Nová sestava s AM5 do staré skříně kvůli externím pozicím

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Vaclav Mates 11. 4. 2025 01:21

Prosím místní experty o radu a předem se omlouvám za dlouhý text.

Rád bych zachoval původní skříň Akasa Eclipse-62.
Důvodem jsou následující externí pozice:
- optická mechanika 5,25
- čtečka paměťových karet 3,5
- dopředu vyvedená záslepka se SATA datovým kabelem a napájením - nejlepší vychytávka, kterou využívám nejčastěji kvůli archivu na množství klasických plotnových disků. USB redukcí s externími napájecími adaptéry mám několik, ale ve srovnání s přímým SATA připojením je to opruz

Plánuji koupit:
R5 7500F
Freezer 36
Gigabyte B650 Aorus Elite nebo Gaming
Gigabyte RTX 4060 Gaming OC

Využití:
50% net, office
30% katalogizace fotek a videí (žádná složitá editace)
10% editace videa
10% 1080p gaming Fortnite, Minecraft, GTA V

Možnosti skříně
Skříň má vzadu nahoře pozici na 12 cm ventilátor a nahoře zdroj RM750x. To by mohlo na výfuk ven s průvanem z Freezeru stačit. Ale tuším, že omezující bude nasávání jen jedním 12 cm ventilátorem vpředu dole.

Co myslíte, když dám dopředu nějakou lepší 12 cm Noctuu, bude to stačit při rozumných otáčkách?

Nebo je to hloupost a musím vybrat jinou skříň s alespoň dvěma ventilátory vpředu?
Pop Air jsem zavrhnul kvůli neexistenci prachových filtrů vpředu. R2 XL už je moc velká. Define 7 případně R6 mi vychází jako jediné řešení. Tu jednu 5,25 pozici bych využil na kombinovaný panel čtečka + SATA port. Ale už je to s panelem cca 6 tisíc navíc a mechanika pořád zůstane bokem. Samozřejmě na druhou stranu celkové ticho s novou skříní ocením. Určitě hlučnou potvoru domů za každou cenu nechci. I stávající skříň mám vylepenou ztišovací hmotou.

Ještě jsem uvažoval o tom vzít místo AM5 celkově chladnější Intel 12400F. Výkon by mi asi stačil a s nemožností upgrade bych se musel smířit. Ale nevím, jestli ten rozdíl v teplotách by byl až tak velký a přecijen už je to asi v dnešní době nerozum.
Vaclav Mates
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 4. 2025 09:32

https://www.tsbohemia.cz/fractal-design ... ck_d207723

Prachove filtry & odhlucneni & 2x 5,25 & prijatelne rozmery.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Vaclav Mates 11. 4. 2025 09:54

Díky moc za tipy. Chápu to tedy tak, že se starou skříní už se nemá smysl trápit.

Ta Be quiet vypadá zajímavě. Projdu si detaily.

Na R5 jsem zapomněl. Myslel jsem, že už se neprodává. Když už teda budu řešit výměnu, je velký rozdíl ve kvalitě / komfortu / cable managementu mezi Define R5 a Define 7?
Vaclav Mates
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 11. 4. 2025 11:31

Stara skrin - kdyz to osadis P12 PWM PST nebo noctuou, tak by to mozna fungovalo. Ale pocitej s tim ze otacky by obzvlaste pri GPU zatezi mely byt na max, takze na ticho zapomen. Jeste bych vyriznul pilkou na zelezo jakoukoliv mrizku ktera omezuje prutok vzduchu.

Pokud chces ticho tak bych sel jedine do Fractalu, R5 je super skrin za dneska fajn penize. Existuje i low cost alternativa - R4 nebo R5 z druhe ruky, na bazosi aukru atd se najit daji. Osadis to P12/P14 PWM PST a mas klid (ticho a cisto).
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 11. 4. 2025 12:07

Jj, ty prachové filtry u R5 jsou plus. Koše na disky lze snadno vyjmout.
https://support.fractal-design.com/supp ... m-hdd-cage
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 4. 2025 12:24

R5 za mne patri k tomu nejlepsimu, co kdy Fractal vyrobil. Koupil bych novou ... a dal bych do ni jako chlazeni Noctua Redux P14 1300 1200PWM, dame tomu 2x predek in a zadek+strop po jednom out. A ziskas nesmrtelnou skrin, ktera Ti vydrzi minimalne dalsich deset roku.
Naposledy upravil KineCZek dne 11. 4. 2025 20:02, celkově upraveno 1
Důvod: oprava

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Vaclav Mates 11. 4. 2025 15:19

Rozhodnuto, jdu do R5.

Děkuji moc všem za tipy. Přesně tyto informace jsem potřeboval. Jste fakt dobří, že se fóru tak věnujete.
Vaclav Mates
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 4. 2025 17:32

Konicek ... kazdy mame nejaky. A pro mne je to HW a par chvil uz i forum.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Vaclav Mates 11. 4. 2025 18:25

Promin Kine, ty Reduxy myslels "NF-P12 Redux-1300 PWM" nebo opravdu P14 1300? Ty jsem totiž nikde nenašel

Bohulibý koníček ;-)
Vaclav Mates
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 4. 2025 20:01

P14 1200 PWM. Promin, preklep. Opravil jsem tez v puvodnim postu.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Vaclav Mates 11. 4. 2025 23:15

Bezva. Mockrát děkuji!
Vaclav Mates
Kolemjdoucí