27" monitor na sestavu po upgrade, hry, 20k

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod aa33kk 9. 4. 2025 08:49

Čau všem.

Koncem minulého roku jsem udělal opět k naprosté spokojenosti upgrade herního železa.

Upgrade herní mašiny QHD 75Hz, classic

Ještě bych chtěl povýšit dle doporučení CPU na 9700k a při této příležitosti zvažuji i nový monitor.

Aktuální výbava je tohoto složení.
4x ARCTIC F12 Silent
ARCTIC Freezer 34
ASRock Fatal1ty B360 Gaming K4 - Intel B360
be quiet! Pure Power 11 500W
Intel Core i5-9400F
Hitachi-LG GH24NSD5, černá
ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 SUPER 12GB GDDR6X OC Edition
CRUCIAL P1 SSD NVMe M.2 1000GB PCIe
Patriot Signature Line DDR4 16GB (4x8GB) 2666MHz CL19
SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black
Win10 x64 OEM HP
Acer Nitro VG270Ubmiipx 27" (UM.HV0EE.007)

99% hry (Nejnovější i dřívější verze CoD, BT 1 i 2, aj.), 1% sledování filmů a internet.

Velikost bych zachoval 27". Rozlišení a výstupy dle použité sestavy. QHD pasuje a rád bych užil opět max detaily. Ideálně nadčasově na delší dobu, jako tomu bylo do teď (kdyby se třeba měnil stroj)... :-)

Budget cca 20 tis Kč.

Dříve doporučován QHD 165Hz GSync IPS panel, ale kvůli malému rozpočtu se řešila low cost varianta VG270U. Šlo by něco vhodného?
aa33kk
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 9. 4. 2025 10:34

A co je za problem se soucasnym monitorem? Je QHD, 27", 144Hz s Freesyncem.

-- 9. 4. 2025 10:41 --

Jediny rozumny upgrade pro hrace me napada OLED, ktery obraz posune trosku jinam. Pripadne 34" ultra-wide OLED, coz je QHD ktery ma po stranach o tretinu prostoru navic. To bude tak akorat 20k. Ale u tech i tak nevyuzijes toho frekvencniho potencialu, ta sestava je na to prilis slaba...

-- 9. 4. 2025 10:45 --

Jeste jedna vec, 9700k + 4070 bude pri hrani dost pres 400W. Ten zdroj bude na svem limitu, pokud ne uz za nim.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod aa33kk 14. 4. 2025 09:32

Konečně jsem se vyhrabal z nemoci a děkuji. Zdá se mi, že obraz plave. Zkusím tedy překontrolovat nastavení a kešeň začnu střádat na novou strojovnu do budoucna. :) Btw na 34" velikost bych seděl moc blízko. Stůl mám široký cca 70cm.
aa33kk
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 14. 4. 2025 09:56

Ja mam stul jeste uzsi, a predloktim se typicky opiram o stul. Monitor zabira temer cele zorne pole - na praci moc fajn, u her to je zcela jiny zazitek nez QHD. Kdybych vice hral a mene pracoval, tak beru 34" OLED.

Ale taky to krmim RTX 4080, co je tak akorat na single player hry plynule, povetsinou na max.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Petra2800 14. 4. 2025 16:38

Pokud se bavíte o upgradu na OLED tak má zpravidla bohatší a živější barvy, ale jeho neduh je stále vysoká cena oproti běžným IPS panelům. Jde o mnohem vyspělejší a v mnoha ohledech lepší technologii než jeho předchůdce.
Možná bych osobně zvážila návštěvu nějakého shopu jako je alza a tam si prohlédla panel...
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod aa33kk 16. 4. 2025 08:23

Prošel jsem nastavení a vše je ok. V zásadě bych asi neměnil, ale upřesním ještě trápení, které mám u současného... Při sledování videa na YouTube a následně přechodu na plochu mi zůstává v místě přehrávače kontura rámečku včetně ovládacích prvků. Po chvilce nebo restartu zmizí. Ovladače nejnovější... Na vypálený obraz to nevypadá, ale začalo to dělat ještě za staré RTX 2070. To byl také hlavní důvod, proč jsem se začal ubírat cestou nového zobrazovadla. Nevěděli byste prosím co s tím, co bych mohl eventuálně dále vyzkoušet nebo to zrovna sklouzne na výběr nového?
aa33kk
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 16. 4. 2025 10:57

permanentni vypalovani lcd by nemelo byt mozne, ale co popisujes (vcetne toho postupneho zmizeni) se stava a byva to panelem. Jak dlouho tam mas ten youtube otevreny nez se takhle "vypali"? A zkousel jsi jiny zdroj signalu (napr. notebook) a pouzit jiny vstup a jiny kabel? Pokud je to panelem, tak by to nemelo mit zadny vliv a obraz by se mel "vypalovat" stejne.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod aa33kk 16. 4. 2025 13:02

Vysleduju jak dlouho trvá to vypálení, vyzkouším přes víkend připojit i notes a dám vědět.
aa33kk
Junior