Stránka 1 z 1

Sabertooth Z77 a rozšíření paměti - BIOS nevidí nově 16GB

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 2. 2021 20:08
od broskef
Dobrý den,
řeším takovou zvláštnost, spíš mě to vrtá v hlavě z principu ....
- původní konfigurace - deska Sabertooth Z77 + i5-3570k + 2x4GB 1333 DDR3 - funguje

- přikoupil jsme naprosto identický paměti - po rozšíření (2x2GB) -> v desce tedy 4x 4GB, ale na POST obrazovce vidět pouze 8GB. Ať paměti měním, jak měním ... v UEFI BIOSu je také vidět položka 8GB, ale pak v MENU je vidět, že jsou obsazené všechny 4x DIMM - každou paměť vidím. Když nechám nabootovat do Woken (x64), vidím samozřejmě jenom 8GB (používány 2 ze 4 bank), ale CPU-Z ukazuje 16GB Memory
- pokud nechám pouze 2x2GB (klidně nové paměti) v jakých kolib bankách - funguje bez problémů na 8GB

- dnes jsme na zkoušku přikoupil jiný 2x2GB 1600 DDR3 - úplně stejné chování - po obsazení všech 4 bank pouze 8GB, když tam nechám pouze 2x2GB, vidí normálně 4GB

Co s tím? Zkoušel jsem BIOS update na poslední verzi, CMOS restart, MemOK! tlačítko, různé kombinace pamětí, různé nastavování v BIOSu - Auto/Manual... vždy maximálně 8GB.

Štve mě to spíše z principu, poradí někdo ?

BTW: mám tedy doma navíc 12GB DDR3, z čehož 8GB jsou v záruce :-) .

Díky moc.

Re: Sabertooth Z77 a rozšíření paměti - BIOS nevidí nově 16GB

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 2. 2021 20:44
od soban
Nějak nechápu?

Tady někdo neumí počítat? 2x4GB = 8 a 2x2GB = 4 ?????

A taky nevím jak 2x4GB je stejně jak 2x2GB ????

Takže ještě jednou a pořádně to spočítej.....

Re: Sabertooth Z77 a rozšíření paměti - BIOS nevidí nově 16GB

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 2. 2021 21:04
od meda2016
A víš co @broskef , vem lupu a napiš sem konkrétní označení těch všech i " identických" pamětí. Někdy hrály roli i kombinace DS, SS, ale i různí výrobci čipů.

Re: Sabertooth Z77 a rozšíření paměti - BIOS nevidí nově 16GB

Odeslat příspěvekNapsal: 22. 2. 2021 21:48
od milsimr
msconfig > spuštění počítače > upřesnit možnosti > maximum paměti (zaškrtnout). Výsledek?

Re: Sabertooth Z77 a rozšíření paměti - BIOS nevidí nově 16GB

Odeslat příspěvekNapsal: 23. 2. 2021 09:22
od soban
Prostě já to chápu tak že tam má 2x4G ram a k tomu přikoupil 2x2G ram - nechápu proč?

A z nějakého důvodu prostě BIOS to detekuje pak jako když tam má 4x2G = 8G místo 2x4G + 2x2G = 12G.

Takže prostě má špatně umístěné ram ve slotech, koupil ram které se neshodnou.

Takže jediné co může vyzkoušet prohazovat ram ve slotech jaká je ta správná kombinace která bude fungovat a nebo ty 2G ram prodat a koupit stejné 4G ram co už tam má.