Ahoj,
po letech jsem se přemohl k tomu, že převedu rodinné záznamy na VHS do digitální podoby. Teda spíš jen jednu VHS, ostatní (tu druhou :o) už mám. Obojí je původně nahrané na nějakou kameru Panasonic s Mini DV kazetami. Z kamery jsem to přehrával na VHS, u té první VHS už jsem to nestihl nahrát taky do PC a ty MiniDV jsem přemazal jiným záznamem, u záznamů z té druhé VHS jsem to pak nahrál do PC přímo z kamery. Videorekordér funfuje i po těch letech.
Abych dostal obraz do PC, tak jsem použil redukci SCART na HDMI
https://www.datart.cz/redukce-hama-av-p ... cerna.html
a ještě Premiumcord videograbber
https://www.alza.cz/premiumcord-hdmi-ca ... 592556.htm
Tyhle obě věci fungují bez problémů.
Jako oříšek se ale ukázalo, v jakém programu to vlastně provést. VHS má rozlišení 720x576. Na pomoc jsem si vzal AI, kde mi radila, jak to mám vlastně provést. Jeden způsob jsem zvládl sám, ve VLC playeru jsem dal jako vstup ten Videograbber a když jsem na obrazovce viděl, že to video běží, tak jsem prostě zmáčkl tlačítko Nahrávat :o) Tenhle způsob měl suverénně nejlepší výsledek ze všech. Jsou tam akorát dva problémy - takhle se to uloží jako AVI v rozlišení 640x480, takže to rozlišení je menší než to původní video a není to tedy jako originál. Ale já ten rozdíl nevidím. Druhý problém je, že ten velký 25GB AVI soubor byl poškozený, resp. VLC hlásilo chybějící indexy. AI mi poradila použít ffmpeg a zkonvertovat to na MP4. To fungovalo, převedeno během chvilky. Obraz vypadá dobře, zvuk není rozjetý oproti videu. Má to správné barvy, má to správný poměr stran, netrhá se to. Sice jsem to ještě nezkouknul celé, ale vypadá to dobře... Trochu mě mrzí ten převod z PALu na 640x480. Ptal jsem se AI, jestli jde nastavit VLC tak, aby po stisku toho tlačítka Nahrávat šlo nastavit rozlišení, ve kterém se to bude ukládat, ale údajně ne...
Další pokus byl opět ve VLC media playeru, tentokrát na radu AI tímto způsobem:
Otevři VLC Media Player.
Klikni na Média → Převést/Uložit....
V záložce Soubor přidej vstupní soubor (nebo vyber zařízení pro zachytávání VHS).
Klikni na Převést/Uložit.
V části Profil vyber formát, např. Video - H.264 + MP3 (MP4) nebo Video - H.265 + MP3 (MP4).
Klikni na ikonu klíče vedle profilu (Upravit vybraný profil).
Přejdi na záložku Video kodek → Filtry a ujisti se, že není zapnutý žádný filtr, který by měnil rozlišení.
Přejdi na záložku Video kodek → Rozlišení a nastav Šířka: 720, Výška: 576.
Ulož profil a spusť konverzi.
Tohle bylo špatné, nejhorší bylo, že to výsledné video nebylo v poměru 4:3, ale byl to téměř čtverec, takže všechno bylo protažené na výšku. Navíc tam byly vidět nějaké artefakty, co v původním videu nebylo a bylo to celé nějaké tmavé.
A třetí a poslední pokud byl v programu OBS Studio, nastaveno taky za pomocí AI:
2. Přidání video grabberu do OBS
Otevři OBS Studio.
V sekci Scény klikni na tlačítko + a pojmenuj scénu třeba "VHS".
V sekci Zdroje klikni na + a vyber Zařízení pro zachytávání videa.
Pojmenuj ho (např. "VHS Grabber") a klikni na OK.
V okně vlastností vyber zařízení (název tvého grabberu, např. „USB Video“ nebo podobně).
Nastav rozlišení na 720×576 (pro PAL), případně 720×480 (pro NTSC).
Nastav FPS na 25 FPS (PAL) nebo 29.97 FPS (NTSC).
Video formát: Pokud je dostupné YUY2 nebo MJPEG, zkus je vybrat pro lepší kvalitu.
Klikni na OK.
3. Přidání zvuku z grabberu
Klikni na + v sekci Zdroje a vyber Zvukové vstupní zařízení.
Vyber své audio zařízení (např. „USB Audio Device“)
Klikni na OK.
V sekci Míchačka zvuku zkontroluj, zda se signál z grabberu zaznamenává.
Pokud ne, klikni na ozubené kolečko → Vlastnosti a zkus změnit vstupní zařízení.
4. Nastavení výstupního formátu a kvality
Otevři Nastavení (Settings) → Výstup (Output).
Přepni na Pokročilý režim (Advanced mode).
V záložce Nahrávání (Recording) nastav:
Formát souboru: MP4 nebo MKV (MKV je bezpečnější, protože se nezničí při pádu OBS).
Kodek: H.264 (x264) nebo FFmpeg (pro bezztrátový záznam).
Bitrate:
5 000 – 10 000 kbps pro dobrý VHS záznam.
20 000+ kbps pro bezztrátové zachycení (pak můžeš komprimovat později).
Zvukový formát: AAC, 192 kbps (nebo PCM pro bezztrátový zvuk).
5. Nastavení rozlišení a FPS
Přejdi do Nastavení → Video.
Základní plátno (Base Canvas Resolution) nastav na 720×576 (PAL) nebo 720×480 (NTSC).
Výstupní rozlišení (Output Resolution) nastav stejné jako vstup.
Filtr škálování: Bicubic nebo Lanczos (lepší ostrost).
FPS: 25 (PAL) nebo 29.97 (NTSC).
Tohle bych řekl, že mělo nejhorší výsledek. V prvé řadě to opět nebylo 4:3, ale téměř čtverec jako u předchozího pokusu, takže už z tohohle důvodu to bylo nepoužitelné. A pak to bylo hrozně trhané, jakmile byl nějaký rychlý pohyb kamerou, tak to nebylo vůbec plynulé. Barvy ok.
To byly tedy 3 pokusy, jak dostat v roce 2025 VHS do počítače a nechat si přitom poradit od AI :o) Nejlepší byl nakonec ten první pokus, který bych zvládl zřejmě i bez AI. Je to koukatelné a použitelné, jen to má o něco málo menší rozlišení.
A když moc nepomohla AI, pomůžou skuteční lidé? :o) Jak to provést nějak jednoduše, abych zachoval to původní rozlišení PAL? Po včerejších 3 pokusech už jsem nějak vyčerpaný, zase bych to někdy časem ještě zkusil. Není to jen kvůli té jedné VHS, další jsou třeba u rodičů, tam by si to taky zasloužilo převod do digitálu...