Monitor šetrný pro oči, 23", FHD, 6000 Kč

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Bari007 8. 12. 2012 19:48

Zdravím.

Sháním pro přítelkyni monitor šetrný na oči. Což je také jediný požadavek. Cena co nejnižší.
Bude sloužit výhradně pro práci s dokumenty + web, takže žádné nároky na věrné podání barev, pozorovací úhly, rychlost překreslování apod.
23" se jeví jako asi ideál. Cena kolem těch šesti tisíc je OK.

V podstatě mám dva tipy a nejspíš ani nic jiného/lepšího vybrat nepůjde vzhledem k požadavku na nízkou cenu.

Jako první a asi sázka na jistotu je EIZO FlexScan EV2315W-BK
Druhá možnost je EIZO FlexScan EV2316WFS-GY, což vypadá jako nástupce výše uvedeného.

Mě teď zajímá, jestli existuje lepší varianta za +- podobnou cenu (zdůrazňuji, že jediný požadavek je šetrnost k očím). Pokud ne (což tak nějak předpokládám), který z těch dvou zvolit.

Díky
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod x-rated 9. 12. 2012 01:33

co si představit pod požadavkem šetrnej na oči? :hm
9900K / G.Skill 64GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 4090 / Sabrent 4 TB / X-Fi THD / HD660S / Pro X Superlight 2 / G815 / UP2715K / HX1000i / Define R6 / EKWB full
x-rated
Junior

Odeslat příspěvekod czatlantis 9. 12. 2012 02:50

třeba že nebude mít regulaci jasu pomocí PWM v nízký, viditelný frekvenci....
czatlantis
Junior

Odeslat příspěvekod x-rated 9. 12. 2012 04:09

no to bych si tak nějak představoval, ale to nesplňuje žádnej normální IPS monitor? :shock: za TNko dát 6 klacků, no nevim... možná před pár lety :-))
9900K / G.Skill 64GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 4090 / Sabrent 4 TB / X-Fi THD / HD660S / Pro X Superlight 2 / G815 / UP2715K / HX1000i / Define R6 / EKWB full
x-rated
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 9. 12. 2012 07:34

Panely jsou totožné.
Oba vybrané monitory se liší jen porty, barvou rámečku a funkcemi:
1) černý:
FlexScan EV2315W-BK
+ pivot
- chybí DP
2) stříbrný:
FlexScan EV2316WFS-GY
+ pivot
+ DP
=> nech vybrat přítelkyni, který se jí víc hodí k barvě vlasů a nehtů. ;-)
Předpokládám, že se jedná o běžné použití na internet, akční hry a filmy a pohled očí kolmo k monitoru (ne z postýlky) => IMHO nic lepšího nenajdeš.
Jestli se nejedná o akční hry/filmy, můžeš zvolit použitelnou alternativu na bázi panelu PVA:
NEC MultiSync EX231Wp
dostupný v obou základních barvách rámečku (stříbrný i černý), s ± podobnou cenou jako výše uvedené EIZO, s výbornými ergonomickými parametry, větším rozsahem S-RGB a širším úhlem pohledu. Ale taky se všemi nevýhodami panelů PVA, především delší odezvou.
http://extrahardware.cnews.cz/nec-ex231 ... vot-k-tomu
PVA panely EIZO s vymazlenými ergonomickými funkcemi jsou cenově už úplně jinde.
V každém případě vyzkoušet osobně v showroomu kamenné prodejny.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 9. 12. 2012 11:50

Chybějícího DP portu jsem si u EV2315W nevšiml. To je malý bonus pro EV2316WFS, ale není to rozhodující věc.

Použití jsem zmiňoval v úvodním příspěvku - pouze práce s dokumenty + čtení článků na internetu. Žádné hry, žádné filmy, žádná úprava fotografií. Použití pouze u stolu, bez požadavků na lepší pozorovací úhly.

NEC vypadá zajímavě, ale mám strach, aby nebyl na tom hůř s šetrností na oči. Protože to je jediný důvod, proč se nový monitor kupuje - ze stávajícího naprosto lowcost 17" LCD monitoru po relativně krátké době pálí přítelkyni oči.

U EV2316WFS jsem bohužel nenašel zmínky o EyeCare Utility, EyeCare Mode, EyeCare Filter. Tak nevím, jestli EV2315W není z těchto tří lepší volbou.

Do showroomu se podívat zajdeme. Ale to je spíš už jen poslední krok před nákupem a nejspíš tam nic zásadního nezjistíme, protože to se zjistí až po cca 1 - 2 hodinách sezení u monitoru.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Milanr1 9. 12. 2012 18:07

Oba vybrané typy EIZO jsou vybaveny stejnými ergonomickými funkcemi, protože jsou typu EV.
Prostuduj si:
http://www.eizo.cz/monitory/flexscan/ev ... 2316W.html
Cituji:
"EV" EcoView
Monitory osazeny jak obrazovkami typu TN pro dosažení min. doby odezvy, tak jakostními panely typu VA pro zobrazování fotografických dat. LCD s moderními technologiemi pro optimalizaci jasu a kontrastu pro čtení elektronických knih a při umělém osvětlení a nejnovějšími podsvětlovacími systémy pro dosažení min. spotřeby elektrické energie.

Panely PVA v principu poskytují až něžně jemné zobrazení.
Nejlépe vyzkoušet oba (všechny) vedle sebe: bude to zřetelné na první pohled.
Pro popsané účely bych ovšem volil EV2316WFS, za předpokladu, že se přítelkyně nepřeorientuje na profi fotografii. ;-)
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 9. 12. 2012 20:27

Díky.

S tím NEC je celkem problém. Jsem z Olomouce a jediný rozumný showroom má TS Bohemia. Ti mají oba EIZO monitory, takže to nebude problém, ale NEC nemají vůbec v nabídce.

Nicméně přítelkyně úpravu fotografií neplánuje, takže PVA panel kvůli barvám není potřeba. Pozorovací úhly nás také netrápí.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod airmt 10. 12. 2012 11:53

Není lepší koupit monitor spíše s CCFL podsvícením než LED? CCFL nemá tak ostré přechody při PWM jako u LED.
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 12. 2012 11:55

Existuje i LED bez PWM.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod airmt 10. 12. 2012 13:28

To jo, ale zřejmě ne pod 10k. Ta levná TN Eiza budou taky blikat, i když to bude asi méně zřetelné než u IPS.
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Junior

Odeslat příspěvekod Bari007 22. 12. 2012 17:01

Vzal jsem EIZO FlexScan EV2316WFS a po pár dnech používání to zatím vypadá velice dobře.

Na nejnižší jas 0 % je monitor opravdu extrémně tmavý a dá se s ním pohodlně pracovat i v absolutní tmě.

Používáme automatickou regulaci jasu podle okolních podmínek v režimu EcoView Standard a i tento režim se zdá být velice šetrný k očím a příjemný na koukání. Blikání jsem nezaznamenal při žádné úrovni jasu.

Zatím to vypadá na výbornou koupi. Po pár dnech maximální spokojenost. Uvidíme při delším používání.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Borpray 23. 12. 2012 20:16

Uvažuji o stejném monitoru, jako jste koupil. Hodlám svůj starý HP w2207 vyměnit za nový s větším rozlišením, 23-24 palců. Požadavek je šetrnost na oči a více zobrazených informací. Hlavní užití bude zřejmě web, Word, Excel.

Myslíte, že má cenu si připlatit za větší model? To jest www.czc.cz/eizo-flexscan-ev2416wfs-bk-l ... 91/produkt

Prioritou pro mě je, aby se mi při práci s monitorem oči nezhoršovaly. Bohužel ale nevím, jak to v reálu vypadá u výše uvedených modelů.

Díky za názor a hezké Vánoce! :)
Borpray
Kolemjdoucí

Další stránka