Díky moc za podrobný rozbor.
Nejdřív jestli NAS nebo server. Bude to určitě "hotový" NAS. Použít stávající NAS nechci, protože si nový nekupuju kvůli funkcím, ale proto, že starý už je starý 15 let a začínám se obávat konce životnosti (občas mi například posílá maily že se mu netočí větráček). Přijde do racku v garáži, kde je málo místa, takže jen jedno zařízení. Asi by se vešel 1U server, ale vlastně si asi ani vlastní server teď stavět nechci, nemám na to čas. Kromě toho stávající NAS fungoval z hlediska funkcí dobře a co není rozbité, nespravuj

Tím se dostáváme k druhé části a sice Qnap vs Synology. Tak trochu jsem počítal se Synology, protože mi software vyhovoval. Jestli ale omezují použití disků jiných výrobců, tak je to hodně špatné. Dokázal bych s Qnapem používat NAS jako DLNA server? U Synology jsem používal instalování aplikací přes DSM jako balíčky, konkrétně právě třeba DLNA server Serviio. Dá se to udělat s Qnapem? (Serviio je asi podmínka, měnit DLNA server nechci.)
WD tedy počítám červené, s Toshibou určitě porovnám, měl jsem s ní dobrou zkušenost kdysi (opravdu dávno, ještě jako IBM) ale pak jsem je přestal kupovat když mi dva v krátkém sledu odešly. Možná je čas dát jim znovu šanci

Jen ze zvědavosti, Seagate nedoporučujete, nebo už jsem zaspal dobu a Seagate už je dnes out?