Tak po týdnu konečně složeno. Minulý víkend jsem vše začal dávat dohromady a v rámci možností "pospojoval" a zjistil jsem, že mi chybí prodloužení prakticky na vše, od ARGB, RGB až po PWM. Gigabyt opět bodoval, kabelové výstupy na radiátoru cca 10cm dlouhé a žádný přiložený "drát" navíc....
Sehnat v téhle republice narychlo něco tak triviálního jako je výše uvedená propojovací kabeláž je věcí nemožnou, tedy pokud bych kvůli položkám za stovku nechtěl absolvovat výlet po naší krásné vlasti. Každopádně "čekačka" až do čtvrtka, blackout a na/ne-nabíhající systémy Alzy udělaly své. Vzhledem k propletenci kabelů který zaplavil můj case mi byla znemožněna instalace GK, ta se prostě do té pavučinové sítě už nevešla.
Do toho všeho práce a velká zakázka, která (jak to tak bývá) nesnesla odkladu ... co říci, do včerejšího dne jsem jel na iGPU a s rozebraným PC na stole.
Co však je chvályhodné je to, že se iGPU vůbec nenechala zahanbit a kromě jediné nabízené frekvence 60Hz to ustála na jedničku.
Na celkové chlazení při na plno otevřené a demontované skříni si rozhodně nemohu stěžovat, jak CPU tak MB a na konec i GPU bylo a je excelentní a stejně tak tiché jako u předchozího HW.
Malý zádrhel v podobě nepodporovaného nového CPU vyřešila výborná "fičurinka" v podobě Q-Flash (Plus), takto se mi to líbí a za mě velký palec nahoru. Pryč je nakupování či půjčování starších CPU pro update BIOSů na nové desce.
Nějaké té chybě jsem se však nevyhnul, USB3 kabely jsem zapojil do červených portů USB 3.2 a deska nevím-proč hlásila chybu "b4 - hot plug" i když vše bylo zapojeno před spuštěním, vyřešeno přendáním do modrých portů. Stále mi svítí na MB "code 08", na fórech se píše, že instalace GCC (control center) vše spraví, u mě to však nezabralo.
Tápu s kabely, mám to prostě neupravené .. napájení GK ve středu karty, na horní straně MB mrak zapojených konektorů FAN, ARGB atd. vše obsazené, je toho nějak moc.. dokonce i extra větrák na RAM a GK.
Radiátor od AiO jsem musel dát trubkami nahoru (ať žijí bublinky), jinak to prostě nejde. Pokud bych ho otočil, musel bych hadice ostře zlomit a to je nemožné, volím tedy menší zlo. Trošku jsem bojoval s umístěním ventilátorů na radiátoru, se slzou v oku jsem se musel rozloučit s třemi výbornými 140mm Fractal větráky vpředu a nahradit je třemi menšími 120mm od GB, jinak mi to boční "stojny" u Torrentu nedovolí. Každopádně spodní 180mm jsem mohl ponechat a dle měřených hodnot skvěle dochlazují GK.
Instalace CPU i RAM bez potíží. Obsadil jsem všechny sloty M.2 a vše OK, opět chválím bez-šroubové uchycení M.2 SSD a taktéž i jejich chlazení. Integrovaná WiFi 7 je super.
Snad je to vše co bych k upgrade měl, Intel-AMD přechod nebyl až zase tak hrozný jak jsem očekával (dle mých pravěkých zkušeností), doba se změnila a to hodně.
Interiér:
https://youtube.com/shorts/EIFIQVGtOL0Exteriér:
https://www.youtube.com/shorts/3A54co64iTA