Disky se neuspávají

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kootil 25. 5. 2025 14:46

Ahoj,
mám nastavené ve Windows ve schématu napájení, že se mají pevné disky uspat po 20 minutách, což je tak tuším nastavené defaultně. Předevčírem jsem zjistil, že to nějak přestalo fungovat a disky se neuspávají.

Nejdřív jsem myslel, že za to může Firefox, protože se disky neuspaly při spuštěném Firefoxu, ale po jeho vypnutí se za 20 minut uspali. Od včerejška už ale na to prohlížeč nemá vliv a i když zapnu počítač, příhlásím se a nechám ho 20 minut jen tak běžet, tak se neuspí stejně.

Většinu času používám právě prohlížeč, který mám na SSD a k plotnovým diskům přistupuju málo, tak mi příjde zbytečný aby jely.

Jde to nějak vyřešit systémově? Díval jsem se i na nějaký přepínač kdy ten disk jde zapínat/vypinát přes tlačítko, ale na Alze jsem to nenašel, jen v zahraničí.
Díky.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 25. 5. 2025 17:42

Zjisti, co přistupuje na disky. Indexování, HDD defragmentace (podívej se na Plánovaš úloh), synchronizace s cloudy, AV nebo Defender.
Podívej se do Správce úloh (Task Manager) a monitor prostředků (Resource Monitor).
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kootil 26. 5. 2025 18:36

Díval jsem a není tam nic co by přistupovalo k diskům D:\ , E:\ a F:\. Všechno je to C:\ což je SSD kde mám systém. Vypnul jsem na těch discích indexování. Což nejdřív nic neudělalo, pak když jsem změnil dobu uspání z 20 minut na 5 minut, tak se uspaly.

Teď třeba počítač běžel hodinu jen na ploše, přišel jsem k němu, disky byly vypnutý, spustil jsem Firefox a spuštění toho prohlížeče probudilo i ty disky, ale jen se spustí, žádný čtení ani zápis. Nevím jestli je to normální?

Viděl jsem nějaký video, ještě mužu vyloučit ty disky z defenderu, vypnout sysmain atd. ale dost si to žije svým životem. Jedině si koupit nějaký přepínač jestli se v česku prodává a vypnout ty disky přes tlačítko. A nebo přejdu na Linux dřív než v říjnu 2025.

Já ty disky nepoužívám tak mi příjde zbytečný aby běžely, protože k nim přistupuju třebou jednou za den večer. Je teda pro ten disk lepší, aby běžel nonstop než když si je systém zapíná a uspává totálně random ńěkolikrát denně?
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 26. 5. 2025 19:16

Vyzkoušej spustit Firefox v Safe Mode. Myslím že spouštění se Shiftem.
Potom by se neměla spustit rozšíření FF a možná probuzení dělají ony.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 26. 5. 2025 22:43

Rozšíření to sice dělat mohou, ale není to časté. FF si po spuštění šáhne do seznamu stažených souborů a podívá se, zda existují. To by byl můj tip. Tedy zkuste Ctrl+J a vymazat seznam - co to udělá.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Kootil 26. 5. 2025 22:52

Mrknu na to, ted jsem byl hodinu na PC na Firefoxu a nic se nedělo a teď z ničeho nic se ty disky rozběhly, takže se to asi děje totálně random a Firefox na to nemá vliv.
Kootil
Kolemjdoucí