Stránka 3 z 3

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 5. 2007 22:20
od r34ktor
Daviiik77 píše:A ještě jsem se jen chtěl zeptat - že jsem to v tom BIOSu vypnul, ničemu nevadí? Předpokládám, že to je jen pro mé info nebo se pletu?o/quote]

Ano, tyto položky jsou jen pro informaci. Jediná funkce, kterou to teoreticky může ovlivnit je ASUS Advanced Q-Fan. Ta by mohla být vázána na měření otáček ventilátoru procesoru. Ale tuhle moji domněnku si musíš sám ověřit v praxi.

Jinak ten problém s detekcí otáček bude hlubšího charakteru. Zjistil jsem, že se projevuje jen u nízkootáčkových větráků. U své desky jsem to vyřešil jejich zvýšením, ale Asus by měl přepracovat kód v BIOSu, který to má na starosti.

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 08:51
od Daviiik77
Ještě jsem v tom v noci trochu šťoural a zjistil jsem, že to je ještě malinko jinak. Původně jsem totiž vypnul všechny větráčky (včetně portů, na kterých žádný větráček připojený není) a postupně zase začal všechno spouštět a nakonec to dopadlo tak, že detekce otáček větráčku procesoru ani toho přídavného ve skříni tolik start nezdrží - jen nepatrně, ale to šílené zdržení způsobily větráčky nepřipojené! Na těch třech nepřipojených lze nastavit buď N/A nebo Ingored. Jenže to N/A tam dosazuje sám, když zjišťuje, jestli je větráček připojený nebo ne.

Tak jsem na tyhle nepřipojený porty nastavil všude "Ignored" a detekci otáček větráčku procesorového a skříňového jsem zase zpátky spustil a sice ten start je o něco malinko pomalejší, ale řádově sekundy, takže to už je v poho. ASUS Q-Fan totiž na tom nejspíš závislý bude.

Každopádně ještě jednou díky, protože jsi mi ušetřil cestu a nervy s reklamací, kterou mi doporučili odborníci z ASUSu... :D
[/b]

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 5. 2007 21:04
od x-father
Lidi a jak jste na tom u tehle desky s regulaci otacek? Me na to nepomaha speedfan a nereaguje to ani na nastaveni v BIOSu a tudiz ani na nastaveni pres SW od asusu. Mam tam boxovej chladic a pak dva ventilatory vzadu na skrini. Otacky me to meri, ale proste nereguluje. BIOS mam posledni.

Odeslat příspěvekNapsal: 8. 5. 2007 10:32
od Daviiik77
x-father píše:Lidi a jak jste na tom u tehle desky s regulaci otacek? Me na to nepomaha speedfan a nereaguje to ani na nastaveni v BIOSu a tudiz ani na nastaveni pres SW od asusu. Mam tam boxovej chladic a pak dva ventilatory vzadu na skrini. Otacky me to meri, ale proste nereguluje. BIOS mam posledni.



Mně to chodí jak má, ale moc Ti neporadím, protože tomu zas až tak nerozumím. Nic moc jsem v BIOSu neměnil, až na pár drobností a základních změn a chodí to. Nevím, jestli to má vliv, ale boxový chladič jsem hned zahodil a dal tam aspoň levný, ale přitom vcelku účelný a ani ne hlučný ARCTIC Alpine 7 a pak mám jeden přídavný ventilátor vzadu na skříni...

Odeslat příspěvekNapsal: 3. 6. 2007 22:20
od x-father
Tak muj problem s nemoznosti regulovat otacky ventilatoru ma stejny puvod jako zde zmineny problem s dlouhym nabihanim.

Jde o to, ze tahle deska ani s poslednim BIOSem nedokaze detekovat otacky pomalych ventilatoru a treba v mem pripade nedokazala regulovat ani otacky boxoveho intel c2d chladice. U dalsich dvou pomalobeznych ventilatoru ukazovala naproste blbosti.

Po pouziti FIXu ud asusu co maji na webu se situace ponekud zmenila a to tak, ze deska zacala otacky merit, ale i tak ma velky problem s otackamy ventilatoru pod cca 800ot/min. Navic se me po pouziti toho opravneho patche zaclo projevovat to same co tady napsal Daviik77. Pocitac strasne dlouho cekal hned po zapnuti. Musel jsem nastavit u vsech ventilatoru mimo CPU ignore a pak uz to jelo, takze pridavne ventilatory radsi dal reguluju jinak nez deskou a ventilator na CPU konecne reaguje na nastaveni ktere mu zvolim.

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 6. 2007 11:03
od Feroo1d
mam podobnu dosku(p5b vm) a zaujimali by ma 2 veci : teplota dosky bez zataze a v zatazi a ako ti prebieha restart? k tomu restartu.ja ked resetnem pc tak sa niekedy normalne restartne a niekedy sa na 2-3 sekundy vypne a potom zapne...a momentalne sa mi stal ten druhy pripad a pc huci ako ked ide a nejde.svieti dioda hdd a zelena napajania blika v rychlom intervale...pomoze len vypnutie z elektriky...

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 6. 2007 11:17
od Petis_x
nastav položku v biosu ADD ROM z force bios na keep curent a poběží ti to. ten jmicron můžeš v klidu zase zapnout

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 6. 2007 14:50
od x-father
No me se nejdriv resetoval taky tak ze se jakoby vypnul a za 2s zapnul, ale nejsem si ted jisty jestli se to se zmenou BIOSu nezmenilo take. Ted u nej nejsem.

teplota dosky P5B-VM

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 6. 2007 14:57
od xaero78
Feroo1d píše:mam podobnu dosku(p5b vm) a zaujimali by ma 2 veci : teplota dosky bez zataze a v zatazi a ako ti prebieha restart? k tomu restartu.ja ked resetnem pc tak sa niekedy normalne restartne a niekedy sa na 2-3 sekundy vypne a potom zapne...a momentalne sa mi stal ten druhy pripad a pc huci ako ked ide a nejde.svieti dioda hdd a zelena napajania blika v rychlom intervale...pomoze len vypnutie z elektriky...


Teplota mojej dosky dosahuje cca 48- 50 stupnov pri normalnej zatazi. Udrzuje sa tu aj pri hrani 3D hier - mam ATI radeon x1950pro.

V skrinke mam dva Noctua ventilatory - jeden vpredu pred diskom a druhy vzadu hore pri zdroji.

ASUS utilita PC Probe mi vsak ukazuje abnormal MB temperature.

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 6. 2007 15:46
od Feroo1d
no sak prave kvoli pc probe sa pytam...v klude ukazuje 43 a po dorani celkom jednoduchej 3d hry(air assault 2) je 48 a pc probe spusti alarm.viem ze ta hranica kedy sa pusti alarm sa da menit ale ked do bolo od vyroby na 45 tak som to nechal.aky je najnovsi stabilny bios na tuto dosku?

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 6. 2007 17:38
od xaero78
Pozeral som inac na stranke ASUS Support, ze ci maju aj ini ludia problemy s teplotou. Zda sa, ze hej. Odpoved bola, ze to by nemal byt problem, teplota dosky vraj moze byt kludne aj do 70 stupnov...? Otazka ale je preco to nastavili v PC Probe na 45 stupnov.

http://support.asus.com/faq/faq.aspx?no ... uage=en-us

Prave teraz cez vikend som si stahoval posledny BIOS, verzia 706, a zda sa mi celkom stabilny.

Odeslat příspěvekNapsal: 4. 6. 2007 21:24
od Feroo1d
inac ja to mam v skrinke bez ventilatorov takze ked kupim nejaky fan tak sa moze situacia zmenit k lepsiemu.a mam este aj ten maly typ skrinky kde sa dava zdroj vertikalne oproti doske a nie nad.