Nekvalitní obraz na AOC 24V2Q

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Lukasou 8. 11. 2023 00:07

Ahoj,

přemýšlím nad pořízením nového monitoru z důvodu dlouhodobé nespokojenosti s kvalitou obrazu na pár let starém AOC 24V2Q. Než se pustím do koupě nového monitoru, napadlo mě se alespoň zeptat zde.

Monitor mám propojený přes HDMI, s nastavením všeho možného přímo v monitoru jsem se prodíral už mnohokrát,... Přesto na monitoru vidím jednotlivé pixely, respektive obraz je „kostkovaný“, jako by bylo nastaveno nižší rozlišení, než FullHD. Jde to vidět především na ikonách. Všimnul jsem si, že při změně na nižší obnovovací frekvenci (mám nastaveno 75 Hz) je obraz více „hladký“ a působí o něco lépe, přesto to není ono.

Má někdo, prosím, představu, čím by to mohlo být způsobeno?

Moc děkuji za případné návrhy a tipy.
Lukasou
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 11. 2023 01:38

V monitoru vypněte (pokud máte) všechny herní a "vylepšovací" funkce:
Eco mode > Standard
DCR > Off
Overdrive > Off

v záložce Image Setup byste neměl mít u HDMI možnost dané položky nastavit, ale kdyby přeci... vše nastavte na 50

v záložce Extra:
DDC/CI > Yes
Image Ratio > wide

V PC předpokládám Windows. Napište verzi. V nastavení rozlišení nastavte doporučené FullHD a Měřítko zobrazení (DPI u starších systémů) 100 %.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Lukasou 8. 11. 2023 10:44

Dobrý den,

moc děkuji za radu. Mimo DDC/CI, které jsem měl vypnuté, bylo vše nastaveno dle Vašeho popisu. Jen tedy Image Ratio nelze změnit (zašedlá volba). Změna obrazu však, bohužel, žádná.

OS je Windows 11. Ještě jednou děkuji.
Lukasou
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 8. 11. 2023 11:12

Jakym strojem to krmis? Pouzivas nejakou redukci? Pokud mas moznost, zkus to pripojit k nejakemu relativne novemu zarizeni.

Druha moznost je, ze u toho sedis moc blizko :-D A pak je moznost bud sednout si dal, a nebo koupit monitor s podstatne jemnejsim rozlisenim. FHD na 24" ma roztec bodu ~0.28mm. QHD na 27" 0.23mm, na 24" 0.21mm. 4K na 32" 0.18mm, na 27" 0.155mm
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 11. 2023 12:23

Windows 11 vyloženě na HW, který by nezvládl nativní FullHD snad ani nejde spustit :) Jedině snad opravdu ta redukce či nevhodný kabel...
Je tu tedy i ta šance, že máte prostě moc dobré oči, ale zase nevěřím, že byste nepoznal nativní rozlišení. Jak píše ja-cz, pokud používáte nějaké nestandardní připojení (tedy cokoliv jiného, než nativní HDMI IN/OUT), pokuste se je nahradit. Případně, pokud ve Vašem okolí existuje nějaký jiný zdroj signálu (jiné PC či notebook), otestujte ještě ten.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Lukasou 8. 11. 2023 15:58

ja-cz: Mám AMD Ryzen 7 5700G, takže je tam integrovaná grafika Radeon Vega 8. Monitor mám připojený přes HDMI (Club3D, ale zkoušel jsem připojit i přes jiný kabel), bez jakékoliv redukce. I když si odsednu, žádná změna... :-D

Emil Pastelka: Zkoušel jsem monitor propojit s notebookem a stejný výsledek. :-|
Lukasou
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 8. 11. 2023 18:17

Hmm, to vypada ze mas ostrizi zrak a nebo monitor ma nejaky problem. Na dalku to je tezko diagnostikovat a vzhledem k tomu, ze uz to ma po zaruce a na kolik dneska vyjdou monitory, to uz asi nema smysl. Jedine ze my Mr. Pastelka mel jeste nejake napady :)

Pokud mas moznost chvilku pouzivat i jiny monitor nekde (pratele, rodina, prace), tak zkus zjistit jestli ti proste nevyhovuje FHD na 24" a nebo jestli to je jen ten konkretni kus.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 11. 2023 23:06

Jediné, co mne napadá, je požádat tazatele o foto.
Takto vypadá nesprávné rozlišení obrazu:
Obrázek
A takto nativní, správné - ukázky
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Lukasou 9. 11. 2023 00:33

Moc děkuji za ochotu, tady jsou dvě fotky k náhledu: https://gofile.io/d/GczIUV.
Lukasou
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 9. 11. 2023 01:13

Ty fotky jsou hodně divné, já mám od AOC 27" FHD jako záložní a takhle to teda nevypadá ani náhodou.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 11. 2023 18:58

Foto ikon je neostré pořízením, ale foto textu mi přijde OK. Znaky jsou zarovnané v mřížce. Očividně máte velmi dobré oči :)
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 10. 11. 2023 20:29

Taky na tech fotkach nevidim nic divneho, vypada to na ostrizi zrak :D
ja-cz
Junior