Stránka 1 z 3

Problém s nahráváním TV v AVI formátu na PC

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 11. 2007 18:01
od Bouk
Zdravím, již asi dva měsíce používám AVER volar hybrid TV a nahrával jsem si některé pořady na disk. Momentálně se "něco" porouchalo a nemohu problém objevit - program je nahraje, uloží na disk v AVI kontejneru, pomocí enkoderu xvid. Při přehrávání tohoto souboru, ať použiju jakýkoliv přehravač video skáče asi tak po 1 sec skocích, zvuk je slyšet normálně. Přeinstaloval jsem všechno - kodeky, nejnovější ovladače AVER , ze zoufalství i directXy.
Když ale tenhle soubor "protáhnu" Virtual dubem - video i audio stačí jen direct stream copy - video už běží včetně zvuku naprosto normálně. Staré nahrávky běží naprosto v pohodě. Nikdy před tím jsem se spodobným probémem nesetkal, možná by to vyřešil reinstal Windows ale to se mi zatím nechce... Díky za eventuální radu.

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 11. 2007 21:03
od jech
A v GSpotu nebo MediaInfu jsi žádný rozdíly nenašel?

A čím to vůbec nahráváš? Originálním SW?

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 11. 2007 21:15
od Bouk
V Gspotu se oba soubory tváří stejně, jen ten "protažený" je tak o 5% menší. Media info jsem ještě nepoužil. SW je originální stažený ze stránek Avermedia teda myslím ovladače pro ten USB TV bazmek, kodeky poslední K-lite paky a zkoušel jsem i samotný xvid cz a je to pořád stejné. Donedávna - 2-3 dny zpět -vše fungovalo bez problémů. Vždy, když se"něco" objevilo, vyřešil jsem to reinstalací kodeků a teď p.r.d. Ono by to v podstatě takmoc nevadilo- protažení V.dubem direct streamem trvá jen pár desítek vteřin ale de mi spíš o ten problém...

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 11. 2007 21:27
od Bouk
Jo a ještě - dříve jsem občas i něco měnil v nastavení xvid enkodéru, teď ho nechávám v defaultním nastavení. Aver s ním pravděpodobně i v této podobě pracuje. V kalkulaci je defaultně nastavených 1h30 min, velikost myslím 660 Mg a prům kps vychází myslím na 873. Pokud by se měla změnit nastavení v "kalkulátoru" podle plánované délky nahrání bylo by to dost obtížné, zejména když by se nahrávalo několik různě dlouhých záznamů za sebou. Vetšinou jsem nechával PC pracovat samostatně třeba dopoledne .Toto ale s tím "skákáním" při přehrávání původního záznamu nesouvisí.

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 11. 2007 21:46
od Bouk
Tak když prohlédnu pomocí MediaInfo soubor avi který vytvoří primárně AverTV a soubor avi, který vznikne po průchodu VD (a který normálně "funguje" ) tak určité rozdíly vidím, ale nedokážu posoudit, zda jsou zásadní a co by se z nich dalo usoudit. Porovnávám textovou informaci o obou souborech.

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 11. 2007 21:47
od jech
To, že pomůže protažení videa skrz VD by nasvědčovalo nějakému problému s AVI muxerem. Ale pro jistotu bych ještě zkusil jiný kodek.

Ono obecně nahrávat rovnou do jakékoliv MPEG komprese se mi nezdá dobrý nápad. Výsledná velikost se vlastně nedá moc trefit a bývají s tím problémy.

Jakou máš taky nastavenou kompresi zvuku? Přes jaký kodek, není to nějaký MP3 VBR/ABR? To by vysvětlovalo těch 5% rozdíl ve velikosti.

Doplnění:
Přihoď sem teda ten výpis z MediaInfo, třeba mě něco napadne.

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 11. 2007 23:07
od Bouk
Zvuk MPEG layer 3 nebo mám možnost PCM,(to je myslím AC3) pak je zvuk ale dost "velkej".Aver TV nahrával v Empeg 2, pak jsem"to" převáděl do x vidu. V manuálu bylo doporučení, - že po nainstalování xvid je možno pracovat s tímto encoderem.Před touto "příhodou" jsem v tom xvidu ukládal a potom už jen odstranil reklamy nebo tak a šlo to všechno poměrně rychle. Na přesné velikosti mi až zas tak úplně striktně nezálěží.Většinou se jedná o záznamy cca 45-5O minut nebo kolem 100 minut. Ale jaký kodek? all in 1 nejak nefungoval vůbec, teď tam mám K lite pak 3.5 a něco? zkrátka ted poslední, zkusil jsem nainstalovat jen xvid samotný, bylo to stejný jen nešlo skoro nic přehrát.
Hlavní #0
Celý název a cesta : C:\Bouk\Aver\1111185504Analog TVteď.avi
Formát : AVI
Formát/Info : Audio Video Interleave
Formát/Family : RIFF
Velikost souboru : 575 MiB
Hrací čas : 53mn 10s
Bit rate : 1507 Kbps
StreamSize : 42.2 MiB

Video #0
Codec : XviD
Codec/Family : MPEG-4
Codec/Info : XviD project
Profil kodeku : Streaming Video Profile/Level 1
Nastavení kodeku/Pac : Yes
Nastavení kodeku/BVO : Yes
Nastavení kodeku/QPe : No
Nastavení kodeku/GMC : 0
Nastavení kodeku/Mat : Default
Hrací čas : 53mn 10s
Bit rate : 1275 Kbps
Šířka : 720pixely
Výška : 576pixely
Poměr stran : 5/4
Frame rate : 25.058 fps
Standard : PAL
Rozlišení : 8 bits
Chroma : 4:2:0
Interlacement : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.131
StreamSize : 485 MiB

Audio #0
Codec : MPEG-1 Audio layer 3
Profil kodeku : Joint stereo
Hrací čas : 53mn 10s
Bit rate : 127 Kbps
Bit rate mode : CBR
Kanál(y) : 2 kanály
Sampling rate : 44 KHz
Rozlišení : 16 bits
StreamSize : 48.2 MiB
Enkódoval : Xing (new)
to je soubor, který je primární
Hlavní #0
Celý název a cesta : C:\Bouk\Aver\1111185504Analog TVteďa.avi
Formát : AVI
Formát/Info : Audio Video Interleave
Formát/Family : RIFF
Velikost souboru : 538 MiB
Hrací čas : 53mn 10s
Bit rate : 1408 Kbps
StreamSize : 5.12 MiB
Enkódoval : VirtualDub build 27700/release

Video #0
Codec : XviD
Codec/Family : MPEG-4
Codec/Info : XviD project
Profil kodeku : Streaming Video Profile/Level 1
Nastavení kodeku/Pac : Yes
Nastavení kodeku/BVO : Yes
Nastavení kodeku/QPe : No
Nastavení kodeku/GMC : 0
Nastavení kodeku/Mat : Default
Hrací čas : 53mn 10s
Bit rate : 1275 Kbps
Šířka : 720pixely
Výška : 576pixely
Poměr stran : 5/4
Frame rate : 25.058 fps
Standard : PAL
Rozlišení : 8 bits
Chroma : 4:2:0
Interlacement : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.122
StreamSize : 485 MiB

Audio #0
Codec : MPEG-1 Audio layer 3
Profil kodeku : Joint stereo
Hrací čas : 53mn 10s
Bit rate : 126 Kbps
Bit rate mode : CBR
Kanál(y) : 2 kanály
Sampling rate : 44 KHz
Rozlišení : 16 bits
StreamSize : 48.1 MiB
Enkódoval : Xing (new)
tohle je po protažení VD jen "direct stream".

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 11. 2007 23:38
od jech
Ta hodnota StreamSize : 42.2 MiB je dost podivná. Je to strašně moc. Ještě bych zkusil ty videa porovnat v GSpotu 2.70. Hlavně okno container.

Co se týká codecpacků atd. mám s nima silně negativní zkušenosti a často dostanou systém do stavu, kdy již není cesty zpět a zbývá pouze přeinstalovat Wokna. Já řeším přehrávání videa takto: http://jech.webz.cz/multimedia.php. Potom ještě pro nahrávání doinstaluju oficiální XviD 1.1.3, případně nějaký bezztrátový kodeky (HuffYUV, Lagarith) a tím to končí.

Opravdu nevím, jak toto vyřešit. Netuším, jestli ten orig. SW používá systémový AVI muxer (který mohl codecpack poškodit) nebo má nějaký vlastní, který potom dělá problémy. Taky nevím, jaký MP3 kodek se používá (FhG nebo lame). PCM není AC3, PCM je nekomprimovaný zvuk. Zkus to nahrát s PCM, jestli budou stejný problémy nebo ne. Pokud problémy nebudou, mohlo by to znamenat problém s MP3 kodekem.

K tomu Tvému videu mám ještě jednu věc - všimni si poměru stran. Jsi si jistý, že to video je 5:4? Já jsem si naopak jistý, že to video je 4:3. 720x576 je norma pro DVD-Video, kdy ale přehrávač ví, že to má roztáhnout na 4:3 nebo 16:9, u AVI to neví a neroztáhne. Takže to video bude zdeformované (ne o moc, ale bude). Pokud chceš to video nějak archivovat, myslím si, že se opravdu vyplatí strávit s ním trochu času a provádět kompresi a filtraci offline. Viz. můj návod: http://jech.webz.cz/tv1.php.

Samozřejmě pokud chceš video jenom nahrát, jednou na něj kouknout a smazat, tak je takhle složitý postup zbytečný...

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 11. 2007 01:57
od Bouk
Když zkombinuju s PCM je to stejný, (to AC3 jsem si asi spletl když jsem si "předělával" cvičně DVD z rekordéru do avi) cuká to úplně stejně, dobrý to je až když to protáhnu VD. Před tím to ale fungovalo. Tuším, že to bude na ten přeinstal W. Jinak po průchodu VD je video úplně normální, vůbec není nikterak deformovaný myslím protažený na některou "stranu". Je přesně takový jak jsem na něj koukal při záznamu. (zkouším to teď na 30 sec záznamech abych nemusel čekat ). Nevím jestli má orig SW avi muxer, ale než nainstaluju nějaký kodek kde je xvid, nejde vůbec ukládat do avi.
V nastavení formátu záznamu volím1. kodek xvid, 2.kotejner avi, 3.potom velikost videa kde mohu vybrat 720x480/720x576 nebo 640x480/704x576 a ještě dva další menší velikosti. 4.Zvuk PCM - teda asi nekomprimovaný nebo Empeg layer 3,Windows media player audio V2, GSM 6.10, Microsoft ADPCM, CCITT A-law a V-law, WMA audio encoder DMO a možná ještě dva další. Povědomý mě byl Empeg layer 3 a ono to s ním bez problémů fungovalo. Když chci jen kouknout nechám to v Empeg2-hodina je asi 1,4giga a smažu.Avička většinou "pálím" na DVDéčko do archivu. Když to mrcha fungovalo bylo to fajn, jen jsem to "prokrájel" ve VD(reklamy, převis na začátku a nakonci) a bylo hned hotovo. Konvertování z Empeg2 mě docela štvalo,teda než jsem to začal ukládat rovnou do avi. Věšinou mě to vyšlo 45minut asi na 320-350 mega-na jedno DVD 13-15 avi.Na http kouknu ale až zítra...díky.

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 11. 2007 17:08
od jech
Pokud je stejný problém i s PCM zvukem, pak je to jasná chyba AVI muxeru. Můžeš zkusit použít Graphedit a podívat se, jestli v systému není nějaký jiný AVI muxer než ten výchozí od Microsoftu. Taky se můžeš vybodnout na orig. SW, který podle mých zkušeností stejně za moc nestojí, a používat k zachytávání VirtualDub.

Pro informaci MPEG-1 layer 3 = MP3.

A ještě k tomu poměru stran - 720x576 je 5:4, pokud bys chtěl video nedeformované, musel bys mít 768x576. On ten rozdíl je tak malý, že většina lidí si ho nevšimne. Ale video 720x576 je prostě protažené na výšku. Pusť si to fullscreen na 4:3 a monitoru a uvidíš, že Ti bude na kraji kus obrazu chybět. Přečti si, jak je to s poměrem stran: http://jech.webz.cz/ar.php.

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 11. 2007 17:09
od Bouk
Já se picnu... odinstaloval jsem všechny kodeky které bylo možné, potom nějakou freewarovou utilitou jsem "koukal" co tam zbylo-a je toho tam ještě požehnaně. Nicméně jsem stáhl nějaké kodeky cz(stažené jen asi 3Ox za posledních 10 let), kde byl i xvid a empeg4. Obojí se "načetlo" do menu TV AVER a ejhle funguje to všecko zcela bez problémů, teda zatím....

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 11. 2007 18:19
od Bouk
Vámi udané stránky http jsem pročetl, teď je musím trošku "strávit". V Aver tv jsou rozměry videa předem nastavené, jak uvádím nahoře. Jinak "to" nastavit nejde. Mpeg-1layer3 - předpokládal jsem že je to MP3.
Jak na to zachytávání videa pomocí VD??jistě je to někde popsané. Ještě jednou projdu Vaše stránky jestli jsem to nepřehlédl. Jinak souhlasím, že je asi video ve full screenu protažené nebo kus obrazu chybí, ale ten rozdíl je asi tak nepatrný, že jsem si nevšiml. Přiznám se že mi jde u nahrávání hlavně o obsah a lehká porucha "formy" by mě nevadila.

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 11. 2007 18:35
od jech
Na mých stránkách o zachytávání ve VirtualDubu toho moc není, ale možná by se něco našlo na tvfreak.cz. V zásadě to ale není nic složitého. Přepneš VD do módu zachytávání, vybereš zdroj, nastavíš parametry, vybereš kodek a jedeš.

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 11. 2007 19:58
od Bouk
zkusím VD, možná to bude nejlepší. Jen na okraj-to co jsem si za poslední dobu nahrál a uložil v avičku, teď v PC po odstranění Klite paku nepřehraju. V DVD rekordéru je to v pohodě, v PC spustím jen to co uložím teď po té kodekové čistce, nebo "věci" které jsem udělal před značnou dobou ale stejným způsobem. Momentálně to jde ale skvěle, lépe než kdykoliv před tím... a opravdu když se pozorně podívám je červené kolečko novy v reklamě nepatrně zneokrouhlené do výšky. Díky za rady.

Odeslat příspěvekNapsal: 12. 11. 2007 21:00
od jech
Pokud máš problémy s přehráváním nějakého videa, zkus se kouknout na tenhle můj návod: http://jech.webz.cz/multimedia.php.

Obecně instalováním a odinstalováváním různých codecpacků vznikají neočekávatelné situace a problémy, které se často dost blbě řeší. Ale ffdshow většinou všechno napraví.