Stránka 1 z 2

AHCI vs. RAID

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2007 14:16
od bjbj
Mam dotaz. Chtel bych u sveho pocitace vyuzivat technologii NCQ, kterou podporuje jak radic na desce, tak me dva SATA disky. Problem je v tom, ze chci oba disky zapojit do RAID0 a pritom neprijit o NCQ - V Biosu se totiz da nastavit bud AHCI nebo RAID rezim, ale ne oboji. Otazka teda zni: Musi byt zaple oboji (coz nejspis nejde) nebo je RAID uplne jiny typ technologie nez AHCI (=NCQ+hotplug) a nema smysl v takovem pripade o NCQ vubec uvazovat. Nebo je NCQ definovano i pro RAID, a pak teda v biosu nastavim rezim RAID a uz se dale problemem nemusim vice zatezovat ?

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2007 16:04
od Tonda-B
Pokud je řeč o RAIDu 0, tak NCQ by musel mít RAID řadič, aby to k něčemu vedlo.

A odpojit za chodu disk z diskového pole RAID 0 ?

Vždyť by se to pole rozpadlo.

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2007 16:12
od bjbj
O hotplug nejde, to jsem uvedl jenom jako definici AHCI. Spis me jde proste jenom o to, jestli AHCI a RAID jsou oddelene technologie (tedy RAID bud ma nebo nema podporu pro NCQ) a nebo se nejak vzajemne musi podporovat (tedy RAID ma nebo nema podporu NCQ diky zapnutemu nebo vypnutemu AHCI).

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2007 16:33
od Tonda-B
Advanced Host Controller Interface - jak už z názvu vyplývá - slouží k rozvinutí těch vlastností disků o kterých jsi mluvil.

Pokud AHCI (driver a nastavení BIOSu) nepoužiješ a nastavíš v BIOSu, že chceš disk emulovat jako Standard IDE, nebudeš je mít k dispozici.

RAID má za úkol spojení dvou a více disků fyzických do diskového pole s různými vlastnostmi.

To je jiný pohled na věc - ani doplněk, ani protiklad.

V RAIDu 0 bys musel mít vyrovnávací paměť jako součást RAID řadiče a provozovat NCQ jejím prostřednictvím.

Nevím o integrovaném RAID řadiči, který by to uměl.

Zrychlení práce je u RAIDu 0 dosaženo jinak.

Pokud jsem ale měl možnost NCQ vypnout ve FW disku, obvykle se jeho výkon zvýšil, takže NCQ je podle mých zkušeností spíš zpomalení práce disku.

Odeslat příspěvekNapsal: 10. 5. 2007 17:24
od bjbj
Intel Matrix Storage Manager hlasi, ze disky zapojene do pole podporuji NCQ ale nevim, jestli tim padem i pole samotne. Je mozne, ze pozadavky na operace s polem se prelozi na pozadavky na operace s jednotlivymi disky, ktere se preusporadaji pomoci NCQ a Raid na to pak zareaguje preusporadanim svych puvodnich pozadavku. Je to mozne ?

Jinak mam desku Gigabyte-P965-DQ6 a vyuzivam RAID0 pole pres ICH8R integrovany radic. Jake jsou tam moznosti ? RAID s NCQ ? .......

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 8. 2007 18:20
od virdzek
Vie mi prosim niekto poradit ako zistim ci mi ovladac Sata2 disku bezi v emulovanom alebo v AHCI rezime ?

V biose volbu na prepinanie nemam , len zap/vyp. raidu ale to s tym nesuvisi...

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 8. 2007 19:08
od Tonda-B
Pokud máš Windows a Intel chipset, měl bys ve Správci zařízení v Řadiče IDE ATA/ATAPI najít něco jako

"Intel....SATA AHCI Controller"

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 8. 2007 21:17
od virdzek
To tam naozaj nemam , inac by som sa nepytal :wink: Ale ked to tam nie je tak to neznamena ze to v AHCI nebezi , je to len nazov driveru a tam to byt nemusi

Odeslat příspěvekNapsal: 27. 8. 2007 22:31
od Tonda-B
No a co tam teda máš?

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 8. 2007 17:36
od virdzek
Ako som uz pisal vyssie nazov driveru nie je dolezity , to AHCI v nazve driveru byt nemusi aj ked ho podporuje.

Ak nevies ako sa da zistit ci to bezi v AHCI tak sem pls nepis , vazne ma zaujima nazor toho kto to vie a nie hadankara ktory podla nazvu AHCI v ovladaci zisti ze je to AHCI ovladac :D :D :D

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 8. 2007 20:42
od Eagle
Předně je důležité rozlišovat tři SATA režimy:
1) Kompatibilní.
2) Nativní.
3) Nativní s AHCI.

První režim se pozná poměrně snadno - disk je emulován jako IDE, a proto se ve Windows standardně hlásí jako IDE (v Device Manageru pod IDE ATA/ATAPI controllers) a v Setupu BIOSu jsou příslušné SATA disky vedeny jako Channel číslo Master nebo Slave. Také jsou disky schopny detekovat různé DOSové utility, které nemají podporu konkrétního řadiče. Windows jsou schopny instalace bez diskety s ovladači.

Nativní režim se taky pozná docela snadno a to tak, že pro nainstalování Windows jsou potřeba ovladače na disketě. Řadič se pak ve Windows často hlásí pod SCSI and RAID controllers. DOSové utility nejsou schopny disky detekovat, pokud nemají podporu přímo pro zvolený řadič.

Poznat zapnutou funkci AHCI je podstatně obtížnější. AHCI je programovatelný řadič, který se ovládá přes určitý paměťový prostor. Jeho adresa musí být naprogramována do čipsetu. Například v dokumentaci k ICH9R se píše: "Memory Space Enable (MSE) — R/W / RO. Controls access to the SATA controller’s target memory space (for AHCI). This bit is RO ‘0’ when not in AHCI/RAID modes." To znamená, že pokud je v čipsetu tento bit roven nule (je to bit 1 v PCI Configuration Registr 04h-05h v SATA řadiči), pak není uveden cílový paměťový prostor pro ovládání AHCI a tudíž AHCI je vypnuto. Takže přes WPCREDIT případně jinou podobnou utilitu by to šlo zjistit.


2bjbj: RAID režim v sobě na Intel deskách zahrnuje AHCI, tj. jeho povolením disk běží v AHCI. NCQ ale v desktopu ve většině případů brzda než přínos.

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 8. 2007 21:03
od Tonda-B
virdzek píše:Ako som uz pisal vyssie nazov driveru nie je dolezity , to AHCI v nazve driveru byt nemusi aj ked ho podporuje.

Ak nevies ako sa da zistit ci to bezi v AHCI tak sem pls nepis , vazne ma zaujima nazor toho kto to vie a nie hadankara ktory podla nazvu AHCI v ovladaci zisti ze je to AHCI ovladac :D :D :D


Tak si to nech. Mě to nezajímá.

Já jsem zjistil, že nejlepší je přečíst si na procesoru Intel a tak poznat, že je to Intel.

A ne si název schovat a snažit se ho uhádnout podle výšky slunce a směru větru a toho, že má tolikhle nožiček.

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 8. 2007 21:07
od Eagle
Tonda-B píše:
virdzek píše:Ako som uz pisal vyssie nazov driveru nie je dolezity , to AHCI v nazve driveru byt nemusi aj ked ho podporuje.

Ak nevies ako sa da zistit ci to bezi v AHCI tak sem pls nepis , vazne ma zaujima nazor toho kto to vie a nie hadankara ktory podla nazvu AHCI v ovladaci zisti ze je to AHCI ovladac :D :D :D


Tak si to nech. Mě to nezajímá.

Já jsem zjistil, že nejlepší je přečíst si na procesoru Intel a tak poznat, že je to Intel.

A ne si název schovat a snažit se ho uhádnout podle výšky slunce a směru větru a toho, že má tolikhle nožiček.

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 8. 2007 21:11
od Tonda-B
Mně úplně stačí nesmysly tvoje.

Odeslat příspěvekNapsal: 29. 8. 2007 14:41
od virdzek
to Eagle - diky moc ! Presne nieco podobne som hladal 8) .

Este podotazku : pre native Sata rezim je nutny ovladac aj pre Win Vista alebo tam uz nie ? Nema uz Vista ovladace obsiahnute ? (mam dosku s NVIDIA nForce® 570 Ultra™ MCP chipsetom). Pri instalacii disky naslo samo bez driveru ale nejake prepinanie na kompaktabilny rezim v biose nemam - len volbu raid ano/nie ale prepinanie niecoho ineho na Sata tam nemam...