2 monitory na různých místech + propojení

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Asanoth 4. 3. 2024 11:30

Ahoj,
chci si pořídit monitor k pověšení nad ditální piano. Jediným účelem je čtení not, nějaké video analýzy (typicky s notami) a jeho umístění tak, abych nemusel koukat bokem na 15" notebook. Nechtěl bych TFT, ale jinak to nic umět nemusí. Klidně by to mohlo být černobílý.
Při hledání jsem ale narazil na poměrně levný Dell P2222/P2422, který má 99% sRGB a protože se věnuju i focení, a všechno dělám ne 15" notebooku, napadlo mě pojmout to pořádně a pořídit tenhle monitor na(d) stůl, nějaký další (levnější) nad piano a všechno to nějak popropojovat.

Všechno jsou to jen hobby věci, takže to není něco, do čeho bych chtěl dávat moc peněz: základní varianta je pořízení levného LCD nad piano a hdmi kabelu.

Mám Dell Precision 7510 4K IGZO, GeForce M1000M, 1 thunderbolt port (ale nenabíjí, i když by údajně dle fór měl, mám ale jen 65 W USB nabíječku)
a starý spodní dokovací port. Adaptér k tomuhle notebooku má 180 W.
Mám trvale zapojenou zvukovou kartu přes USB a výstup (repro nebo sluchátka) jde z ní, jinak nic.

Podrobnosti:
LCD nad piano
Jak je uvedeno výše, stačí základní IPS monitor. Ode zdi jsem asi 70 cm, takže by asi neměl být moc velký. Předpokládám pověšení přímo na zeď. Polohování není potřeba, spíš aby to bylo té zdi co nejblíž.
Původně jsem zvažoval dotykový, ale ty jsou hodně drahé a dává tak asi smysl spíš použití bezdrátové myši, případně i klávesnice. Počítám s repasem, konkrétní typ asi nehraje roli.
Vzdálenost prostředku monitoru od prostředku stolu je někde mezi 1,5-2 m.

LCD nad počítač (foto proces)
Zvažoval bych pouze, kdybych našel nějaký levný monitor s dobrými barvami (haha). Jak je na tom ten Dell P22/24 22 ?
Od zdi sedím asi 80 cm, takže FHD monitor 24 už by asi působil zrnitě a 22 dost možná také?
Předpokládám uchycení ke stolu pomocí držáku, stůl je z dřevotřísky.
Klidně bych pořídil repas.
Oba monitory nejsou v moc světlé místnosti, nejsou proti oknu, takže svítivost nehraje až tak zásadní roli.

Dok/USB Hub
Kdybych kupoval oba monitory, chtěl bych to propojit nějak rozumně a trvale, tj. bych si pořídil nějakou cihličku.
Ideální by bylo, aby cihlička uměla i nabíjet (180W) notebook, ale to by pak stála 5x víc než cihlička, která to neumí, takže se smířím s nabíjením zvlášť.
Monitory nepoběží nikdy oba naráz.
Zachytil jsem možnost, že některé monitory jde napájet přes USB-C, ale předpokládám, že do levnější cihličky se nevejde tolik wattů, takže k alespoň jednomu monitoru budu muset mít zvláštní kabel. Nicméně přes USB jde přenášet i obraz: Má vůbec smysl zabývat se ještě dneska HDMI?
Byť jsem říkal, že bych rád držel náklady nízko, tady nechci šetřit za každou cenu, protože chci něco, co bude spolehlivě fungovat. Ale zas pokud to má stát víc než monitory, tak to radši budu dál koukat do notebooku.
Teoreticky bych mohl pořídit i starší Dell dok, ale zas počítač může někdy kleknout, přeci jen je to starší kus, tak bych rád měl něco univerzálního. Ale vyloženě bych to nevylučoval, kdyby to z nějakého důvodu dávalo smysl.

Měli byste pro mě prosím nějaké tipy, jak to celé pojmout?
Znovu říkám, že jsou to hobby věci, kdybych se živil focením, přistupoval bych k tomu jinak, ale tak tomu není.
Díky!
Asanoth
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 4. 3. 2024 15:40

Zřejmě tento DELL https://i.dell.com/sites/csdocuments/Sh ... -Sheet.pdf
Měl by mít HDMI a mDP. To je první nejjednodušší možnost připojení.

Pokud jsi "cihličku" dock už objevil ke koupi, poděl se o její schopnosti.
Nový pro Thunderbolt (*pokud je OK) je https://www.alza.cz/dell-thunderbolt-do ... 171227.htm

Otázka na monitory - 80 cm od 24" FHD je běžná pro většinu lidí. Ale možná máš superostré vidění. Potom 32" 4K. Dell SE3223Q VA panel. Foto panely ale stojí násobně víc, dají se kalibrovat.

mDP /HDMI 4K se dostane adaptér, údajně 60Hz.

*/ Poznámka: Pokud to opravdu je Thunderbolt a funguje na 100%.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Asanoth 5. 3. 2024 08:18

Díky.
Ano, notebook má mDP (nikdy nepoužito) a HDMI (vyzkoušeno, funguje). Ale rád bych se vyhnul zapojování pokaždé, když ho někam přenáším, proto ta myšlenka doku.

K 80 cm, jsem 80 cm od zdi, ne od monitoru. Superostré vidění rozhodně nemám :) .

"mDP /HDMI 4K se dostane adaptér, údajně 60Hz."
Co myslíš tímto?
Asanoth
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 5. 3. 2024 12:18

Jen doplnění, které při docku nevyužiješ.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ja-cz 10. 3. 2024 13:36

Ja mam stul hluboky jen 65cm, takze sedim asi v podobne vzdalenosti. Mam 34" UWQHD, takze roztec bodu jen o malinko mensi nez 24" FHD a problem zadny nevidim. Ale to je subjektivni.

Dell rady P je dobra zakladni volba s rozumnou kvalitou obrazu. P2422 je ok, P2423 ma nejake radky navic pri stejne uhlopricce, takze bude malinko jemnejsi, za 300Kc navic mozna trosku lepsi volba. Obrazove lepsi bude ASUS ProArt PA248QV, za 5.5k super monitor.

Pokud chces jemnejsi, tak jedna moznost je 24"/25" QHD. BenQ PD2500Q nebo Dell P2423DE za ~7k. Druha moznost je 27" 4k za 10-12k BenQ PD2700U nebo ASUS PA2723QE. Kvalitni 32" 4k stoji v podstate dvojnasobek co 27" a obrazove jsou na tom kolikrat hure, takze to bych nechal plavat. A skalovani v systemu zapnes podle me tak ci tak.

-- 10. 3. 2024 13:49 --

Pro ten monitor nad piano - pokud na nej koukas na primo, tak mozna by byl ok i VA panel. Repas asi OK, ale nemel by byt moc stary, jinak co usetris zaplatis na elektrine. Dnesni monitory zerou <20W. Pokud vemes monitor, ktery zere dvojnasobek, tak pri intenzivnim pouziti zaplatis na elektrine navic par stovek kazdy rok. A zakladni Dell rady SE koupis lehce nad 2 tisice.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Asanoth 25. 2. 2025 14:36

Tak jsem se konečně vzepjal a vyřešil to.
Nad piano jsem pořídil už ten rok zpáítky Lenovo D27-40. Účel splní bez výhrad.
Na stůl jsem koupil dock TB16, nabíjí i se 130 W adaptérem, nevím jak pod zátěží, mám i 240 W. Tam bez potíží.
Z docku posílám signál na monitor na stole Asus PA278QV přes mDP a do druhého přes HDMI. Funguje to i celé naráz.
JInak rozchodit to TB16 nějakou dobu trvalo, chtělo to hodně nových ovladačů a pak to párkrát vypojit a zapojit.
První menší obtíž je, že já to nechci mít naráz, a občas mi přeskočila hlavní obrazovka na tu vypnutou a s tím moc nešlo pracovat. Vzhledem k tomu, že ten nepoužívaný monitor je stejně na prodlužce, tak to řeším tím, že je vytažená, když ho nepoužívám a dock ho nevidí. Celé to hádám ale je spíš ve windows, ne v docku.

Druhá větší obtíž je, že zvuk jedu přes externí historickou USB kartu M-Audio Fast Track Pro a přes dock se zvuk hodně seká, takže musí být zapojena přímo v NB. Co jsem hledal po internetech, tohle není neobvyklé chování u USB karet a docků.
Asanoth
Junior