Upgrade PC

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod RossiD 30. 6. 2025 22:30

No a snad už jen v Aorusu GK a je to :-D (upraveno výše)

GIGABYTE AORUS GeForce RTX 5080 MASTER 16G
-= Jestli neumíš udělat chybu, neumíš nic =-
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 1. 7. 2025 10:27

Osobne bych sahl radeji po 5070Ti Aorus Master. Ma stejnych 16GB VRAM, takze AI modely tam narves ty stejne jako do 5080. Hrubym vykonem i realnymi vysledky v AI je rozdil do 15% (u AI i mene), a cenovy rozdil je rozhodne vice. Kdyz uz tak bych bud shanel pouzitou 4090 (mozna Kin nejake prodavat) s 24GB VRAM, cekal na dalsi verzi 5080 a modlil se aby mela vice VRAM, nebo prihodil rovnou za 5090 s 32GB VRAM (ale bacha na konektory)
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 7. 2025 12:30

Kin prodava tak prubezne. Ted se zajem o 5090 ochladil, narust ocekavam az jestli bude SUPER verze 5090, coz zatim asi spise nevypada.

Jinak 5080 Master je skvela karta, az na tu m*dku (Eee ... pardon. Chci rict server-grade-thermal-cúnductive-gel) co tam patlaji namisto padu. Ideal je koupit, rozlousknout, prepastovat, oPADovat, vymenit fany za 3x A12x25 PWM, slozit zpatky a az potom (zato ale VELMI ze spokojene) pouzivat.

Astral ma klasika pady, v tom je lepsi. Trochu mensi pasiv, takze v tom je zase horsi. Ideal OOB karta (out of the box) neexistuje, jsou jen v necem lepsi a v necem jinem horsi kandidati na upravu. Mozna az vyleze 5080Super Noctua Edition od ASUSu. Pokud ten jinak skvely produkt nezabije cenovka.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod RossiD 1. 7. 2025 20:16

Jak je vidět, výběr HW je stále o kompromisech, to se za ta léta nezměnilo, mám o čem přemýšlet ... rád bych vše zrealizoval než pojedu na dovolenou.
Opět mé velké díky za vaše postřehy pánové.
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 7. 2025 20:31

To se nezmeni asi nikdy, nebot pro kazdeho ze zakazniku lezi ten ideal jinde..

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod RossiD 3. 7. 2025 17:56

Jsem před objednávkou, je to takto vše v pořádku ?

- GIGABYTE X870E AORUS MASTER
- AMD Ryzen 9 9950X3D
- Kingston FURY 96GB KIT 6400MT/s DDR5 CL32 Renegade RGB XMP
- GIGABYTE AORUS WATERFORCE X II 360
- Be quiet! PURE POWER 12 M 1200W
- GIGABYTE AORUS GeForce RTX 5080 MASTER 16G
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 7. 2025 18:20

Za mne mas schvaleno.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod meda2016 3. 7. 2025 18:38

Zajímavé, že se Kingston tady nechlubí AMP nebo EXPO.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 7. 2025 18:59

Expo nemaji. Ale nam je s Ryzeny 9000 odzkousene bambilionkrat.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod RossiD 3. 7. 2025 20:02

Děkuji !!! Až postavím, dám info ;-)
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod RossiD 5. 7. 2025 16:21

Dnes vše dorazilo, jdu se do toho pustit, snad mi Intel odpustí 8-)

Obrázek
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod RossiD 11. 7. 2025 09:44

Tak po týdnu konečně složeno. Minulý víkend jsem vše začal dávat dohromady a v rámci možností "pospojoval" a zjistil jsem, že mi chybí prodloužení prakticky na vše, od ARGB, RGB až po PWM. Gigabyt opět bodoval, kabelové výstupy na radiátoru cca 10cm dlouhé a žádný přiložený "drát" navíc....
Sehnat v téhle republice narychlo něco tak triviálního jako je výše uvedená propojovací kabeláž je věcí nemožnou, tedy pokud bych kvůli položkám za stovku nechtěl absolvovat výlet po naší krásné vlasti. Každopádně "čekačka" až do čtvrtka, blackout a na/ne-nabíhající systémy Alzy udělaly své. Vzhledem k propletenci kabelů který zaplavil můj case mi byla znemožněna instalace GK, ta se prostě do té pavučinové sítě už nevešla.
Do toho všeho práce a velká zakázka, která (jak to tak bývá) nesnesla odkladu ... co říci, do včerejšího dne jsem jel na iGPU a s rozebraným PC na stole.
Co však je chvályhodné je to, že se iGPU vůbec nenechala zahanbit a kromě jediné nabízené frekvence 60Hz to ustála na jedničku.
Na celkové chlazení při na plno otevřené a demontované skříni si rozhodně nemohu stěžovat, jak CPU tak MB a na konec i GPU bylo a je excelentní a stejně tak tiché jako u předchozího HW.
Malý zádrhel v podobě nepodporovaného nového CPU vyřešila výborná "fičurinka" v podobě Q-Flash (Plus), takto se mi to líbí a za mě velký palec nahoru. Pryč je nakupování či půjčování starších CPU pro update BIOSů na nové desce.
Nějaké té chybě jsem se však nevyhnul, USB3 kabely jsem zapojil do červených portů USB 3.2 a deska nevím-proč hlásila chybu "b4 - hot plug" i když vše bylo zapojeno před spuštěním, vyřešeno přendáním do modrých portů. Stále mi svítí na MB "code 08", na fórech se píše, že instalace GCC (control center) vše spraví, u mě to však nezabralo.
Tápu s kabely, mám to prostě neupravené .. napájení GK ve středu karty, na horní straně MB mrak zapojených konektorů FAN, ARGB atd. vše obsazené, je toho nějak moc.. dokonce i extra větrák na RAM a GK.
Radiátor od AiO jsem musel dát trubkami nahoru (ať žijí bublinky), jinak to prostě nejde. Pokud bych ho otočil, musel bych hadice ostře zlomit a to je nemožné, volím tedy menší zlo. Trošku jsem bojoval s umístěním ventilátorů na radiátoru, se slzou v oku jsem se musel rozloučit s třemi výbornými 140mm Fractal větráky vpředu a nahradit je třemi menšími 120mm od GB, jinak mi to boční "stojny" u Torrentu nedovolí. Každopádně spodní 180mm jsem mohl ponechat a dle měřených hodnot skvěle dochlazují GK.
Instalace CPU i RAM bez potíží. Obsadil jsem všechny sloty M.2 a vše OK, opět chválím bez-šroubové uchycení M.2 SSD a taktéž i jejich chlazení. Integrovaná WiFi 7 je super.
Snad je to vše co bych k upgrade měl, Intel-AMD přechod nebyl až zase tak hrozný jak jsem očekával (dle mých pravěkých zkušeností), doba se změnila a to hodně.

Interiér: https://youtube.com/shorts/EIFIQVGtOL0

Exteriér: https://www.youtube.com/shorts/3A54co64iTA
RossiD
Junior

Předchozí stránka