Náhrada Google disků, fotek, emailů

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Ridder 23. 8. 2023 12:12

Zdravím,

chtěl bych poprosit o radu (vhodnější kategorii na fóru jsem nenalezl). Doteď jsem používal Google emaily, fotky a disk a jsem s tím maximálně spokojený, ale po mnoha letech narážím na 15GB strop. Když se dívám, že podle jejich ceníku bych potřeboval 1x Basic za 600 CZK/rok, 2x Business Standard za 276 EUR/rok a 1x Business Starter 69 EUR/rok, tak je to cca 9000 CZK/rok.

K tomu používám dedikovaný PC na přístup k softům přes RDP. Díval jsem se na možnosti využít třeba VPS místo toho, ale cenově to nedává smysl. Vycházím tedy z toho, že dedikovaný PC musím mít. K tomu mě tedy napadá otázka, zda nevyjde o mnoho levněji na tomto PC provozovat i nějaké vlastní řešení emailů, cloudu na fotky a dokumenty. Samozřejmostí je pohodlný přístup z aplikací v telefonu.

Když to shrnu, tak potřebuji:
- Vzdálený přístup pro několik lidí na PC s nějakými nenáročnými kancelářskými softy.
- 2x email s vlastní doménou, propojeným kalendářem, sdílenými dokumenty a fotkami. Prostor cca 100+ GB/uživatel s možností rozšíření. Vše přístupné i přes aplikaci v telefonu.
- 1x email s vlastní doménou. Prostor cca 20 GB s možností rozšíření.

Zkoušel jsem OneDrive na fotky, kde mám zdarma 1TB, ale to mi nevyhovuje. Další řešení mě napadá PC + NAS, ale opět otázka, zda NAS není k dedikovanému PC zbytečný a nešlo by to vyřešit softem? Trochu se bojím, že hledám něco, co vlastně neexistuje/řešení nebude dostatečně dobré a skončím u toho, že budu platit Googlu a k tomu mít dedikovaný PC na softy.

Existuje něco takového nebo napadá někoho prosím klidně i úplně jiné řešení? Za tu roční cenu, mám za necelé 2 roky zaplacen dedikovaný PC, a proto mi to nedává smysl. Zároveň mi ale Google maximálně vyhovuje. Případně jde sehnat nějaká výraznější sleva na ty Google produkty?
Ridder
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 23. 8. 2023 13:13

Bojim se, ze nic lepsiho nesezenes. K cene dedikovaneho PC si musis pripocist take nejake zalohovani (jak HW pro technicke reseni, tak ten "opruz" okolo).

Na vlastni e-mail zapomen uplne, to se dnes neda realne delat (bohuzel). Jsi odkazan na nejakeho provozovatele, zvlast pokud to chces mit sdilene s kalendarem a mit k tomu aplikaci v telefonu.

Ale muzu se mylit, pochopitelne. Treba existuje nejake skvele reseni, jen o nem nevim. Mrkni se treba na box.com, Zoho office apod. Ty v minulosti nabizely alternativu ke Google/Microsoftu, ale jak je to dnes, netusim.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 23. 8. 2023 23:33

To, co popisujete, zvládá libovolný NAS. Nicméně vlastní maily jsou dnes už problém kvůli zabezpečení odesílané pošty. Tam bych šel do online hostingu nebo Profimailu od Seznamu.
Dražší NAS řešení už umí komplet vlastní cloud office. S NAS získáte hlavně už hotový SW pro PC/mobil.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod jiri.filip 25. 8. 2023 08:14

Emil Pastelka: Dobrý den, do budoucna uvažuji o koupi NAS. Měl byste, prosím, konkrétní příklad nějakého "dražšího NAS řešení s vlastním cloud office", které zmiňujete?
DAP: SONY NW-WM1Z | NW-WM1A | NW-ZX300 | NW-A55
Headphones: Beyerdynamic Avento Wired | T51i | KOSS Porta Pro
IEM: SONY IER-Z1R

Mobile: SONY XPERIA PRO-I | SONY XPERIA 1 V
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 26. 8. 2023 00:06

Formulujete dotaz jako laik. To není špatně, jen to jasně definuje cílovou skupinu. Původní dotaz psal uživatel se zkušeností se správou vzdálených systémů a základní představou o nich.

V zásadě si ujasněte co přesně od NAS čekáte, co vyžadujete k práci a jakou máte představu využití.

Pro občasnou editaci jednoduchého textu a tabulek stačí například základní Synology Office, který běží i na levných modelech. Pokud byste chtěl komplexní alternativu k MS Office, pak u vyšších modelů NAS s výkonným x86 procesorem a dostatkem RAM lze instalovat plnohodnotný LibreOffice. Případně lze používat Google Disk a zálohovat vše na vlastní NAS.
NAS obecně ukládá data. Jestli jej použijete jen jako disk, video server, zabezpečovací centrum, aplikační server či vlastní webhosting je jen na Vás.
Emil Pastelka
Junior