Jaké domácí úložiště?

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Pandaczlovec 17. 7. 2023 09:30

Ahoj, v současnosti ukládám fotky z mobilu na Google Fotky. Chtěl bych ale mít fotky doma a ne někde ve virtuálním prostoru. Poradíte prosím dostupné domácí úložiště?
Mám představu, že:
- disk bude zrcadlený (RAID 1), pro případ, že by jeden kleknul, abych nepřišel o data
- kapacita min 2x4TB
- využití ideálně i pro uložení důležitých dokumentů - tam by to ale určitě chtělo zašifrovat ... vlastně asi všechno ...

Co třeba WD My Cloud ( https://www.alza.cz/wd-my-cloud-ex2-ultra-8tb-2x-4tb-d4054956.htm ?)
Nebo Synology?
Jde u takovýchto zařízení nastavit, aby se mi fotky z mobilu zálohovaly automaticky, když příjdu domů a tel se připojí na domácí síť?
Dálkový přístup je hádám automatický..

Předem díky za tipy ..

-- 17. 7. 2023 10:04 --

https://www.ab-com.cz/wd-my-cloud-home- ... 0hwt-eesn/
Tohle je nějak levné... V čem je háček?
Pandaczlovec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 7. 2023 13:31

Podívejte se na cokoliv dvoudiskového (dvě pozice pro vložení disku) od Synology nebo Qnap. Ceny za samotný NAS jsou od 5000 Kč. Oba zmíněné mají aplikace pro přímou zálohu z mobilu, tedy rovnou online, jako Google Fotky.
WD řešení jsou levná, protože se jedná o výrazně omezenější zařízení. NAS můžete krom zálohy použít například jako tiskový server (připojení tiskárny do sítě), server pro média (pro přehrání na TV) nebo vzdálený přístup k dokumentům.
Na této stránce je seznam WD zařízení, kterým je již ukončena podpora z důvodu starého OS. TO mimo jiné znamená i omezení online služeb. Taková úložiště budou sice fungovat i nadále, ale budou méně bezpečná a prakticky se budou hodit jen na základní domácí zálohu, ideálně bez připojení k internetu.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 7. 2023 14:41

Disk(y) chtej urcite radeji bez SMR.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod bruco 17. 7. 2023 18:35

Pokial moc netlacis na cenu, vyhol by som sa DSxxxj modelom od Synology. Maju pomerne slaby vykon, nepodporuju BTRFS, maju nerozsiritelnu RAM, disky sa montuju priamo (nutne rozobratie jednotky) a nepodporuju hot swap diskov. Ako entry level je to urcite lepsie ako riesenie od WD, ale časom by si mohol lutovat.
bruco
Junior

Odeslat příspěvekod RossiD 18. 7. 2023 22:33

Zrovna nedávno jsem pořizoval kamaráda mé deset let staré DS212J.
Nejdříve jsem měl v plánu upgradovat pouze disky. Bohužel 212J končí s podporou na 6TB, což není málo, ale při současných objemech souborů putujících do NASu z mobilů, dronů atd je to zatraceně na hraně se zaměřením na záložní úložiště i s výhledem do blízké budoucnosti.
Hodil jsem tedy do košíku kromě disku Seagate IronWolf 8TB CMR i Synology DS220+
Musím uznat, že za 10 let je ta "NASovská" evoluce secsakra znát, vše je rychlé a bez čekání, pohyb v menu systému hladký, třešničkou u 220+ je dokonce možný i upgrade v navýšení RAM DDR4 což je velké pozitivum. Podpora disků do 32TB jistě potěší. Samozřejmostí je i systém souborů Btrf .
Za mě doporučení všemi deseti. ;-)
-= Jestli neumíš udělat chybu, neumíš nic =-
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod mojmax 21. 7. 2023 15:25

Ano, sám mám starší verzi DS218+ s 6 GB paměti a NAS šlape jak hodinky.
mojmax
Junior