Stránka 1 z 2

MB nenačte Seagate SATAII 500gb

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 11:41
od chucky
zakladni deska gigabyte mi nenačte novy disk Seagate 500gb sataII pokud nemam v ide zapojeny puvodni disk(WD200gb)(na svazku s diskem je ještě dvd palirna lg, ale ta muže byt zapojena i vypoje a system se chova stejne). když odpojim ten stary "IDE" disk, system po startu sata disk nenajde a napiše že nema disk a nenastartuje, po naslednem restartu už ho najde. zahada

věc je v tom že ja chci dat stary "IDE" disk pryč a nechci restartovat počítač při každém zapnutí na to aby mi naběhl system...a byl nalezen harddisk...

pomuže někdo? :oops:

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 12:02
od froggie
v BIOSe pozri nastavenie SATA - native alebo legacy mode alebo nieco podobne

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 12:19
od Tonda-B
Pravděpodobně proto, že jsi naklonoval OS na ten nový disk a není to čistá nová instalace OS.

Ten tvůj OS měl v registrech zapsaný ten nově připojený a naformátovaný disk a teď mu chybí.

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 12:24
od chucky
ne, ten OS je novy nainstalovany bez toho puvodniho disku pravě.

v biose jsem nic jako legacy nebo native nenašel :(

disk prostě funguje korektně, jen ho na poprve bez zapojeni IDE disku nenajde, bez něj jedině na restart po spuštění pc.

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 12:31
od Tonda-B
Tak si to oprav v bootovací sekvenci a v Hard Disk Boot Priority.

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 12:50
od chucky
tady nejde o bootovaci sekvenci, ta je standartne nastaveny na "Hard Disk" jde o to že system po zapnuti a detekci (všechno je automaticke) disků sata disk nenajde pokud neni zapojeny ide disk,

sata disk najde az po zastaveni systemu hlaskou o tom ze neni mozne bootovat kdyz neni disk a naslednem restartu.

nebo po pripojeni ide disku.

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 12:56
od Tonda-B
No ale v Hard Disk Boot Priority můžeš dát na první místo jeden, nebo druhý disk (když je připojený), ne?

Tak tam dej ten správný.

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 13:11
od froggie
ked mas/nemas zapojeny IDE disk alebo po tom restarte: vidis v BIOSe vsetky fyzicky pripojene disky?
spusta/zobrazuje sa pri starte BIOS SATA radica?

na 1 kompe mi "vypadaval" disk - bol poskodeny konektor na disku
pripadne skus iny datovy/napajaci kabel

pohladaj este raz nastavenie SATA radica v BIOSe - aku mas zakladnu dosku?

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 13:21
od r34ktor
Je možné, že disk se pomaleji rozbíhá, takže ho BIOS po prvním startu nestihne rozpoznat (když připojíš IDE, tak na to má více času, protože musí zdetekovat nejdříve ten).

Co by mohlo pomocí:
- update BIOSu
- nastavení delší prodlevy čekání na disk (některé BIOSy to umožňují)
- přejumperovat disk na SATA I
- použít extra řadič (PCI, či PCIe)

Deska

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 13:42
od logout
Ahoj,
co je to za desku? (typ, chipset....). Zkousel jsi disk pichnout do jinyho portu? Popr. jestli ma deska dva radice do druhyho radice?

Nema BIOS nejake nastaveni Quick boot nebo tak neco - to sice dneska uz nebejva, ae kdyby to mela, zkus to prepnout, das tak disku vice casu.

U segatu se prepina do sataI rezimu pomoci prvniho jumperu na prvnich dvou pinech (z kraje disku). V normalnim stavu by tam zadnej jumper bejt nemel, pri sataI modu ano.

Posledni, co bych zkusil, je v biosu prepnout na jinej mod (legacy/ahci).

Kdyby to


Matyas

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 17:51
od chucky
deska je gigabite GA-M68SM-S2

nechapu, jak deska, ktera je prakticky koncipovana pouze pro SATAII si nedokaže poradit s diskem SATAII?!? považuji za nepřijatelné přejumprování na sataI. Na AHCI disk nefunguje. Do jinyho portu jsem to zkoušel, stejné. Quick boot v biosu není. Použití extra řadiče je také nelogické. Delší prodleva nelze nastavit, je na auto. Bios je updatován. Jediné co mě napadá je špatné napájení co jsem našel tady http://www.pretaktovanie.sk/modules.php ... ic&p=95972 jinak proste nevim....

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 19:04
od r34ktor
chucky píše:Jediné co mě napadá je špatné napájení co jsem našel tady http://www.pretaktovanie.sk/modules.php ... ic&p=95972 jinak proste nevim....e/quote]

Tam nešlo o napájení, ale vadný datový kabel. Takže ho můžeš také zkusit preventivně vyměnit.

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 19:24
od chucky
mam dva k desce, na obou je to stejny....samo že už jsem to vyzkoušel

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 19:34
od OgyDoggy
jaky mas zdroj?
mas moznost vyzkouset druhy disk (sata)?

Odeslat příspěvekNapsal: 19. 3. 2008 20:11
od chucky
zdroj je 450W eurocase a ma jeden sata el. vyvod, premyslel jsem zkusit koupit redukci do normalniho el. vyvodu co vede do IDE. Ale i tak, je to snad na reklamaci? nechapu to