Ztišení GTX1660S

Skříně a zdroje, úpravy počítačových skříní, chlazení, odhlučnění

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod mochr 12. 12. 2024 06:15

Po sestavení nového PC, které je při normální práci tiché (až jede CPU na 100% tak řve) mě začal vadit hluk z grafické karty :-D . Měli jste pravdu... ticho je návykové. https://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=932&t=1338699
Docela uvažuji že bych tam to chlazení předelal, přece jen ty maly vrtulky točí snad 3500ot/min a přes ovladač se je podařilo stáhnout jen na cca 1200ot/min, což je i tak slyšet. Kdybych si vytiskl nějaky futral a dal tam 2x120 určitě to bude lepší. Když použiju 120 fany z bedny ( Define mini C), bude to urcite o dost lepsi. hluk pri hrani az tak nevadi...
Kam ale větráky zapojit, zpět do grafiky misto puvodnich?
od desky ASrock je v Atuning sledovani teploty podle GPU - to ale bere teplotu GPU z procesoru?
Obrázek
fan.PNG

neco v takovem stylu:

edit:
nasel sem toto: https://github.com/Rem0o/FanControl.Releases a vypada to teda uzasne, tady by to slo zkombinovat, snimat teplotu gpu a vetraky ridit z desky CHASSISFAN , ma s tim nekdo zkusenost?
Přílohy
fa1.PNG
Alcatel 303-> Nokia 3120->Nokia 6151-> Nokia 5230->Nokia E7 Belle->Nokia Lumia 920->Redmi 4X->Poco X3
Felicia 40kW -> Passat B5 85kW -> Octavia II 77kW
mochr
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 12. 2024 09:44

Vsechno potrebne jsem uz na foru popisoval x-y-krat, ale shrnu to i Tobe:
  • Zpet do GPU to jde pres rozdvojku + redukci
  • Ventilatory dej https://noctua.at/en/nf-b9-redux-1600-pwm
  • 3D tisk nahradi stahovaci pasky (svazenky)
  • FanControl je viable option, v tom pripade do desky a korektne nastavit konektor/zdroj teploty
  • ASR utilitu neznam, nepouzivam

120mm fan nemusi byt vzdy vyhra. On vypada velky, ale velky neni vzdy lepsi. Jde o staticky tlak a odpor vzduchu, zjednodusene Ti 90% vzduchu utece "dirama" okolo. Pro optimalni fungovani vetrak NEMA vyraze presahovat pres pasiv.

Ja sam se teto problematice - skladani supertichych pocitacu - venuju uz pres ctvrt stoleti ... neco malo o tom uz snad vim.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mochr 12. 12. 2024 10:11

Díky, větráčky objednaný.
s 3D tiskem si rozumím, tak nějaky futral si namaluju. pasky sou super,ale vypadaji tak nejak zvlastne :-D
zkusil bych to zapojit pres ten fancontrol, vypada to moc hezky.
Alcatel 303-> Nokia 3120->Nokia 6151-> Nokia 5230->Nokia E7 Belle->Nokia Lumia 920->Redmi 4X->Poco X3
mochr
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 12. 12. 2024 16:56

KineCZek píše:Ja sam se teto problematice - skladani supertichych pocitacu - venuju uz pres ctvrt stoleti ... neco malo o tom uz snad vim.

Zkoušel jste někdy tunely pro směrové vedení vzduchu? Svého času jsem používal černý plast pro "rozpůlení" interního prostoru pro horní CPU část a spodní GPU. Docela to pomáhá, ale skříň nesmí být typu mesh.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 12. 12. 2024 17:35

Custom TUNEL: Vidím osm supňů dolů. Spodní a vrchní jsou teď IN, přední a zadní jsou teď OUT. Čtyři tunely.
...
Nabízí se mi otázka, proč nenechat klasické rozmístěni a jediný obloukový přemosťující "tunel" neudělat z (zde specifické) GK do horního prvního ventilátoru OUT, který je často parazitem na příváděném vzduchu zepředu nahoře.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 12. 2024 17:37

To se přiznám, že jsem nezkoušel.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod mochr 16. 12. 2024 16:48

tak vetracky dorazily, futral namalovanej a vytisknutej a zda se ze to funguje. Neni to sice zadna miss gpu, ale ucel splnila. Kabliky jsem mohl dat z druhe strany aby vedly po desce a nebyly tak moc videl. napichnuto do zakladni desky a ovladano pres Fan control. rychly test byl OK, teploty 80°C a hluk mnohem menší.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
mochr
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 16. 12. 2024 22:22

To muselo dát práce, a přitom...
Ale vážně, pašák.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 17. 12. 2024 10:45

Pěkné DIY. Škoda, že si neudělal pár fotek složené karty s novým blokem ventilátorů před namontováním do skříně.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FILIPFJ 17. 12. 2024 14:28

Samodomo práce se 100% cení, ale mě se asi víc líbí jen ventilátory a obyčejný stahovací pásky :)
FILIPFJ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mochr 17. 12. 2024 16:28

tak tady jeste fotky kdy je nasazene na grafice.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
mochr
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 12. 2024 19:28

Prve jsem si toho nevšiml, ale u další verze (pokud někdy bude) zvažte upevnění ventilátorů zespod, tedy tak, aby nebyly viditelné šrouby na horní straně. Klidně vytištěnými packami pro zacvaknutí (plus gumové podložky).
Přílohy
gpu_print.png
Emil Pastelka
Junior