Classic herní PC okolo 60k

Rady a tipy pro výběr počítačové sestavy (konfigurace, nekompatibilita)

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Pabouk1 30. 6. 2025 22:44

Zdravím ve spolek po 10 letech (tak dlouho stále slouží aktuální mašina, kterou jsem si tu nechal tehdy doporučit :-) ), no nastal čas na výměnu stroje.

Cena: okolo 60k
Účel: 95% hraní, zbytek brouzdání po webu
Hlučnost: stačí classic, repro to přehluší :-))
Windows: mám licenci na W11 Professional
Sestavení: nechám na eshopu
Monitor: před rokem kupovaný LG 27GP850P-B
Periferie: vlastním
Overclock: neplánuji

Očekávám, že nová sestava by mohla vydržet zase dalších 10 let, než dojde k obměně za komplet novou.

Nyní k tomu, co jsem se během posledních měsíců snažil co nejlépe dát dohromady, ale určitě očekávám diskusi, že půjde něco vyměnit za lepší/levnější kousky ;-)

https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... 76A687D632

CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D - prozatím (i teď) byl pro mě brzdou a "nutností" výměny PC procesor, sahám proto po aktuálně nejlepší herní variantě (přechod od Intelu)

GPU: GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti GAMING OC 16G - chci zůstat u zelených, ceny už se celkem uklidnily, rád si užiju technologické vychytávky. Aktuálně frčím taky na Gigabyte a úplně bez problémů, proto bych rád u značky zůstal. Tenhle model mi parametry (hlučnos/teploty/výkon) vycházel nejlépe.

MB: ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI - tady jsem (možná zbytečně) vybíral docela dlouho. Chipset bych zachoval B850. K téhle konkrétní (momentálně jedu na MSI) jsem se uchýlil kvůli výstupům na zvuk (mám 5.1 sestavu a potřebuju do toho prostě narvat 3 Jacky - bez nutnosti vést kabely někde hnusně zepředu do case :-D ). Alternativy pak byla např. MSI PRO B850-P WIFI)

PSU: MSI MAG A750GL PCIE5 II - oceňovaný v různých recenzích, měl by mít vše co moderní PC (s možností případných upgradů časem) vyžaduje

RAM: Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Vengeance Grey EXPO - tady jsem nad ničím moc nedumal a šoupnul tam nějaké 32GB za celkem rozumnou cenu

SSD: Samsung 990 PRO 1TB + Patriot VIPER VP4300 Lite 2TB - menší disk na OS + odkladiště (fotky, hudba), větší na hry. Původní myšlenka byla vzít 250-500GB M2 na OS, 1TB obyč SATA na data a (prozatím) 1TB M2 na hry. Když jsem ale porovnal ceny, vychází to takhle asi nejlépe.

CASE: Fractal Design Meshify 2 Black Solid - tady celkem tápu. Koukám na pěkný design (není prioritou, prosklení netřeba, PC stejně bude sedět někde za monitorem/pod stolem) a nějakou lepší ochranu proti prachu. Alternativou byla Fractal Design North XL Charcoal Black ve stejné cenové hladině či Corsair FRAME 4000D Black (doteď mám Corsair R300) - levnější, asi horší varianta?

Chladič CPU: Noctua NH-D15S - tady taky nevím, jestli nejde o zbytečný přestřel a nešla by ušetřit klidně tisícovka třeba za nějaký např. Endorfy Fortis 5 Dual Fan. Rád si nechám poradit

Snad jsem takhle nic nevynechal, těším se na nějaké rady a náměty, co případně upravit, děkuji předem :-)
Pabouk1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 7. 2025 07:44

Rozpoctova hladina okolo 60k uz je velmi blizko k plnohodnotne LowNoise sestave, staci jen malinko pridat na zdroji a vzit kvalitnejsi GPU. Trochu usetrime onim uz zminovanym Fortisem a jsme skoro tam. Prodrazuje to jen nutnost desky s temi zvukovymi vystupy.

Ja osobne integrovanou zvukovku nikdy nepouzival. Kdysi desky zvukovku vubec nemivaly (90. leta minuleho stoleti) a kdyz uz se integrovany zvuk nekdy v novem mileniu objevil, byly s tim (a dodnes jsou) pouze problemy. Napriklad ze v tom "kvika" pri kopirovani na exterak, pri stahovani z netu ... a nekomu i pri pohybu mysi. Presne proto jsem mival zvukovoz kartu vzdy dedikovanou a postupem casu jsem presel k recieveru - z PC mi lezou jednicky a nuly, ktere dekoduje az reciever.

BTW neco na zpusob levneho externiho reseni existuje i do USB. To z PC tez lezou jednim dratem digitalni data a az nekde vedle subwooferu, nebo kam na reprosousteve zapojujes ty tri analog draty, mas polozene tohle: https://www.tsbohemia.cz/creative-sound ... x4_d523599 a pripojene treba jen pres kratke, treba 20cm analog dratky. Ale zpet k tematu.

-

63.571,- Kc

Po uprave chlazeni graficke karty, ktere lze provest bez vlivu na jeji zaruku, a po odbornem odladeni pujde o kompletne LowNoise sestavu.

9800x3D
32/3600
1+2TB
5070Ti/16

Vykonove dnesni QHD ideal, hlukove po odladeni tiche tak, ze vedle PC muze nerusene spat Tva draha polovicka. (Nemuze, budilo by ji zurive klikani...)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Pabouk1 1. 7. 2025 22:24

Díky za reakci. Jak jsem už zmínil, určitě necílím na LowNoise (tuhle diskusi jsme řešili už před těmi 10 lety :-)) ).

Ad zvukovka - nejsem žádný úchyl na kvalitu zvuku a myslím, že integrovaná mi postačí. Do aktuálního PC jsem právě kvůli výstupům přikupoval interní zvukovku od SoundBlaster a ty ovladače a SW k tomu jsou fakt peklo. Hodně dlouho jsem si s tím hrál a nadával u toho, než se to podařilo obstojně nastavit. Externí, jak píšeš, by bylo řešení, ale za mě spíš vyhozené 2-3 tisíce, kdy trošku kvality navíc asi úplně neocením.

Ad grafika - porovnal jsem testy zmíněné ASUS a mnou vybrané GIGABYTE. No nedělal jsem nějakou ultra rešerši, ale vyšlo mi, že ASUS je sice tišší, ale výkonem pokulhával o nějakých 5-10% (testy samozřejmě nemusí být přesné) - to si nemyslím, že za těch pár decibelů stojí...

Ad zdroj - není ten doporučovaný totální přestřel? Na sestavu by měl v klidu stačit 750W a nemyslím, že se mi "vyplatí" brát 1250W monstrum jen kvůli tomu, že by bylo trošku tišší... Jako alternativu jsem měl vybraný Be quiet! PURE POWER 12 M 750W, ale oproti tomu MSI jsem se nedočetl, jestli podporuje ATX 3.1 a PCIe 5.1 (popravdě nevím, jestli je pro mě relevatní, ale v recenzích to bylo bráno jako plus - zvlášť když je ten MSI levnější)

Ad MB - zítra zkusím ještě podumat a kouknout. Na mé vybrané jsem +2k oproti tomu, co doporučuješ...

Pár drobných úprav jsem v sestavě udělal - výměna chladiče CPU za levnější Fortis, 1TB "systémový" SSD vyměněn za levnější variantu (EVO vs PRO - zůstanu u Samsungu díky dobrým zkušenostem), doplněny dva větráčky na skříň - dobrý point.
Jen otázka - jak ideálně udělat rozložení větráků? 3 vpředu, 1 vzadu nahoře, 1 vzadu? Dle pár videí, co jsem sledoval o flow vzduchu, bylo občas kontraproduktivní dávat 2 větráčky nahoru.

Každopádně po drobných úpravách jsem se dostal na 60 521,- kaček, za mě cíl prakticky splněn :)
Pabouk1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 7. 2025 22:35

Deset let je dlouho na to, abych si neco pamatoval. :)

Externi delal skvelou Axagon, stalo to sedm stovek. ADA71 se to jmenovalo myslim. Ale je EOL.

Asus urcite vykonem nekulha - ma dva modely, OC a bezOC. Ale frekvenci si doladis.

Zdroj je rezerva pro ticho a spolehlivost. Plati zde prima umera. Spotreba 3000W zdroje a 300W zdroje bude se stejnymi komponentami stejnych 150W. Jestli tam bude 5W rozdil, je to moc.

Ventilatory hlavne NEKOMBINUJ ruzne druhy.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Pabouk1 2. 7. 2025 21:36

Ještě ten MB a nutnost mít tam ty výstupy na zvuk zvážím a kouknu teda.

Je možné, že jsem koukal na tu "horší" variantu, našel jsem jen narychlo nějakou recenzi, zkouknu lépe až bude chvilka :-)

Nekombinovat ventilátory ve smyslu výrobce nebo velikostí? Ta skříň, co mám vybranou, je dodávaná už s "nějakými" 3x140mm ventilátory. Zase mi přijde zbytečné vyhazovat je, když už tam jsou a cpát tam jiné dokoupené. Má pak vůbec smysl (předpokládám, že asi ano) dokupovat další 2 kousky?
Pabouk1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 7. 2025 21:55

Vyhodit nemusis - darujes, das od 1,- Kc na deset dnu na Aukro ... a nahradis.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 7. 2025 01:44

Dnes už ty integrované zvukové karty nejsou vyloženě špatné. Rušení už také ošetřili a co se týče 5.1 výstupu, tak to myslím už mají všechny, které mají alespoň 3 jacky - dle zapojení se využije i mikrofonní vstup. Tedy třeba GIGABYTE B650 UD AX a podobně.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 7. 2025 13:12

No ja teda zkousel int. zvuk nedobrovolne u klienta na ASUSu 670 hero (kterou jsem mu nedoporucil, ale chtel ji/ma ji) a "velky spatny". Externi SSDcko, resp. Axagon box s KC3000 uvnitr a hvizdilo to pri presunu dat jak pominute. Druha cast pravdy je, ze analog nestinene kabely k reprakum mel pres tri metry. Treti cast pravdy je, ze s obyc ADA-71 mohl mit 3m USB + par cm analog a mel by klid.

Jak je to u jinych desek moc nemohu soudit, jak rikam, nepouzivam to a striktne to nikomu nedoporucuji.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 7. 2025 15:17

V tomto případě je vina na straně použitého ALC4082 - nechápu výrobce, že desku osadí výbornými komponenty, odstíní a izoluje PCB, jen aby to celé zabil připojením na USB rozhraní.
Přitom změnou čipu za ALC1220 dostane stejné parametry, ale s přímým připojením na sběrnici (standard HD audio) mimo USB a ostatní periferie.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 3. 7. 2025 16:40

Az tak? Ja detaily nezkoumal, ale toto mne prekvapilo. Fakt "velky spatny" ten zvuk.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Pabouk1 3. 7. 2025 21:51

Tak jo, seznam jsem updatoval na aktuální podobu:
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... 76A687D632

Udělal jsem malou rešerši ohledně stock větráků v Meshify 2 a ač spousta lidí psalo, že dostačuje, nakonec jsem se rozhodl že koupím za 800 pack 5x ARCTIC P14 PWM PST větráčků a hodím je tam místo stock varianty (3 vpředu, jeden dozadu, jeden nahoru dozadu).

MB nakonec asi nechám zvolenou ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI (ač wifi plánovat nevyužívám) - dala by se určitě vzít i nějaká levnější, ale tahle splňuje to, co potřebuju, a žádný přešlap vedle by to být snad neměl. Připlácím si max 1-2k za tuhle variantu, no.

Takže jediný brouk v hlavně (mimo dnes vyprodaného Samsung 990 EVO Plus 1TB) mi stále vrtá ohledně GPU :idea: Snažím se tu dolovat nějaké zkušenosti a porovnávat vlastnosti mezi vybranou GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti GAMING OC 16G a zmiňovanou ASUS TUF GeForce RTX 5070 Ti O16G GAMING (tady je asi trošku matoucí název, kdy někde udávají jako ASUS TUF GeForce RTX 5070 Ti 16GB GDDR7 OC Edition a jinde jako O16G... :hm ).
2k navíc oproti GIGABYTE nejsou tolik, ale dostanu za to opravdu nějakou vyloženě přidanou hodnotu? O kousek lepší provozní vlastnosti s maličko menším výkonem (nižší takt). Momentálně jsem s Gigabyte 10 let naprosto spokojen, tak abych zbytečně nešlápl jinam (což ale asi nehrozí).
Pabouk1
Kolemjdoucí