mám rád věci pod jednou značkou (pokud lze), imho jak si stojí aktuálně ASUS ? Také mě nezklamal ...

Opět děkuji !

-- 30. 6. 2025 14:14 --

Jen stran rozpočtu, nedělám žádný "hype", mám jen vyčleněný budget který bych rád pustil do rozumného TOP HW.

-- 30. 6. 2025 14:37 --

S dovolením jsem si půjčil něco od KineCZeka a "červená" sestava je tu:

- ASUS ROG CROSSHAIR X870E HERO
- AMD Ryzen 9 9950X3D
- ARCTIC Liquid Freezer III 240 A-RGB Black
- Be quiet! PURE POWER 12 M 1200W
- ASUS ROG ASTRAL GeForce RTX 5080 O16G GAMING / GIGABYTE AORUS NVIDIA GeForce RTX 5080 XTREME WATERFORCE 16G

????

-- 30. 6. 2025 14:47 --

Kua, ta GIGABYTE AORUS NVIDIA GeForce RTX 5080 XTREME WATERFORCE 16G s tím vodníkem nevypadá vůbec zle ....
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 6. 2025 19:14

No, ona i je hodně dobrá. Jen větráky jsou *****. A ber i desku Aorus. Je reálné lepší. Master?

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod RossiD 30. 6. 2025 20:27

Ať přemýšlím jak přemýšlím, netuším jak RTX 5080 XTREME WATERFORCE 16G nacpat do torrentu, lépe řečeno jak nacpat dvě AiO do jednoho case (to už by bylo na kompletní "zavodnění") .... budu muset zůstat u Astralu.
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 6. 2025 20:35

Do Torrentu ne, tj pravda. Sry. Já mám 2x 360 v Meshify 2.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod RossiD 30. 6. 2025 20:45

Upraveno "Co zamýšlím pro upgrade (W11)":

- Be quiet! PURE POWER 12 M 1200W
- GIGABYTE X870E AORUS MASTER
- AMD Ryzen 9 9950X3D
- GIGABYTE AORUS WATERFORCE X II 240
- GIGABYTE AORUS GeForce RTX 5080 MASTER 16G

... uff, už mi hrabe ... a to jsem ještě s AMD ani nezačal :shock:
Naposledy upravil RossiD dne 30. 6. 2025 22:29, celkově upraveno 2
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 6. 2025 20:49

Máš tam Intel ultra a x870e. ;)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod RossiD 30. 6. 2025 20:53

... ehm, to se začínám krásně "červenat", kdyby mi tohle někdo řekl ještě nedávno, poslal bych ho někam :-D Nakonec mě dala poslední ránu ta má technická zvědavost jak to v roce 2025 s AMD vůbec je a hlavně jak to bude se spolehlivostí a stabilitou ;-)

-- 30. 6. 2025 20:56 --

moment, GIGABYTE X870E AORUS MASTER je přeci OK, nebo ne?
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 30. 6. 2025 21:17

Jj Master je dobré skvělá deska. Pro Ryzen.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka