monitor pro citlivé oči

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod klamo 21. 10. 2012 14:53

Dobrý den, koupila jsem si na radu nový monitor LG IPS235P, protože jsem hledala nějaký výškově nastavitelný, s věrnými barvami, (chtěla bych dělat i grafiku, ale nejsem profesionál).
Takto musím vše přehodnotit, protože s tímto pracovat nemůžu, bolí mě oči a hlava takřka okamžitě. Změna nastavení nepomáhá.
Vím, že tu takové téma už bylo, ale nějak se v tom ztrácím...

Nevím, podle čeho mám vybírat nějaký jiný, měla jsem notes DELL Latitude, u toho mi obrazovka vyhovovala. Kterou technologii - CCFL, VA, nebo jinou?

Bohužel si nemohu zatím dovolit dát za monitor víc jak 10 000, to je maximum; neměl by pískat, blikat, na velikosti mi tolik nezáleží, stačil by mi i menší, s nižším rozlišením, protože malá písmena mé oči taky unavují.
Potřebuji zároveň, aby monitor byl nižší, do 38 cm, nebo aby se dal pověsit na zeď.

Nebo by bylo řešení koupit na stávající monitor nějaký fitr? (23")?

Prosím poraďte, děkuji.
klamo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 21. 10. 2012 21:04

Už to tu bylo mnohokrát:
1) k práci s bitmapovou grafiku se používají panely xVA;
2) pro citlivé oči jsou vhodné pouze panely xVA.
Max. 10 tis. Kč? To si moc svých očí neceníš. :-(
Btw:
proč se ptáš až s křížkem po funuse, ne před nákupem?
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod klamo 21. 10. 2012 21:59

Ptala jsem se, tehdy jsem vybírala hlavně podle výšky a ceny (do 4000), protože vysoký panel mi taky na oči vadí. Jenže už se v té záplavě neorientuju, jedno je drahé, druhé poblikává, u třetího nejde nastvit nízký jas. Očí si cením, ale peněz není:( Pro mě je i těch 10000 hromada peněz...

POtřebuju teda, aby tam šel nastavit min. jad pod 3 cd, což u většiny není uvedeno, nenašla jsem to ani u výrobců; velikost max 23 " - opět kvůli výšce a rozlišení spíš nižší a pokud možno matný povrch.

- podsvícení LED nebo jiné?

TN mám tedy úplně pustit z hlavy?
Tento by mi vyhovoval výškově a rozlišením:
http://www.alza.cz/20-fujitsu-b20t-6-d284890.htm

Ještě jsem se dívala po NEC MultiSync EX231Wp
http://www.alza.cz/23-nec-multisync-ex2 ... 287428.htm
Ale nevím nevím, ...
klamo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod klamo 22. 10. 2012 13:50

A napadá vás nějaký model s těmito kritérii - xVA + CCFL?
NAšla jsem celkem levný 19” NEC MultiSync EA191M - minimální jas ani pulsace není uvedena ani na stránkách NECu, ale nikde recenze a uvítala bych raději 16:9.

A to co říkáte, ta technologie PWM - to se taky u produktů taky běžně uvádí? Co se té pulsace týče, tak třeba u toho LG ISP235P nic takového nepociťuju, v tomto je bez vady.

Začínám vážně uvažovat o nějakém tom repasu...
Naposledy upravil klamo dne 22. 10. 2012 15:47, celkově upraveno 1
klamo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 22. 10. 2012 13:55

Měl jsem dojem, že už sis odpovídající LCD/PVA vybrala:
http://www.necdisplay.com/p/desktop-monitors/ex231wp-bk
Zbývá jen osobně vyzkoušet v zatemněné místnosti kamenné prodejny a v případě spokojenosti koupit.
Btw:
předpokládám, že neplánuješ tento monitor pro děti/akční hry apod.
Vzhledem k vysoké odezvě (> 25 ms) nejsou panely VA vhodné k těmto účelům.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alke 22. 10. 2012 14:56

Milan má pravdu,kromě vysoký odezvy snad nemá chybu.Být menší odezva,tak jsem ho bral.
recenze,jde hodit i do anj
a tady je.
alke
Junior

Odeslat příspěvekod klamo 22. 10. 2012 15:49

To Milanr1: vždyť jste říkali, že LED podsvícení není na oči dobré, u toho NEC ex231wp-bk je uvedeno podsvícení W-LED.

Kromě toho "levného" NEC Multisync EA191M jsem našla ještě Eizo S1921XSH-BK 19" ten je taky CCFL, VA, jen nevím, jestli se dá pověsit na zeď.
klamo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 22. 10. 2012 20:16

CCFL nebo LED muze byt v jistem smyslu uplne jedno, stejne tak vzdy zalezi na urovni implementace vyrobce. Druhou a dost podstatnou veci je osvetleni mistnosti vcetne osviceni prostoru za panelem. Jedna vypalovaci lampicka nebo jeden mega velky lustr se nikdy nevyrovna v prijemnosti jemneho vicebodoveho osvetleni. Damska cast populace najde oblibu i v solnych krystalech apod. Osvetleni za panel je cenove zanedbatelne, ale velice prijemne pro nocni praci.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod kurtd 22. 10. 2012 21:48

klamo píše:To Milanr1: vždyť jste říkali, že LED podsvícení není na oči dobré, u toho NEC ex231wp-bk je uvedeno podsvícení W-LED.

Kromě toho "levného" NEC Multisync EA191M jsem našla ještě Eizo S1921XSH-BK 19" ten je taky CCFL, VA, jen nevím, jestli se dá pověsit na zeď.

Nejde o to čím se svítí CCFL/LED, ale o to jak o jak je regulována intenzita(JAS) toho podsvícení. Jestliže přes PWM(pulzně šířkovou modulací) tak to bliká ;-) když změnou napětí/proudu tak nic nebliká ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=qKWqfNwTSa4
tady je to krásně vidět jak bliká obojí led i ccfl když se reguluje přes PWM ;-)
kurtd
Junior

Odeslat příspěvekod klamo 22. 10. 2012 23:09

kurtd píše:se

Mně třeba u toho LG IPS235P, LEd, nic nepulsuje, ale vadí mi přílišný jas a nemožnost ho stáhnout. Samozřejmě si večer lampičkou svítím, ale nepomáhá to.

Jak zjistím, jak je u čeho jas regulován? Nenašla jsem to ani v popisech produktů na stránkách výrobců.

Máte tedy nějakou tutovku? Třeba ten, co zmiňoval Milan - Nec ex231wp-bk?
Byla bych ochotná si i připlatit, hlavně už nechci nic vracet...
klamo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kurtd 23. 10. 2012 00:41

@ klamo

Ale pulzuje a to každou 1/240 sekundy podsícení vypne a zapne. ;-)
http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... #Backlight
Ovšem každý to vnímá jinak ;-) prostě někomu to vadí a někomu ne.

Nejlevnější v současné době prodáváné co mají polomantnou protiodrazvou vrstvu a neblikají přes PWM k dosažení menšího jasu jsou Dell U2713HM a HP ZR 2740
kurtd
Junior

Odeslat příspěvekod klamo 23. 10. 2012 09:50

Nakonec se rozhoduju se mezi dvěma EIZO - doufám, že značka je zárukou kvality....
Eizo Flexcan S2233WFS-BK 22" - ten by byl už jen na objednávku a
Eizo S1921XSH-BK 19"

Ten druhý má horší rozlišení, ale možná pro takové slepce jako já by byl vhodnější, co myslíte? Který byste brali?
Údaje o pulsaci jsem nenašla ani u jednoho.
...Hm, tak vzhledem k tomu, že se zákaznická podpora odpovědi na otázku o PWM vyhnula, nejspíš s ní budu muset počítat :-|
Naposledy upravil klamo dne 23. 10. 2012 12:34, celkově upraveno 1
klamo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Matysek 23. 10. 2012 12:04

Morning.
Proc si chces koupit neco, co jsi jeste nevidela a nevis, jak budou Tve oci reagovat mi navzdy zustane zahadou. Podrobna a kvalitni recenze (prad.de, tftcentral.co.uk) je vzdy uvadi, nicmene pokud mas problem s ocima, nikdy se to nevyrovna vlastnimu vyzkouseni at je panel sebekvalitnejsi. Opravdu navstiv show-room a vyzkousej si ho. Nezabyvej se jen Eizo, ale podivej se minimalne jeste k NEC. I Fujitsu a ViewSonic maji vybornou ergonimii. J

I kdyz ja se nekdy (ber to prosim s humorem) v pripade zenske populace nedivim uz nicemu. Nektere zeny mluvi na brisko, i kdyz je bunecny shluk nepresahuje velikost a IQ buraku. Ve stadii presahujici burak prije na radu vyber spravne skolky. Boty jsou krasne, uzasne, ale bolej tlapky pri chozeni po dlazbe :)
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod klamo 23. 10. 2012 15:16

To Matysek: Nejsem z Prahééé, mám to do metropole 250 km. To jednak. ZA druhé nevím, jak bych hledala po Praze rozstrkané showroomy x společností, a stejně bych stěží mohla vybraný monitor pak autobusem tahat sama - nemám nosiče.
A zatřetí je mi jasné, že ty, které mi budou vyhovovat na 100 %, budou cenově nad mé možnosti.

I tak bych neměla jistotu, že model, který dostanu v krabici bude úplně stejný jako vystavené zboží - kvalitata může přece kolísat.

Pzn. Vzhledem k tomu, že i tady se názory různí, není důvod, aby ses nějak vysmíval ženské populaci :)
klamo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dusan 23. 10. 2012 15:43

Problem je, ze tohle je strasne subjektivni a tezko ti nekdo poradi. Opravdu to asi bude chtit vylet do Prahy, tam to vsechno zkouknout a pak nasledne objednat. Obecne Eizo je nejvetsi prumerna kvalita, ale chteji za to sve penize. Zbytek pelotonu uz dela jak dobre i horsi kousky a je potreba zhlednout pred koupi. Odmenou za to je moznosti koupit monitor 90% Eiza za polovicni penize.
Auto: Infiniti M37s
AV: Onkyo 805, Sony VPL-HW55ES, HTPC
Mob: Galaxy S8+
Dusan
Junior

Další stránka