Stránka 1 z 1

2pass compresse v x.vid - problém?

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2007 14:54
od Bouk
Zdravím, ve FAQ jsem vysvětlení nenašel. snažím se proniknout do spracovávání video souborů které stahuju TV kartou. Ukládám buďto v EMPEG2 - poměrně velké soubory, nebo kodekem x.vid do AVI. Stále se mi to ale jeví jako " dost velké" a tak jsem podle návodu z netu dále komprimoval ve Virtual Dub. Chtěl jsem vyzkoušet taky 2pass způsob komprese i za cenu delšího času, ale k mému překvapení je výsledný video soubor skoro 2x tak velký než ten původní avi, ze kterého jsem vyšel. Je to správně nebo dělám "něco" špatně? Po pravdě nevím potom co, jelikož step by step postupuju podle návodu který je doporučený právě někde tady v FAQ. Díky za eventální vysvětlení. B.

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2007 16:53
od cache
Ak ti mozem poradit (a ak mas velku kapacitu disku), nahravaj z tv karty do nejakeho bezstratoveho kodecku (z brucha si neviem ziaden spomenut, niekto isto poradi). Teda ak to chces nasledne este prepakovavat. Ak video ulozis v singlepass xvide, uz tam vznikaju nezvratitelne straty na obraze a dalsie prepakovanie nepomoze.

No ale k otazke. 2pass znamena 2 prechody. Pri prvom sa spravi deep analyza obrazu, a zaznamenavaju sa vsetky udaje.
Druhy prechod si udaje nacita a pripravi si najvhodnejsie umiestnenie klucovych snimkov, pohybovych vektorov a efektivne rozlozenie bitrate (len laicky vysvetlujem, nekamenujte ma ostatny).
Inak povedane, prvy prechod nepotrebuje ziadne nastavenia a pre druhy prechod je podstatne, ci si nastavis average bitrate, alebo velkost suboru.
Average bitrate znamena, ze priemerny bitrate celeho videa bude napr. 1000kbps. Xvid si to potom na zaklade analyzy prerozdeli tak, ze napriklad nejaka super akcna scena bude mat aj 3000kbps a staticka scena kde sa len rozpravaju astoja bude mat 500kbps (priklad). Proste aby vysledny dojem bol co najlepsi.
Ak si nastavis velkost suboru, tak to spravi presne to iste, len si tu velkost prepocita pomocou dlzky videa na average bitrate. Nezabudni ale, ze ta dlzka je len dlzka video stopy bez audia.
Audio je najvhodnejsie pomocou VD oddelit a prepakovat napriklad do mp3 s normalizaciou (vacsinou troska zhlasni). Potom ho pomocou VD (resp. VDM) zase prilepis uz ku prepakovanemu videu.

V tvojom pripade sa asi stalo, ze si si nastavil pakovanie videa na nejake hodnoty a nechal si si vo VD pakovat aj audio na standardnom nastaveni, co znamena ze to ulozil ako nepakovany WAV. Ak uz mas audio ako mp3 (alebo inak pakovane), tak nechaj "direct stream copy", ak ho mas nepakovane, tak v prvom prechode vypni audi a v druhom prilep externe prepakovanu mp3 stopu.

Ak sa ti ale cele toto nechce, tak sa to isto da prepakovat aj pomcou nejakeho One click toolu ako AutoGK.

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2007 17:33
od Bouk
Zdravím, všemu rozumím až k tomu nastavení velikosti souboru-pravděpodobně target size (kbytes)- tam je číslo 582196.
v jiné versi xvidu bylo vždycky 570000. Pravda je, že jsem s tímto číslem nepracoval. Jistě ho lze změnit ale nevím potom přesně jak?
Jestliže má upravovaný video soubor zjednodušeně 1G a chtěl bych ho zmenšit na polovinu( teď neuvažuju jaká bude výsledná kvalita)
na jakou zhruba hodnotu nastavit target size, pokud pominu velikost audio? zhruba na 500 000? Audio jsem ponechal - MP3-CBR,avg bitrade 128 a rovněž by bylo možné v mé versi xvid upravit velikost audio souboru - je tam rovněž target size ale tato volba "je neaktivní" .
Potom je v té záložce defautně nastaveno Video hours 1, min 30, sec 0 - tento údaj by sae měl taky upravit? jestliže vím že časová délka souboru(podle času záznamu) byla třeba 50 minut?

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2007 18:24
od cache
target size (kbytes) 582196 znamena, ze vysledna velkost videa po prepakovani bude cca 569MB (582196/1024). K tomu sa pripocita este velkost audia.
Ale upozornujem, ze to je len velkost video zlozky zo suboru. Preto je najlepsie si audio najprv vytiahnut, skomprimovat na mp3 a potom treba spravit napriklad 700MB - velkost mp3 - cca 10MB (nutne data na prekladanie vido/audio) a mame vyslednu dlzku video dat, co sa da do target size.

Ak ma vysledny subor strasne vela, tak je pravdepodobne, ze je tam nekomprimovane audio.

jech ma celkom dobre navody, mozno sa tam najde aj ako sa tam nastavuje to audio: http://jech.webz.cz/vd.php

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2007 19:31
od Bouk
přesně tam jsem našel návod na práci s xvidem. Zase jsem to zkoušel s tím dvojím passem a ať to nastavuju jak chci, vychází mi po průchodu z 18,9mg velkého avi videa 20,1 mg velké avi. Tedy cca o 1,2 mg větší. Chápu, že se video soubor zvětší o audio, že ten výpočet nebude proto úplně přesný ale že by bylo jenom v tom?
1 min zvuku je prý cca 1mg. když mám tedy minutu záznamu velkou cca 19 mg, tak zvuk činí cca 1 mg, Tohle 1 mg pujde tedy ještě zkomprimovat... no budu se v tom brodit dál, kouknu na ten JECH a uvidím, zatím díky.
PS je to cca minutový záznam z televize, na něm cvičím abych nemusel čekat desítiky minut při delším záznamu.B

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 9. 2007 22:05
od Bouk
Tak ještě k tématu-zatím z AVI 21 Mb jsem extrahoval zvuk pomocí audioextraktoru a převedl na Mp3. Single pass comprese videa prakticky ve stejné kvalitě na 3,5Mb a potom jsem přidal Mp3 stopu na výsledných 5,1 Mb. To by šlo dobře, zejména když video trvá jen minutu...Je na to ovšem potřeba Virtual Dub Mod v jiném nějak nejde odpojit ten zvuk. Výsledek je asi o 3-4Mb lepší,než když jsem zvuk nechal u videa. Měl jsem totiž za to, že ta zvuková komprese resp převod do Mp3 proběhne současně, protože v některé záložce VD je :audioformat Mp3-CRB.B.

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 9. 2007 11:18
od jech
Bouk
Doporučoval bych Ti prostudovat ty mé návody na VirtualDub a taky tento http://jech.webz.cz/tv1.php.

Řekl bych, že se vtom trochu motáš, máš zmatek v pojmech a hledáš složitosti tam, kde žádné nejsou. To je samozřejmě logické, pokud jsi začátečník, a neber to jako nějakou kritiku.

S nastavením velikosti to je přeci úplně jednoduché. Akorát musíš znát pár konstant. Například 8 bit (8b) = 1 byte, bajt (1B), 1 kiB = 1024 B. Zde nastává drobné zmatení pojmů, protože místo kiB (kibibajt) se obvykle používá pouze kB (kilobajt). Někdo chápe kilobajt jako 1000B, někdo jako 1024B. V podstatě to není až tak podstatné, rozdíl mezi 1024 a 1000 není tak velký. Ale třeba to vysvětluje, proč má DVD kapacitu 4,4GB (správně 4,4 GiB), zatímco výrobce udává 4,7 (bere totiž kilobajt jako 1000).

Ale zpět k té velikosti. Pokud máš například hodinové video, tak už si lehce spočítáš kolik bude mít zvuk: 128*3600/8= 57600kB. 128 je bitrate, 3600 čas ve vteřinách a osmi dělím abych převedl bity na bajty. Rozeber si jednotku bitrate - kbps = kilobits per second. Jedna vteřina má tedy 128 kilobitů. A potom už to je trojčlenka, učivo 3. třídy ZŠ. Je to jednoduchý jako facka.

Když si pak video nastavíš na 500 000 kB, bude mít 500 000 kB, k tomu zvuk 57600 kB a dohromady tedy 557 600 kB. Až to uložíš do AVI, tak tam přibude nějaký tzv. overhead (index a data nutná pro interleaving a synchronizaci), takže to naskočí ještě o pár MB.

Je to všechno jenom matematika prvního stupně ZŠ. Nehledej v tom žádné záludnosti.

Odeslat příspěvekNapsal: 20. 9. 2007 11:43
od Bouk
Zdravím, jasně že se v tom motám, vůbec to nepopírám, návody na
http://jech.webz.cz/tv1.php. čtu porád dokola ale je toho trochu moc najednou. Navíc se pravděpodobně v různě starých versích xvidu měni možnosti nastavení a to mě zatím značně mate. Teď mám versi, která se prakticky "kryje" s tím co vidím v návodech na práci s VD a něco jsem už lépe pochopil. S tou trojčlenkou to docela chápu, spočítám si to, nastavím ale nějak mě po zatím na 100% neposlouchá-výsledek bývá nepředvídatelný...Nicméně se mi daří významně lépe než před týdnem.Ještě na okraj - stáhnul jsem si xvid kodek ale nakonec se mi ho nepodařilo naistalovat. Nainstaloval jsem starší K-lite pack, posléze nejnovější jaký jsem dokázal najít. Xvid je v něm obsažený ale někde v diskusi jsem četl, že to není úplně nejlepší tyhle "kodekpaky". Také jsem si myslel, že ke kompresi audia resp. převod do Mp3 dochází současně s kompresí videa. Je to omyl? B.

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 9. 2007 08:36
od jech
Bouk
Nejnovější verzi XviDu najdeš třeba tady. Co se týká codecapcků, jsem jedním z jejich největších odpůrců. Obsahují většinou spoustu zbytečností, které potom akorát způsobují problémy a 99% lidí je nikdy nevyužije. Pro přehrávání videa stačí ffdshow + Haali Media Splitter. Pro kompresi videa doinstaluješ XviD kodek a to je vše, co potřebuješ. Kromě XviDu můžeš pro kompresi do MPEG-4 použít i ffdshow. Kvalita by měla být téměř stejná.

Co se týká různých verzí XviDu, tak od v1.0 jsou konfigurační dialogy téměř nezměněné. Starší verzi bych rozhodně nedoporučoval používat. V podstatě i když může být vzhled trošku jiný, ty volby tam budou pořád stejné.

Co se týká komprese videa a zvuku, tak to jsou zcela nezávislé a oddělené procesy. To znamená, že můžeš zkomprimovat video a nezkomprimovat zvuk, případně naopak. Nebo můžeš zkomprimovat obojí najednou. Pro kompresi do MP3 potřebuješ kodek, v systému asi bude demo verze FhG kodeku, ale já bych rozhodně doporučoval spíš LAME. Ideální je zkomprimovat zvuk úplně zvlášť a potom přidat k videu až hotovou MP3, jak to popisuju ve svém návodu.

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 9. 2007 09:26
od Bouk
Zdravím, je to dobrý, postupně se prokousávám - Lame už jsem objevil, zvuk jsem zkomprimoval současně i odděleně a opět připojil, kodeky xvid si stáhnu jen mám obavy s tou instalací... Ty kodek paky dělají fakt asi problémy, proto jsem se na to ptal. Díky za rady a hlavně za tu stránku na netu s těmi návody...B.

Odeslat příspěvekNapsal: 21. 9. 2007 09:32
od Tomasek1234
Tak me napada co zkusit treba autoGK?