Stránka 1 z 2

PC na router/firewall + kde sehnat v Praze?

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 14:55
od epidem
Zdravím,
chtěl bych si udělat domácí router/firewall z nějakého starého PC. Myslím, že by mohlo stačit nějaké Pentium 133 MHz s 16 MB paměti a výš. Klidně bez disku. Nevíte, kde něco takového v Praze koupit (samozřejmě za co nejnižší cenu)? Běžet by na tom měl linux. Myslíte, že by do nějaké takové staré šunky šel dát nový velký disk (řekněme 160 GB) a udělat z toho i zálohovací server? Bude to pod linuxem korektně fungovat?

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 14:58
od .ParadoX.
jj pojede to v pohode, mrkni treba na http://www.aukro.cz a nejakou dobrou aukci, starsi pc za par supu.... nebo http://www.pcskonto.cz tam jsem kdysi koupil levne starsi pc na router.... 8)

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 15:04
od epidem
Raději než na inzerát bych chtěl nějakou firmičku prodávající repasované počítače. To pcskonto má asi pobočky jenom v Ostravě a Olomouci. Potřebuju pražskou firmu. Stejně dík za snahu :-)

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 15:14
od epidem
Ještě mě napadlo, že jsem to možná zbytečně omezil jenom na PC. Může to být i Apple nebo cokoli, do čeho se dá dát síťová karta a velký disk..

Re: PC na router/firewall + kde sehnat v Praze?

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 15:18
od JIV
epidem píše: Myslíte, že by do nějaké takové staré šunky šel dát nový velký disk (řekněme 160 GB) a udělat z toho i zálohovací server? Bude to pod linuxem korektně fungovat?r/quote]


asi by sa to podarilo aj zapisovat na setkych 160gb ale neveril by som sunke ktora ma robit taku dolezitu vec ako zaloha...na to sa davaju novsie pc

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 15:23
od epidem
Myslíš že by ten počítač mohl poškodit ten disk? Když odejde počítač a disk přežije, nic se neděje, přendám do jiného. Je to jen domácí zálohování. Důležité věci zálohuju vždy na několik geograficky a logicky oddělených míst :-) Sem chci ukládat takové věci, které už s největší pravděpodobností nikdy nepoužiju a je zbytečné to mít v notebooku..

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 15:30
od czeenda
já reším router pomocí klasického routeru, tj krabicka s 1x WAN vstupem a 4x LAN, který umožní připojit až 4 pc které zdílejí jednuWAN IP adresu. IP adresy jednotlivých počítačů pak mají adresy
192.168.1.1 až 192.168.1.4; jenž fungují jako domáci LAN.

btw mam jen problém s ftp serverem, který si chci zařídit - nevím, jak nasměrovat WAN IP na LAN IP jednoho z pc, nevíte jak na to?
myslel sem koupit jedno starší pc které by fungovalo jako server
a na něj by byl připojen router a na router už jen LAN počítače,
mate s tím někdo zkušenost?

Riesenie...

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 15:36
od smide
Cafte.Mam router ASUS WL 500 a ten dokaze vsetky tieto veci ako firewall,DNS a pod.a dokonca aj shapping.A mimochodom ma vstup na USB kde staci pichnut velky disk (v mojom pripade 80GB v prenosnej krabici za 1 000.-sk) a funguje ako FTP server. :) http://www.wl500.info je forum venovane tomuto fasa routeru. :idea:

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 15:38
od cache
czeenda: v nastaveniach routeru, port forwarding, bolo to tu uz niekolko krat, hladaj.

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 15:38
od smide
A este aby som nezabudol .Toto riesenie ma este dve vyhody.Maly HLUK resp tagmer ziadny a nizka spotreba ako pri pouziti PC. :-B

Re: Riesenie...

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 19:32
od epidem
smide píše:Cafte.Mam router ASUS WL 500 a ten dokaze vsetky tieto veci ako firewall,DNS a pod.a dokonca aj shapping.A mimochodom ma vstup na USB kde staci pichnut velky disk (v mojom pripade 80GB v prenosnej krabici za 1 000.-sk) a funguje ako FTP server. :) http://www.wl500.info je forum venovane tomuto fasa routeru. :idea:


Určitě pěkné řešení a v podstatě i za přijatelnou cenu, ale pro mě není dost flexibilní. Potřebuju přístup přes ssh, sftp a spoustu dalších opičáren (typu v nastavenou dobu začni něco stahovat, můžu k tomu připojit bezdrátová sluchátka a mikrofon, rozjet na tom rozpoznávání a syntézu řeči a dávat tomu hlasové příkazy např. přečti mail, přehraj mp3 a další veselosti).

Nějaký typ, kde takový počítač sehnat by tedy nebyl?

PC

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 19:37
od OndraZX
Ja kupuji v Ostrave v http://www.aramex.cz v Praze je urcite neco podobneho. Vyhoda je ze jsou to znackove pocitace DELL,HP, IBM atd., takze snesou opravdu dost. Sam jsem kupoval cca 20PC ktere jedou v dilenskem provozu - bez poruch. A zaruku 6mesicu vam pri prodeji na inzerat nikdo neda.

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 19:52
od epidem
Určitě v Praze něco je, ale googlením nacházím povětšinou firmy z Moravy (hodně Brno) a ty pražské, které najdu jsou povětšinou předražené nebo předimenzované. Chci něco do 1000 Kč, třeba i bez disku, cd-romky, disketovky a grafiky. Ale USB by to mít mohlo.

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 22:04
od smide
caf na slovensku to predava omnico ale v cz bohuzial niesu. :-/ Inak mam doma jedno 300 MHz AMD akludne ti ho darujem ale byvam pri BA :mrgreen:

Odeslat příspěvekNapsal: 24. 10. 2005 22:34
od epidem
smide : tak to je zákeřné :-), ale pozor mám spoustu kamarádů-Slováků a pochybuju, že se mezi nimi nenajde žádný z BA, který by mi to mohl přivézt :P 8) :lol: :wink: