QHD/FHD zvládnu QHD ?

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod DavidB15 31. 10. 2023 13:30

Dobrý den,
chtěl bych požádat o pomoc/radu s výběrem monitoru.
Mám několik let starý FHD 60Hz monitor a chtěl bych upgradovat.
Moje představa byla : QHD, 144Hz+, 27" do 6 000,-
čím víc jsem si poslední dny zjišťoval ohledně funkcí a vlastností tak jsem zjistil, že čím více toho vím, tím méně toho vím. VA/IPS ? 8/10 bit ? G-sync nebo nic atd.
Účel: méně náročný gaming, videa, občasný střih videí(opravdu svátečně)
Došel jsem tedy nakonec k tomu, že to pravděpodobně bude monitor na dalších 5-7 let tak se mi zalíbil : 27" ASUS TUF Gaming VG27AQ1A
Nakonec jsem ale zapomněl na nejdůležitější věc, zda to zvládne PC . Prosím o pomoc, jestli s tímto setupem ( viz dole) zvládnu E-sportové tituly, případně středně náročné hry ( klidně v nižších/střed. detailech) v QHD 144Hz.
Zda by mi někdo pomohl z vlastní zkušenosti nebo na základě dat. Jestli mohu jít do QHD nebo zůstat u FHD.
Kdyžtak cokoliv dopřesním, budu rád za každou pomoc, předem mockrát děkuji.
AMD Ryzen 5 5500
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
16 GB RAM
DavidB15
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 31. 10. 2023 13:58

GTX 1050 Ti na QHD hraní je cokoliv jen ne vhodná. Zbytek OK.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod zivan 31. 10. 2023 14:09

Tak ona neni pro spoustu lidi tady vhodna ani na to stavajici fullHD :)

QHD ma skoro 2x tolik bodu, takze se da hodne zhruba rict, ze pro stejne hry se stejnym nastavenim bude potreba skoro dvojnasobny vykon.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod DavidB15 31. 10. 2023 14:21

Oka, já tomu právě úplně nerozumím měl jsem možnost tuto 1050 odkoupit od známého za hezkou cenu dříve a to mě ani nenapadl ještě upgrade monitoru.
Vzhledem k nízké náročnosti her co hraju to pro mě bylo výhodné .

Z toho tedy chápu, že mám mířit pro FHD nebo jinou grafiku a pak přemýšlet o QHD případně ?
DavidB15
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 31. 10. 2023 14:26

Klidně QHD monitor kup - "nějak" to pojede. Byť se připrav na to, že některé tituly nemusí být plynule hratelné - ale zde fakt záleží na tom, co si máme představit pod "nízkou náročností her".
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod DavidB15 31. 10. 2023 14:30

Jasný, to jsem si nějak tak myslel.
Nízkou náročností mám na mysli LoL, Rocket League, CS2.
Občas zahraji něco novějšího, ale to je menšina.
DavidB15
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 31. 10. 2023 16:09

Ta grafika je na dnesni dobu uz hodne tezky lowend a procesor se asi vylozene nudi. Na QHD uz to bude asi malo, detaily uz pujdou hodne dolu. Fakt bych zvazil upgrade grafiky, i tomu strihu videa to prospeje. Z druhe ruky sezenes dnes nasobne vykonnejsi karty. I staricka GTX 970 za par stovek da minimalne +50% vykonu. 3060, 2070(S), 2060(S), 5700XT, vsechno fajn volby (pred koupi mrkni na nejaky benchmark pro porovani cena/vykon). Jen dej bacha jeste na zdroj.

10 bit barvy nepotrebujes (vedel bys o tom :-D ). Pokud u videa nedelas barevne korekce, tak je to v podstate skoro jedno, VA i IPS poslouzi dobre. VA ma lepsi kontrast, IPS lepsi pozorovaci uhly, v tomhle segmentu bych to nejak extra neresil. Freesync/Gsync dle grafiky (AMD/Nvidia). Na grafice od NVIDIE rozchodis i Freesync, ale pro esports by to chtelo spise fastsync/enhancedsync a tam uz nevim jestli ta kompatibilita mezi sebou je.

Jeste moznost vzit 27" FHD - vyjde to levneji a na hrani to bude ok.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod DavidB15 31. 10. 2023 18:37

Super, mockrát děkuji za vysvětlení!
DavidB15
Kolemjdoucí