Chlazení skříně SilverStone SUGO SG13B-Q

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod tramin 8. 2. 2020 10:14

Zdravím,
mám výše uvedenou skříň s následujícími komponenty
https://www.czc.cz/amd-ryzen-5-3400g/264416/produkt
https://www.czc.cz/asrock-fatal1ty-b450 ... 82/produkt
https://www.czc.cz/intel-ssd-660p-m-2-1 ... 87/produkt
https://www.czc.cz/noctua-nh-l9a-am4/225365/produkt
https://www.czc.cz/be-quiet-pure-power- ... 72/produkt
https://www.czc.cz/crucial-ballistix-sp ... 06/produkt
https://www.czc.cz/sapphire-radeon-puls ... 50/produkt
a mám problém s vysokými teplotami hlavně zákl.desky.Již po pár minutách přehrávání filmů
(4K UHD s madVR a vysokým bitrate)teplota stoupá na 80 stupňů a zároveň se zvedají otáčky ventilátoru a tím i hluk.Nevím,jestli by to vyřešilo přidání ventilátoru do skříně,nebo nějaká perforace(někde jsem to kdysi na netu viděl,ale už to nemůžu najít),nebo vodní chlazení.Dík za každou radu.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 8. 2. 2020 10:40

Jestli to má sloužit jako HTPC, tak:
1. Na co tam máš tu dedikovanou grafickou kartu? Na přehrávání filmů by měla v pohodě stačit ta integrovaná v APU. Odebrání zbytečné grafiky by dost razantně snížilo teplotu uvnitř case.

2. Pokud to je HTPC, není R5 3400G overkill? Mohl by ti stačit levnější R3 3200G, popř. Athlon 200GE (ten má i poloviční spotřebu).

3. Ta case má místo pro 1x 140 mm ventilátor - pokud ho tam ještě nemáš, doplň.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tramin 8. 2. 2020 17:19

Já jsem si taky myslel,že mi bude stačit iGPU,ale byl to omyl.Když chceš fakt kvalitní obraz z kvalitních zdrojů 4K UHD s HDR,tak musíš mít naistalovaný madVR,(jinak nedostaneš na TV HDR,aktivované na W10 to není ono)a tam musíš mít nastavenou nejmíň střední kvalitu.A to už iGPU nedalo.Proto jsem byl nucen přikoupit grafiku.Teď to mám na střední kvalitu a to mi vždy spadne brada.Ovšem je problém s tím teplem.Grafika nijak nehřeje,jede na cca 45-50 % výkonu a teplota kolem 45 stupňů.Prostě ta skříň je malá a špatně větraná.Když ovšem posunu kvalitu o stupeň výš,tak už je na maximu,což se projeví na obrazu.Kdo nevěří,ať si počte např.tady
https://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=259188 nebo zde
https://forum.doom9.org/forumdisplay.php?f=15.
Jaký ventilátor bys mi doporučil,dík.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 9. 2. 2020 10:57

Poradí někdo vhodný ventilátor do té skříně?Dík
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod cardillaVILLA 9. 2. 2020 12:41

F14 Silent
NF-A14
cardillaVILLA
Junior

Odeslat příspěvekod atti.hombre 9. 2. 2020 12:47

:-) ešte sa dá otočiť zdroj- aby odsával vzduch zo skrine... ale súčiastky v zdroji moc šťastné nebudú... ale pomôže to dosť.
Ryzen5 1600,Asus Prime X370 Pro, G-Skill Flare X 3200 MHz CL14 16GB,Sapphire HD 7750 Ultimate,AMD R7 SSD 240 GB,Sam.840 Pro 128GB + Toshiba DT01ACA200 + Himuro, RM 650x ,Thermaltake Armor Jr... Pentax K-3II Silver Edition
atti.hombre
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tramin 9. 2. 2020 17:56

Od Noctua byste doporučili konkrétně který.Na CZC jich mají ve velikosti 140 mm 12 typů.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 10. 2. 2020 17:39

https://www.czc.cz/noctua-nf-a14-pwm/173032/produkt ? Kolega už tento model výše zmiňoval.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod meda2016 10. 2. 2020 18:54

tramin píše:...jestli by to vyřešilo přidání ventilátoru do skříně...
Tys žádný na frontu neměl..?!

Ještě bys mohl kvůli "uklidnění" teplot procesoru vyzkoušet nastavit napětí v BIOS
OC Tweaker >CPU Vcore Voltage (Offset): -50mV nebo -100mV; tedy zmenšit.
meda2016
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 10. 2. 2020 19:08

Neměl.Nevěděl jsem,jestli bude potřeba.Na napětí se kouknu,dík.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 25. 2. 2020 16:10

Tak jsem přidal větrák(F14 Silent),ale stále to není ono.Zkoušel jsem i snížit napětí,ale při -50mV PC zamrzá a restartuje.Tak nevím,jestli dělám něco špatně...
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 25. 2. 2020 18:15

Zkus s napětím snížit i takty. Třeba jenom o 100-200 MHz. Dost často to dělá hodně a zároveň ztrátu výkonu nijak nepocítíš.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod meda2016 25. 2. 2020 20:47

tramin píše:...Zkoušel jsem i snížit napětí, ale při -50mV PC zamrzá a restartuje....
Mně ve stejné skříni (perforované čelo, doplněný dekl okolo F12) na stejné desce a R3 2200G (box chladič) běhá i s -100mV. Boxový chladič jsem přepastoval na mikrovrstvu. Pravda, je to jen na kancelář a media, maximálně FG Flight Sim bez dedikované GK a s LinuxMint.
Pak jsem to přeinstaloval na W10.
Ventilátory běží v idle na 900ot. Test zátěže R3 je vyhnal na 1500ot při max 62st.C.
meda2016
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 26. 2. 2020 17:25

Tak jsem zkusil podtaktovat na 3500 MHz,ale není to stabilní.Nemám ještě něco udělat s CPU Voltage?Já už nevím,proč to tak hřeje,když je procesor minimálně vytížený...
tramin
Junior


Odeslat příspěvekod meda2016 26. 2. 2020 19:20

Znovu jsem pročetl text
tramin píše:Tak jsem přidal větrák(F14 Silent),ale stále to není ono.Zkoušel jsem i snížit napětí,ale při -50mV PC zamrzá a restartuje...
...a ten zvolený ventilátor (který jediný vhání vzduch) má 800ot jako maximum?
Nahoře doporučili Noctua NF-A14 PWM s max 1500ot.**
Chladič NH-L9 máš slušný ale v té malé skříni se musí činit - Já, naopak od atti.hombre, mám sání zdroje otočené z venku, aby se uvnitř skříně nepraly o přísun vzduchu (Tahají proti sobě).
BIOS umožňuje nastavit profily ventilace, a také nastavit manuálně. Jak to vlastně máš pro zkoušku teplot v BIOS nastavené?
30℃= 86℉ - Nepřekoukl ses? Čím měříš?
**/EDIT: Levnější Arctic F14 PWM umí 1350ot.
meda2016
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 27. 2. 2020 10:35

Chladič jsem vybral jeden ze dvou doporučených od @cardillaVILLA.Takže to už měnit nebudu.Otáčky jsem mu nastavil na maximum,takže jede na 800-830.Spíš nechápu,proč mám vysoké teploty (cca 45)hned po zapnutí PC.Dívám se v BIOS,Ryzen master,nebo HWINFO.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 27. 2. 2020 12:00

Já myslím, že si @cardillaVILLA neuvědomil, že tahle skříň má jen jediný ventilátor. Něco odsaje GK (i když může brát i z levého perforovaného okna) a něco odsaje zdroj, pokud sosá zevnitř, potom těch 800ot není moc. Jak jsem psal, mám v idle cca 900 (teplota do 35℃) a při zátěži 1500ot (teplota asi 62℃ HWINFO). Zatěžoval jsem CPU-Z Stress CPU a Unigine Heaven, mám ovšem grafiku v R3 2200G a ten nemá takové výkony jako tvůj PC.
meda2016
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 27. 2. 2020 12:50

No prostě potřebuji snížit výkon CPU,protože ho nevyužiju.Při nastavení chroma upscaling na NGU medium v madVR jede GK na 60%,CPU na 4%.když zkusím high,tak GK už nestíhá,ale procák jede pořád na nejnižší výkon.Pak by se měla snížit i teplota.Jenže nevím,jak na to,aby to bylo stabilní.S BIOS od AsRock nemám žádné zkušenosti...
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 27. 2. 2020 15:57

Poslední dotaz na skříň - máš tu s děrovaným čelem na obrázku vlevo, nebo máš tu s plným čelem vpravo?
https://cdn.alza.cz/ImgW.ashx?fd=FotoAd ... 13&i=1.jpg
meda2016
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 27. 2. 2020 16:14

Bohužel tu vpravo,s plným čelem...
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 27. 2. 2020 18:16

Sešlo se ti několik nevhodných kombinací. Moc malá skříň na tvou sestavu CPU (APU) + GK, ventilátor jen 800ot. a málo propustné čelo skříně (což bude hlavní). Také tu někde psali kolegové, že na některých deskách AMD je problém u 3. generace Ryzen snižovat takt v idle. (Napraví snad nový BIOS, zas potíž v Linuxu.)

Jako zkoušku bych sundal čelo (2+2 šroubky), vyklopil (drží stále kablíky tlačítek, LED a USB), díry vedle F14 bych zevnitř zakryl - a vrátil ten plechový kryt. Jestli ta teplota bude nižší ...s pokusně vyklopeným čelem.
meda2016
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 28. 2. 2020 14:23

Spíš si říkám,že zkusím povolit a trochu posunout dozadu horní kryt.Otázka,jestli se nezvýší vibrace.A stejně asi dám dotaz do sekce procesorů na snížení frekvence.Je zvláštní,že ani na netu jsem nic nenašel...
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 28. 2. 2020 15:48

Pokud posuneš tzv horní kryt (tedy celý plechový kryt), uteče ti ventilátorem vháněný chladný vzduch a nenacpe se do skříně. (Místo aby prošel skříní kolem chladičů a kaskády). To bude stejný efekt, jako bys snížil otáčky ventilátoru.
meda2016
Junior


Odeslat příspěvekod cadworker 28. 2. 2020 20:12

meda2016 píše:Sešlo se ti několik nevhodných kombinací. Moc malá skříň na tvou sestavu CPU (APU) + GK, ventilátor jen 800ot. a málo propustné čelo skříně (což bude hlavní). Také tu někde psali kolegové, že na některých deskách AMD je problém u 3. generace Ryzen snižovat takt v idle. (Napraví snad nový BIOS, zas potíž v Linuxu.)

Jako zkoušku bych sundal čelo (2+2 šroubky), vyklopil (drží stále kablíky tlačítek, LED a USB), díry vedle F14 bych zevnitř zakryl - a vrátil ten plechový kryt. Jestli ta teplota bude nižší ...s pokusně vyklopeným čelem.


Má tam Zen+

-- 28. 2. 2020 19:23 --

Osobně bych střelil skříň v bazaru a vybral vhodnější. Grafiku podtaktovat a podvoltovat atd.
cadworker
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 29. 2. 2020 09:28

Grafiku podtaktovat nemůžu,přečtěte si něco o madVR,třeba tady:
https://forum.doom9.org/forumdisplay.php?f=15
rada použít 1030 je taky o ničem.Navíc ta GK vůbec netopí,i na maximálním výkonu jsem někde na 55 stupních.
madVR je bohužel jediný způsob,jak dostat z PC HDR(HDR přes W10 je prakticky nepoužitelné).
Spíš bych potřeboval poradit,jak podtaktovat a podvoltovat CPU...
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod cadworker 29. 2. 2020 11:32

Jestli je CPU málo vytížené, jak píšeš, tak snad netopí, ne?Problém byl s teplotou desky, jestli si vzpomínám?
cadworker
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 2. 2020 12:36

HDR umí přímo např kodi v HDR android TV. Bez nutnosti utrácet tisíce za další hw.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

PC sestavy hracum i profesionalum na miru - nyni nove i na Facebooku. (KineCZek Work)
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN, Ex-administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tramin 29. 2. 2020 14:20

@cadworker:topila i deska,ale po instalaci větráku je to OK,u procáku ne.Nevím proč.
@KineCZek:a zkoušel si to?Jestli ne,tak si pusť nějaké film s vyšším bitrate(nad 50 Mbps).Uvidíš,jak se to bude každou chvíli načítat.To samé Plex server.LAN v TV to prostě nestíhá.
Jinak přiznávám,že je to moje chyba.Měl jsem si celou problematiku nastudovat víc a předem.Bohužel u nás se člověk moc informací nedozví.Pouze na hdclub.sk něco málo...
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 2. 2020 15:29

Zkousim vcelku pravidelne k plne spokojenosti. :) Mozna zalezi na TV, na rozvodech (cat6), routeru, konektivite ... (500Mbit net), ale u mne pohoda.

Hodne muze udelat model TV resp procesor. Nevim, nejsem v tomhle oboru kovany. Nechal jsem si poradit, co mam koupit => koupil, zapojil a zapomnel. Jsem zvykly delat veci jednou a poradne.

-

K tematu: Pokud se Ti to pece, vymen aspon skrin za perforovane celo. Resp ja bych to udelal cele jinak, zase tolik penez to nestalo, tak to posli (byt s nejakou ztratou) do sveta a postavme to z gruntu. Nebo je to blbost? Cele vlakno poctive ctu a prijde mi to jako snad nejlepsi reseni?

Treba 1650Super kdyz koupis verzi Gaming od MSi a das na ni 2x A9x14 PWM namisto original ventilatoru (delal jsem, takze mam overene, ze se vejde bez problemu do Node 304 napriklad) ... tim prehrajes uz snad "naozaj cokolvek" a ve spojeni s takovou 9400f (ona i 9100f by stacila) z toho mas neprustrelny stroj. Na procesor das Freezer 34, na intake 2x F9 Silent, outtake F4 Silent, deska podle pozadavku na opticky vystup, ale pokud nepotrebujes, staci bohate B365M-ITX/AC ... nejake NVME na system a nejaka pamet - to uz budes mit. Zdroj vezmes RMx 550 a mas vystarano na x let.

Zase o tolik vetsi to nebude, spotreba porad v cajku a hlucnost? Ta zalezi jen jak si to odladis. Ale jde udelat "jako vypnuta" i v zatezi. Vsechno toto je bambilionkrat overene a proverene.

-

AD undervolt a underclock ... ne kazdy BIOS to podporuje. Nemluvim ani tak o modelech desek (ikdyz take vliv maji), ale ruzne verze BIOS s ruznymi AGESA se chovaji jinak a nektere funkce se objevuji a skryvaji mezi jednotlivymi verzemi. Tohle je duvod, proc AMD nemam uplne rad - NESPLNUJE to mou zakladni podminku, a sice "plug in and forget" ... proste "udelam to JEDNOU ... a PORADNE". Proto stavim na intelu, ktery tuhle podminku splnuje.

PS:
Ucelem prispevku NENI premerovani p*ndiku.
Ucelem prispevku NENI pokus o "debatu" zda modrou ci zelenou.
Ucelem prispevku NENI propagace zadne znacky.
Ucelem prispevku NENI pokus vytvaret jakekoliv dogma.
Ucelem prispevku NENI zadna osobni narazka - pokud to tak nedej Boze vypada, jde o cistou nahodu.

Ucelem prispevku JE pouze vyjadreni vlastniho osobniho nazoru na dane tema.

___
Pardon za delsi text.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

PC sestavy hracum i profesionalum na miru - nyni nove i na Facebooku. (KineCZek Work)
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN, Ex-administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tramin 1. 3. 2020 10:22

Tak to si první,kterému to funguje co vím.A řešil jsem to jak u nás(www.xbmc-kodi.cz),tak venku(forum.kodi.tv).Lucky you!Síťovka v TV to prostě nestíhá.Jinak pro upřesnění mám Philips OLED 804.
Ta navrhovaná sestava je určitě OK,ale já jsem limitovaný místem,takže tam větší case než mám prostě nedám.Takže napřed zkusím pohledat někde bazar,jestli nebude ta s perforovaným čelem a vyměnil bych jen to čelo.
tramin
Junior

Odeslat příspěvekod tramin 4. 3. 2020 10:54

Ještě mě napadlo úplně vyříznout tu perforovanou část skříně nahoře.Mělo by to nějaký efekt?Vzhledově to nevadí,protože by to nebylo vidět,viz zde:
https://screenshot.cz/LJPAD/
tramin
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků