34" UWQHD monitor - práce, hry, 20k

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kidnap 16. 6. 2025 22:43

Zdravím,

nedávno jsem upgradoval herní PC (9070XT, 9800x3d) a uvolnil se mi budget na nový monitor (cca 20k). Aktuálně mám 6,5 let starý 27" Dell UltraSharp U2719DC (60Hz). Ačkoliv stále funguje dobře a plní to co potřebuji, tak přemýšlím nad upgradem, který by dával smysl a přinesl zase něco navíc. To znamená více pracovní plochy či znatelně lepší kvalitu zobrazení.

Primární využití (90%) je práce (web, mobile development - IDE, browser, hodně okrajově design - Figma) a pak hry (10% - spíše single player RPG jako KCD2, BG3, Cyberpunk). Při práci je monitor připojený k Macbooku, při hraní k PC.

Z toho pohledu se mi jeví ideální rozlišení UWQHD pro větší pracovní plochu (2 okna vedle sebe, IDE + browser). Hlavní otázka je tedy typ panelu. Nebudu tajit, že pokukuju hlavně po OLEDu, který by měl přinést i tu znatelně lepší kvalitu zobrazení, hlavně tedy u her. Nicméně OLED monitor jsem ještě neměl (jen TV) a nedokážu posoudit, jak velký problém je vypalování obrazu, zvlášť u programování čtu smíšené názory, které spíše od OLEDu odrazují. Jaké máte názory na programování na OLEDu? Nebo napadají vás jiné možnosti? Díky.
kidnap
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 6. 2025 23:45

Ja Ti nevim. Sam mam OLED od televize pres hodinky, telefon, tablet, uz treti notebook az po 55" GSync 4k desktopovy BFGD, pouzivam to na vsechno a zastavam nazor, ze od OLEDu neni cesty zpet. Imponuje mi cerna, ktera je opravdu cerna a spousta dalsich veci. Treba nulovy vedlejsi local dimming overboost smog - kazdy pixel se tu stmiva zvlast. A lokalne Ti i ten OLED umi "bambilion nitu", ze ve tme (treba na jasnou explozi) mzouras.

Ale faktem je, ze jsem zazil EGA CRT, takze neoblezam monitor s lupou, abych hledal, jestli ma pravidelne zoubky na e.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 6. 2025 00:33

U 4K je situace lepší, ale stále platí, že při stejné úhlopříčce a rozlišení je IPS ostřejší, než současné verze OLED/WOLED - ty jsou na tom s ostrostí podobně špatně jako třeba VA panely.
Další věcí je celkový jas - ten má OLED stále nižší než IPS. Lokálně opravdu umí vysoké hodnoty, ale plošně ne. Pokud pracujete v jasném prostředí, převážně přes den, pak bude OLED monitor tmavší (OLED získává kontrast primárně černou barvou ne jasem).
Pominu-li zmíněné dvě slabiny, ve všem ostatním je výrazně lepší.

Můj tip, i s ohledem na Mac a práci, by tedy byl Dell U3225QE.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 17. 6. 2025 00:58

Pokud na tom ma 8 hodin denne svitit browser a IDE, tak tam asi riziko vypalovani je. Ale sam jsem to nezkousel. Druha vec je ostrost.

Sam funguju na 34" IPS - na praci tak akorat (dve okna vedle sebe, jsou pro me optimum) a zarovne pri hrani je obraz pusobivy a zaroven nenarocny na GPU. 4k ma o dve tretiny vice pixelu, a tim padem na stejne detaily bude potrebovat o dve tretiny vice vykonu, a nebo snimky spadnou na 60%. Pro 9070XT je tedy urcite lepsi UWQHD. Dalsi vec - roztec bodu u soucasneho QHD a 34" UWQHD je stejna, ta 34" je proste zvetsena po stranach.

Nevim jestli pozorovaci uhly uz nebudou na 34" rusive u VA monitoru. IPS monitor se ale zase cenove blizi OLEDu... Za 20k je ASUS PA348CGV - 120Hz, IPS, Freesync. Ano, je to rada pro kreativce se sirsim gamutem a z vyroby trosku lepe nastavenymi barvami, coz pro tebe muze byt overkill, ale ten vyber extra velky neni.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 6. 2025 01:31

Zapomněl jsem zmínit dark mode. Dobrý i proto, že černý pixel = vypnutý = 0 spotřeba= úspora peněz a vůbec ne malá. Nemluvě o extrémním snížení rizika burninu.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ja-cz 17. 6. 2025 10:41

Jo, dark mode je u OLEDu nutnost. Ale nemas pak problem s odlesky v prosvetlene mistnosti? Me staci ze se rano vidim v zrcadle, nemusim na sebe koukat cely den :-D
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 6. 2025 11:46

Nemám. Pracovna je na sever, to mi 70% řeší samo o sobě. Kdyby nestačilo, vládnu teplu, světlu, tmě i chladu, resp. cokoliv z toho mám stiskem tlačítka, resp. V apce v mobilu. (Kombinace předokenní rolety & multisplit).

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod kidnap 17. 6. 2025 17:04

O 4K jsem taky uvažoval, ale s ohledem na hraní mi přijde to UWQHD jako rozumný kompromis, co ještě GK zvládne utáhnout.

U těch IPS mi přijde ten výběr horší a kvalitou to podle mě nebude tak znatelný rozdíl.

Takže to vypadá nejspíš na ten OLED, ale budu muset omrknout tu čitelnost písma, jestli na to zvládnu koukat 4-8h denně. Případně vezmu jeden na zkoušku. IDE mám naštěstí v dark modu a je to vesměs černá (hodně tmavá) plocha s barevným písmem. Navíc se dost scrolluje, přepíná mezi souborama, statický je tam víceméně jen layout toho IDE a panely. Takže největší otazník je asi to písmo.

Zatím mi nejvíc do oka padnul Dell (prý 3 roky záruka na burn in): https://www.alza.cz/34-dell-alienware-a ... 719226.htm

Případně AOC: https://www.alza.cz/34-aoc-agon-ag346ucd-d12740932.htm

Nebo Samsung: https://www.alza.cz/34-samsung-odyssey- ... 605171.htm
kidnap
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 17. 6. 2025 17:22

Ještě k tomu zakřivení - není to něco, na co si lze zvyknout. Buď Vám to vadí, nebo ne. Osobně jsem u zakřiveného monitoru nevydržel ani hodinu. Obrázky, filmy a hry jsou OK, ale tabulky a text mi vadily.
Nicméně například kolega s tím problém nemá už několik let, ale další monitor bude vybírat rovný a než jeden ultra široký, raději dva - na práci ideál, na média již méně.
Emil Pastelka
Junior