NAS se systémem na SSD

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Honza98765 21. 6. 2025 03:51

Ahoj, chystám se koupit nový NAS a moc se neorientuju v dnešní nabídce. Teď mám cca 15 let staré Synology a jedna z věcí, které mi vadí, je, že disky každou chvíli probouzí, protože pořád něco píše na disk.
Tak jsem si říkal, jestli třeba dnes nejsou NASy s m.2 slotem na systémové SSD, které HDD používají opravdu jen na uživatelská data?
Měl by někdo nějaký tip?
Honza98765
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Da Gony 22. 6. 2025 19:36

No já provozuju disky bez zastavení, jinak by se furt brzdily a rozjížděly. Existují různé funkce "storage" tiering, ale moc tomu nerozumím, nepovažuju to za nějaké užitečné (ani dávat M2 do na NASu, ledaže by se všechny data vešly na M.2), ale asi hlavní důvod je zvýšení rychlosti (což jsi myslím že ani na 5GBitu není markantní a kdo z váš má aspoň 2.5Gbit) a nebo omezení zápisů na M.2

Nejsem si jistý jaký by to dávalo smysl a taky jestli by to reálně pomohlo.
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 6. 2025 22:10

Nejlépe popište, jak NAS využíváte a plánujete využít. Také napište, jakou máte potřebu kapacity a počtu disků u budoucího zařízení.
Nativní M.2 sloty NAS dokáže využít pro diskové oddíly, nebo pro cache (jen zápis, jen čtení, obojí). Bohužel i když vytvoříte svazek z M.2 SSD, DSM systémové oddíly se stále vytvářejí na první detekované „standardní“ pozici šachty pro HDD/SSD.
Nejjednodušší řešení by tedy bylo pořídit NAS se 4 pozicemi, do první pozice osadit SSD pro OS NASu, SW a případné kontejnery (další aplikace). Diskové pole pak můžete vytvořit z pozic 2-4 s tím, že 3 disky už zvládnou RAID 5. Případně RAID nemusíte používat vůbec.
Složitější řešení je pak vytvoření vlastního NAS buď z nějakého mikro počítače typu RPi nebo z mini PC typu NUC. V něm můžete zvolit OS dle potřeby a stávající starý NAS zachovat jen jako hloupé úložiště pro zálohu v lokální síti.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Honza98765 4. 7. 2025 17:06

Wow, díky moc, Emile! To je vyčerpávající odpověď na všechno co jsem potřeboval vědět, včetně toho, na co mne nenapadlo se zeptat.
Takže NAS se 4 sloty a do prvního SSD + pak 3 disky v RAID5 je to co potřebuju. Máte tip i na konkrétní model? Předpokládám, že u dražších je výhoda hlavně výkonnější procesor?
Aktuálně mám na 15 let starém Synology hlavně DLNA server Serviio a aktivní backup některých věcí (bash skripty spouštěné Cronem). Na nový NAS bych asi rád přestěhoval i některé věci, které mi teď jedou na RaspberryPi s HomeAssistantem (třeba Tailscale) a případně bych ho chtěl začít využívat pro online zálohování fotek z mobilů (asi s něčím jako Immich). Co by bylo vhodné pro takovýhle typ využití?
A jaké disky doporučujete? I hen WD ma několik "barev", nevím jaký je reálný rozdíl.
Honza98765
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 4. 7. 2025 22:42

V případě zavedených značek NAS je tu prakticky jen Synology a Qnap. První zmíněný těží z docela solidního jména a SW jak interního, tak i doprovodných aplikací pro další platformy. Qnap pak vyvažuje SW nedostatek (byť ne tak zásadní) lepším základním HW.
Synology také letos pobouřil zákazníky přístupem k omezení použití "neznačkových" disků. Tedy cokoliv jiného, než jejich vlastní, což jsou přeznačené disky jednoho ze tří výrobců (u HDD nejčastěji Toshiba).
Omezení pro postižené modely (letošní+) spočívá ve vypnutí analytických funkcí typu SMART či hlášení stavu diskových svazků, dále například nemožnost rozšíření svazku o další disk a podobné praktiky.

Pokud byste tedy chtěl nějaký "hotový" NAS, pak bych doporučil jako základ Qnap TS-464, který má široké možnosti rozšíření (2× slot RAM, 2× M.2 a PCIe), byť Celeron N5095 trhačem asfaltu nebyl ani v roce 2021, natož dnes.
Protože máte ale zkušenost s RPi, doporučil bych Vám spíše vlastní server v kombinaci se stávajícím NAS jako úložištěm (NAS bez přístupu online, server se službami online). Zvláště pokud máte například i vlastní veřejnou IP, jinak Tailscale/WireGuard.
K takovému účelu je výborné jakékoliv lepší mini PC a zvláště výkon moderních CPU s mnoha jádry pro VM nebo kontejnery. V tomto směru je výborné řešení postavené na Proxmox.

Barvy u disků značí primární určení - pro NAS jsou u WD červené. Prakticky jakékoliv jiné jsou spíše nevhodné (teplo, otáčky, ...) a purpurové vyloženě nechcete, protože jsou určeny pro záznam videa a mají upravený FW s ohledem na zápis a kontrolu chyb - pro video je priorita návaznost a časová odezva, ne absolutní správnost dat každého snímku. FW tedy připouští i záznam s chybou.
Pokud NAS nebudete mít přímo pod polštářem, ale například v technické místnosti, doporučil bych disky Toshiba Enterprise - krom vyššího hluku jsou vyloženě výborné v poměru ceny/kapacity a kvalitou patří k nejspolehlivějším.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Honza98765 6. 7. 2025 04:10

Díky moc za podrobný rozbor.
Nejdřív jestli NAS nebo server. Bude to určitě "hotový" NAS. Použít stávající NAS nechci, protože si nový nekupuju kvůli funkcím, ale proto, že starý už je starý 15 let a začínám se obávat konce životnosti (občas mi například posílá maily že se mu netočí větráček). Přijde do racku v garáži, kde je málo místa, takže jen jedno zařízení. Asi by se vešel 1U server, ale vlastně si asi ani vlastní server teď stavět nechci, nemám na to čas. Kromě toho stávající NAS fungoval z hlediska funkcí dobře a co není rozbité, nespravuj :-)
Tím se dostáváme k druhé části a sice Qnap vs Synology. Tak trochu jsem počítal se Synology, protože mi software vyhovoval. Jestli ale omezují použití disků jiných výrobců, tak je to hodně špatné. Dokázal bych s Qnapem používat NAS jako DLNA server? U Synology jsem používal instalování aplikací přes DSM jako balíčky, konkrétně právě třeba DLNA server Serviio. Dá se to udělat s Qnapem? (Serviio je asi podmínka, měnit DLNA server nechci.)
WD tedy počítám červené, s Toshibou určitě porovnám, měl jsem s ní dobrou zkušenost kdysi (opravdu dávno, ještě jako IBM) ale pak jsem je přestal kupovat když mi dva v krátkém sledu odešly. Možná je čas dát jim znovu šanci :-) Jen ze zvědavosti, Seagate nedoporučujete, nebo už jsem zaspal dobu a Seagate už je dnes out?
Honza98765
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 7. 7. 2025 03:50

U Synology je docela OK model DS1522+, případně levnější DS925+ s tím, že disky koupíte Synology.
Serviio se pro Qnaip i Synology instaluje obdobně v plné kompatibilitě, tedy tam bych problém nehledal. V základních SW parametrech jsou na tom oba výrobci podobně. Synology má SW více "učesaný" a vhodný i pro naprosté lamy. Ve chvíli, kdy budete instalovat vlastní balíčky a kontejnery, nemá smysl základní SW řešit.

Oba výrobci mají řady i do 1U racku, tedy můžete vybírat i tam. Nicméně často jsou konfigurace omezeny výkonem (při podobné ceně).

Seagate jsem již nekoupil od povodní v Thajsku, tedy někdy od roku 2011/2012. Jako ukazatel kvality můžete například srovnat obdobné modely na Alza, kde je uváděna i míra reklamací.
Případně statistiky Backblaze (2024) zde.
U WD ještě upřesním - pozor na technologii zápisu - chcete CMR a SMR se vyhněte.

Kdybyste chtěl "hotové" řešení s co nejlepším poměrem ceny/výkonu a primárně byste cílil jen na kontejnery a virtualizaci, pak zajímavou alternativou je UGREEN a modely NASync DXP4800 případně DXP4800 Plus. Aktuálně se zajímavými slevami.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Honza98765 8. 7. 2025 07:55

Díky za další informace. Z Backblaze jsem se dozvěděl dvě věci - zaprvé že jsem si spletl Toshibu a Hitachi (Hitachi navazuje na IBM, ne Toshiba) a že Seagate opravdu nechci. Protože spolehlivost a trvanlivost je pro mne nejdůležitější, půjdu do WD Red Pro (což pokud dobře chápu by mělo být CMR), nejvýhodnější teď vypadá 16TB. No, bude to docela upgrade proti 3TB diskům co tam mám teď :-)

Ohledně NASu - UGreen vypadá skoro až podezřele výhodně. Nevím o tom nic, poběží na tom Serviio? :-) Odkaz vypadá že vede na USA web s cenami v dolarech. Pokud to koupím v USA, nebude problém s funkčností v ČR? (110V/60Hz vs 230V/50Hz) Nebo mají všechny NASy standardně externí zdroj a vstup jen na 12V (můj stávající to tak má), takže mi bude stačit vyměnit trafo a můžu dovézt z USA bez problémů?

U výkonnějších modelů NASů mne ještě napadlo, jestli s výkonem procesoru nevzroste zásadně spotřeba? Jestli je to v průměru 20W nebo 22W je asi jedno, ale pokud by použití Intel procesorů místo Armu mělo znamenat, že to bude mít trvalou spotřebu jako desktop, tak se asi bez výkonu procesoru radší obejdu.

Momentálně se tedy kloním ke Qnapu, který jste doporučoval. Akorát jsem ještě našel na Alze Qnap TS-433-4G, který je o třetinu levnější než ten TS-464-8G. Jako hlavní rozdíl vidím Arm procesor místo Intelu, ale je tam ještě něco? Nevím, jestli jsem ochotný připlatit 6000 Kč jen za výkonnější procesor. O co ještě přijdu, když vezmu TS-433-4G? A pokud je to jen ten procesor, tak je NASu k něčemu výkonný procesor pro jeho vlastní funkci (tzn. když neberu v úvahu že bych na tom pak mohl jet nějaké výkonnější aplikace v kontejnerech nebo třeba zapnout transcoding na DLNA serveru)? Předpokládám, že asi může být rychlejší rebuild z parity, nebo ani to ne? 16TB disky jsou teď na Prime Day za cca 6000 Kč jeden, takže dát za NAS zhruba stejně jako za všechny 3 disky se mi nechce.
Honza98765
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 7. 2025 23:09

Na stránkách Ugreen je v horní liště výběr lokality. Pro EU jsou v Německu, tedy zde.

Co se týče základního OS (UGOS Pro) a aplikací, pak je na tom o fous slaběji, než zavedené značky, ale docela tlačí na vývoj a aktualizace. Je vidět, že se hodně snaží.
Serviio pak můžete instalovat jako na jakýkoliv linux, tedy buď formou kontejneru (doporučuji), nebo přímo přes SSH jako Java server.

Spotřebu u NAS definují primárně disky. Jakýkoliv procesor má šetřící režimy. Základní DXP4800 s Intel N100 se 4× HDD vezme bez zatížení cca 12-16 W. Samozřejmě při zápisu či jiných operacích může skokově vzít klidně i 50 W, ale to jen na krátkou dobu. Denní průměr tak při běžném využití NAS bude někde do 0.5 kWh.
Pokud budete uspávat disky, pak se můžete dostat na 1-6 W dle toho, co NAS bude dělat.

TS-433-4G je zařízení, které bych Vám doporučil jen v případě, že byste hledal striktně jen "lepší externí disk". V porovnání s TS-464-8G to není ani zařízení ve stejné třídě.
Hlavní rozdíly v neprospěch TS-433-4G:
- násobně nižší výkon CPU
- nerozšiřitelná RAM
- bez pozic M.2
- bez PCIe slotu
- jen jeden 2.5GbE LAN port
- nepodporuje virtualizaci (ARM)
- omezená podpora kontejnerů (ARM)
- transcoding videa pouze SW, pomalý (ARM)

Průměrná spotřeba je u ARM sice nižší, ale ne tolik, aby to vyvážilo nedostatky. Při porovnání těchto zmíněných modelů je to u ARM cca 10-20 W a u Intel N5105 15-35 W. Neberte to jako pevná čísla, záleží na tom, co NAS bude dělat a jak dlouho.
Co se týče potřeby výkonu CPU, pak z něj netěží jen základní diskové operace. Jakékoliv mediální využití, šifrování, virtualizace, kontejnery... ale i firewall či antivir.

Možnost rozšíření PCIe pro další M.2 úložiště nebo 10GbE sítě také není od věci a prodlužuje životnost NAS.
Neposledně 2 LAN porty lze využít k agregaci (stále 2.5GbE, ale pro více uživatelů, nebo pro dělený UP/DOWN). Ovšem zajímavější využití je například k oddělení služeb, například LAN1 pro interní síť a LAN2 pro přímé propojení s jedním zařízením (třeba PC) nebo pro online přístup. Nebo podobně ale pro oddělené sítě kontejnerů či virtálních strojů.

A neposledně, protože NAS s Intel CPU je vlastně jen trochu jiný klasický počítač, lze časem nainstalovat jiný OS (TrueNAS, Debian, Ubuntu, Proxmox) a překonat omezení daná výrobcem. Například limitace při použití PCIe karet jiných výrobců.
V tomto směru je Ugreen více otevřený než Qnap a i případný návrat k původnímu OS je mnohem snazší.

WD Red Pro 16TB (WD161KFGX ) je CMR, tedy OK.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Honza98765 9. 7. 2025 05:55

Díky za odpověď. Možná vám to připadá, že žiju ještě v roce 2010 kdy jsem kupoval svůj poslední NAS a desktop, který ještě pořád používám (Core i5-750), ale 10Gbps opravdu neřeším. Linku ven mám 50Mbps/10Mbps bezdrátovou, že by k nám někdy zavedli kabel si můžeme leda tak nechat zdát, film s hodně vysokým bitratem pro streamování na televizi může mít třeba 30Mbps, upgradovat si kabeláž po celém domě nebudu, většina zařízení stejně jede přes wifi s reálnou rychlostí taky max v desítkách Mbps, takže jestli NAS podporuje jen 2.5Gbps nebo 10Gbps je mi asi opravdu jedno.
A s omezenou podporou kontejnerů asi nevím, co myslíte, protože na Raspberry Pi, které je plus mínus stejná věc, mám v dockerech v HomeAssistantovi víceméně všechno.

Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc se mi zdá, že NAS má dělat jen úložiště a snažit se na něj namontovat tisíc dalších funkcí je víceméně zbytečné riziko. Asi zůstanu u toho levnějšího Qnapu.

Každopádně díky moc za všechny rady, bylo to extrémně užitečné. Mějte se.
Honza98765
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Honza98765 10. 7. 2025 17:56

Ok, tak zpět do bodu 0. Tohle mi Google AI řekl o instalaci Serviia na Qnap:

Serviio, a popular DLNA media server, is not officially supported on QNAP's QTS operating system anymore. While it was previously available and maintained by community members, recent updates to both Serviio and QTS have led to its removal from the official QNAP App Center and issues with functionality.

A ještě mne napadlo, že tu zíkladní věc, kterou máme vyřešenou od začátku threadu, tzn. aby systém NASu běžel na SSD jsme řešili jen v kontextu Synology a jejich DSM:

DSM systémové oddíly se stále vytvářejí na první detekované „standardní“ pozici šachty pro HDD/SSD.

Bude to stejně fungovat i pro Qnap a QTS?

Tak nevím, jestli nakonec nebudu muset vzít Synology. To by znamenalo 925+ a budu muset dát víc peněz naž chci za hardware, který se mi podle specifikace moc nelíbi. A navíc už jsem koupil ten WD disk, takže ten zase nebude se Synology kompatibilní a jsem celkově v háji.
Honza98765
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 7. 2025 21:32

Aktuální Serviio 2.4 má Qnap ve všech HW konfiguracích CPU viz download.
Jediná "komplikace" je, že balíček musíte ručně stáhnout a v OS daného NAS zvolit "ruční instalace". Plus povolit instalaci nepodepsaných aplikací.
Abych Vám nekecal, cvičně jsem si instalaci zkusil (mám kolem sebe jen NAS s x86 CPU, ARM už žádný). Každopádně bych se už raději díval po nějaké alternativě, protože mi přijde, že vývoj Serviio nějak stagnuje a aktuální verze je přes rok stará.

K otázce instalace prvního disku - Qnap i Synology jsou na tom stejně. Ugreen má vlastní integrovanou paměť pro vlastní OS, v případě instalace jiného je to opět první disk v šachtě.
Qnap respektive QTS má interní architekturu navrženou tak, že se primárně systémový oddíl vytvoří duplicitně na všech dostupných discích. Pokud selže jeden, nepřijdete o funkcionalitu. Nicméně to má za následek, že se disky prakticky nikdy neuspí.
Zde přichází řešení s SSD v první šachtě (u vyšší řad NAS, např. TS-464-8G, lze systém instalovat i do pozic M.2). Ale je třeba dodržet tento postup:
- SSD ve slotu/šachtě 1
- HDD zatím na stole mimo NAS
- inicializace NAS s instalací QTS
- vypnutí NAS
- instalace HDD do slotů 2–4
- tvorba RAID 5 z HDD pouze pro data (případně jiná konfigurace)

A důležité je - kdykoliv se NAS zeptá, zda nově vytvořený svazek má být systémový, je třeba zvolit NE.
Při kontrole pak v Storage & Snapshots > Storage/Snapshots uvidíte diskové svazky, u prvního SSD bude uvedeno (System) a u druhého/ostatních nebude nic.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Honza98765 12. 7. 2025 19:42

Super! Koupím tedy ten Qnap. Díky moc za pomoc a za trpělivé rady!
Honza98765
Kolemjdoucí