NAS se systémem na SSD

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Honza98765 21. 6. 2025 03:51

Ahoj, chystám se koupit nový NAS a moc se neorientuju v dnešní nabídce. Teď mám cca 15 let staré Synology a jedna z věcí, které mi vadí, je, že disky každou chvíli probouzí, protože pořád něco píše na disk.
Tak jsem si říkal, jestli třeba dnes nejsou NASy s m.2 slotem na systémové SSD, které HDD používají opravdu jen na uživatelská data?
Měl by někdo nějaký tip?
Honza98765
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Da Gony 22. 6. 2025 19:36

No já provozuju disky bez zastavení, jinak by se furt brzdily a rozjížděly. Existují různé funkce "storage" tiering, ale moc tomu nerozumím, nepovažuju to za nějaké užitečné (ani dávat M2 do na NASu, ledaže by se všechny data vešly na M.2), ale asi hlavní důvod je zvýšení rychlosti (což jsi myslím že ani na 5GBitu není markantní a kdo z váš má aspoň 2.5Gbit) a nebo omezení zápisů na M.2

Nejsem si jistý jaký by to dávalo smysl a taky jestli by to reálně pomohlo.
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 6. 2025 22:10

Nejlépe popište, jak NAS využíváte a plánujete využít. Také napište, jakou máte potřebu kapacity a počtu disků u budoucího zařízení.
Nativní M.2 sloty NAS dokáže využít pro diskové oddíly, nebo pro cache (jen zápis, jen čtení, obojí). Bohužel i když vytvoříte svazek z M.2 SSD, DSM systémové oddíly se stále vytvářejí na první detekované „standardní“ pozici šachty pro HDD/SSD.
Nejjednodušší řešení by tedy bylo pořídit NAS se 4 pozicemi, do první pozice osadit SSD pro OS NASu, SW a případné kontejnery (další aplikace). Diskové pole pak můžete vytvořit z pozic 2-4 s tím, že 3 disky už zvládnou RAID 5. Případně RAID nemusíte používat vůbec.
Složitější řešení je pak vytvoření vlastního NAS buď z nějakého mikro počítače typu RPi nebo z mini PC typu NUC. V něm můžete zvolit OS dle potřeby a stávající starý NAS zachovat jen jako hloupé úložiště pro zálohu v lokální síti.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Honza98765 4. 7. 2025 17:06

Wow, díky moc, Emile! To je vyčerpávající odpověď na všechno co jsem potřeboval vědět, včetně toho, na co mne nenapadlo se zeptat.
Takže NAS se 4 sloty a do prvního SSD + pak 3 disky v RAID5 je to co potřebuju. Máte tip i na konkrétní model? Předpokládám, že u dražších je výhoda hlavně výkonnější procesor?
Aktuálně mám na 15 let starém Synology hlavně DLNA server Serviio a aktivní backup některých věcí (bash skripty spouštěné Cronem). Na nový NAS bych asi rád přestěhoval i některé věci, které mi teď jedou na RaspberryPi s HomeAssistantem (třeba Tailscale) a případně bych ho chtěl začít využívat pro online zálohování fotek z mobilů (asi s něčím jako Immich). Co by bylo vhodné pro takovýhle typ využití?
A jaké disky doporučujete? I hen WD ma několik "barev", nevím jaký je reálný rozdíl.
Honza98765
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 4. 7. 2025 22:42

V případě zavedených značek NAS je tu prakticky jen Synology a Qnap. První zmíněný těží z docela solidního jména a SW jak interního, tak i doprovodných aplikací pro další platformy. Qnap pak vyvažuje SW nedostatek (byť ne tak zásadní) lepším základním HW.
Synology také letos pobouřil zákazníky přístupem k omezení použití "neznačkových" disků. Tedy cokoliv jiného, než jejich vlastní, což jsou přeznačené disky jednoho ze tří výrobců (u HDD nejčastěji Toshiba).
Omezení pro postižené modely (letošní+) spočívá ve vypnutí analytických funkcí typu SMART či hlášení stavu diskových svazků, dále například nemožnost rozšíření svazku o další disk a podobné praktiky.

Pokud byste tedy chtěl nějaký "hotový" NAS, pak bych doporučil jako základ Qnap TS-464, který má široké možnosti rozšíření (2× slot RAM, 2× M.2 a PCIe), byť Celeron N5095 trhačem asfaltu nebyl ani v roce 2021, natož dnes.
Protože máte ale zkušenost s RPi, doporučil bych Vám spíše vlastní server v kombinaci se stávajícím NAS jako úložištěm (NAS bez přístupu online, server se službami online). Zvláště pokud máte například i vlastní veřejnou IP, jinak Tailscale/WireGuard.
K takovému účelu je výborné jakékoliv lepší mini PC a zvláště výkon moderních CPU s mnoha jádry pro VM nebo kontejnery. V tomto směru je výborné řešení postavené na Proxmox.

Barvy u disků značí primární určení - pro NAS jsou u WD červené. Prakticky jakékoliv jiné jsou spíše nevhodné (teplo, otáčky, ...) a purpurové vyloženě nechcete, protože jsou určeny pro záznam videa a mají upravený FW s ohledem na zápis a kontrolu chyb - pro video je priorita návaznost a časová odezva, ne absolutní správnost dat každého snímku. FW tedy připouští i záznam s chybou.
Pokud NAS nebudete mít přímo pod polštářem, ale například v technické místnosti, doporučil bych disky Toshiba Enterprise - krom vyššího hluku jsou vyloženě výborné v poměru ceny/kapacity a kvalitou patří k nejspolehlivějším.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Honza98765 6. 7. 2025 04:10

Díky moc za podrobný rozbor.
Nejdřív jestli NAS nebo server. Bude to určitě "hotový" NAS. Použít stávající NAS nechci, protože si nový nekupuju kvůli funkcím, ale proto, že starý už je starý 15 let a začínám se obávat konce životnosti (občas mi například posílá maily že se mu netočí větráček). Přijde do racku v garáži, kde je málo místa, takže jen jedno zařízení. Asi by se vešel 1U server, ale vlastně si asi ani vlastní server teď stavět nechci, nemám na to čas. Kromě toho stávající NAS fungoval z hlediska funkcí dobře a co není rozbité, nespravuj :-)
Tím se dostáváme k druhé části a sice Qnap vs Synology. Tak trochu jsem počítal se Synology, protože mi software vyhovoval. Jestli ale omezují použití disků jiných výrobců, tak je to hodně špatné. Dokázal bych s Qnapem používat NAS jako DLNA server? U Synology jsem používal instalování aplikací přes DSM jako balíčky, konkrétně právě třeba DLNA server Serviio. Dá se to udělat s Qnapem? (Serviio je asi podmínka, měnit DLNA server nechci.)
WD tedy počítám červené, s Toshibou určitě porovnám, měl jsem s ní dobrou zkušenost kdysi (opravdu dávno, ještě jako IBM) ale pak jsem je přestal kupovat když mi dva v krátkém sledu odešly. Možná je čas dát jim znovu šanci :-) Jen ze zvědavosti, Seagate nedoporučujete, nebo už jsem zaspal dobu a Seagate už je dnes out?
Honza98765
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 7. 7. 2025 03:50

U Synology je docela OK model DS1522+, případně levnější DS925+ s tím, že disky koupíte Synology.
Serviio se pro Qnaip i Synology instaluje obdobně v plné kompatibilitě, tedy tam bych problém nehledal. V základních SW parametrech jsou na tom oba výrobci podobně. Synology má SW více "učesaný" a vhodný i pro naprosté lamy. Ve chvíli, kdy budete instalovat vlastní balíčky a kontejnery, nemá smysl základní SW řešit.

Oba výrobci mají řady i do 1U racku, tedy můžete vybírat i tam. Nicméně často jsou konfigurace omezeny výkonem (při podobné ceně).

Seagate jsem již nekoupil od povodní v Thajsku, tedy někdy od roku 2011/2012. Jako ukazatel kvality můžete například srovnat obdobné modely na Alza, kde je uváděna i míra reklamací.
Případně statistiky Backblaze (2024) zde.
U WD ještě upřesním - pozor na technologii zápisu - chcete CMR a SMR se vyhněte.

Kdybyste chtěl "hotové" řešení s co nejlepším poměrem ceny/výkonu a primárně byste cílil jen na kontejnery a virtualizaci, pak zajímavou alternativou je UGREEN a modely NASync DXP4800 případně DXP4800 Plus. Aktuálně se zajímavými slevami.
Emil Pastelka
Junior